Paaiškino, kodėl nevertėtų skubėti


Kaip dėmesį atkreipė M. Endrijaitis, kaip ir ankstesniais metais, taip ir šiemet – iki vasario 15-osios VMI elektroninėje deklaravimo sistemoje turėjo nugulti didžiulė gausa informacijos apie Lietuvos gyventojų pajamas.

„Iki vasario 15-tos dienos gyventojų darbdaviai, tai yra įmonės, turėjo pateikti deklaracijas apie gyventojų gautas pajamas, pavyzdžiui, darbo užmokestį. Įvairios finansų įstaigos, bendrovės, kredito įstaigos taip pat iki vasario 15-tos dienos teikia deklaracijas apie gyventojų patirtas išlaidas, kurios mažina gyventojo apmokestinamas pajamas: pavyzdžiui, įmokos į gyvybės draudimą, pensijų fondus, už mokslą, studijas ir įvairios kitos“, – kalbėjo jis.

Martynas Endrijaitis

Dalis gyventojų, VMI elektroninėje deklaravimo sistemoje sulaukę atitinkamų duomenų, jau ruošiasi suskubti ir deklaruoti savo pajamas už praėjusius metus. Vis dėlto, VMI ragina neskubėti. M. Endrijaitis paaiškino, kokios yra tokių siūlymų priežastys.

„Iki vasario 15-tos dienos dauguma minėtų įmonių jau duomenis pateikė ir jie iš karto patenka į gyventojų metines deklaracijas, tačiau dar turime mažesnę dalį minėtų įmonių, kurios arba vėluoja pateikti informaciją, arba dar tikslina tam tikrą informaciją.

Šiuo metu turime apie 90 tūkstančių gyventojų deklaracijų, kuriose dar nėra pateikta visa informacija apie pajamas ir išlaidas. Šiuo metu gyventojai jau teikia, gana aktyviai teikia ir gali teikti pajamų deklaracijas, tačiau labai svarbu atkreipti dėmesį, kad, jeigu jau šiuo metu gyventojai teikia deklaracijas – reikia būtinai atidžiai pasižiūrėti, ar metinėse pajamų deklaracijose tikrai visos pajamos ir išlaidos yra pateiktos“, – teigė pašnekovas.

Anot jo, laiko pajamų deklaravimui – dar yra.

„Jeigu gyventojai mato, kad yra ne visa informacija arba abejoja, neatsimena už praėjusius metus visų gautų pajamų – tikrai dar nereikia skubėti, tą bus galima padaryti vėliau, nes dar yra likę virš dviejų mėnesių.

Iki gegužės 2-os dienos galima pateikti metines pajamų deklaracijas, todėl laiko dar tikrai yra daug“, – teigė M. Endrijaitis.

Jis pridūrė, kad VMI siekia užtikrinti, kad visi gyventojai galimybę savo pajamas deklaruoti turėtų jau artimiausiu metu.

„Šiuo metu Valstybinė mokesčių inspekcija aktyviai dirba su minėtomis įmonėmis, su darbdaviais, su draudimo bendrovėmis ir kitomis įstaigomis, kad likusi informacija, kuri turėjo būti pateikta iki vasario 15-tos dienos, o dabar vėluoja arba yra tikslinama, būtų kuo greičiau pateikta ir visi duomenys būtų pilnai užpildyti metinėse pajamų deklaracijose“, – tvirtino jis.

Pajamų deklaravimas – nesudėtingas procesas

Kaip teigė M. Endrijaitis, deklaruoti savo metines pajamas – nesudėtinga.

„Tą padaryti yra labai paprasta – tiesiog elektroniniu būdu, per įrenginį, pavyzdžiui, kompiuterį, prisijungus prie elektroninio deklaravimo sistemos“, – teigė pašnekovas.

Vis dėlto, kaip pastebėjo VMI vadovės pavaduotojas, žmonių, kuriems kyla tam tikrų neaiškumų ir sunkumų, atsiranda kasmet. Jis patarė, į ką dėmesį atkreipti yra svarbiausia.

„Matome, kad dauguma gyventojų teikia deklaracijas savarankiškai ir, dažniausiai, tą padaryti pavyksta sėkmingai, nes yra labai paprasta. Dauguma gyventojų turi ar kompiuterį, ar kitą įrenginį ir gali internetu prisijungti prie elektroninės bankininkystės, pasirinkti elektroninio deklaravimo sistemą ir ten pateikti metinę pajamų deklaraciją už 2023 metus. Pirmiausia, kviečiame gyventojus, kurie turi prisijungimus prie savo bankininkystės, prisijungti, pasižiūrėti, ramiai paskaityti. Visa informacija yra pateikta ir Valstybinės mokesčių inspekcijos puslapyje, kur ir kaip pateikti metinę pajamų deklaraciją. Tai yra pats greičiausias ir paprasčiausias“, – kalbėjo M. Endrijaitis.

Tiesa, yra ir kita alternatyva.

„Vis dėlto, jeigu gyventojams kyla tam tikrų klausimų, sunkumų arba jie neturi galimybės pateikti metinės pajamų deklaracijos internetu – pirmiausia, aišku, galima paprašyti artimųjų žmonių, pažįstamų pagalbos, kurie turi kompiuterį, per kurį būtų galima prisijungti, bet, jeigu gyventojai apskritai nenaudoja ir neturi savo asmeninių prisijungimų – tokiu atveju, galima pasiskambinti mokesčių informacijos telefonu. Žinoma, šiuo metu užimtumas yra didelis, gyventojai aktyviai domisi, jau teikia deklaracijas, todėl tikrai nebūtina laukti atsiliepiant į skambutį. Skambučio metu galima pasirinkti ir užsisakyti, kad žmogui, klientui patogiu metu mūsų konsultantai perskambintų“, – pasakojo M. Endrijaitis.

Be to, į VMI padalinius galima atvykti ir fiziškai.

„Mūsų konsultantai žmonėms padeda ir gyvai užpildyti metines pajamų deklaracijas, bet tikrai kviečiu dar labai neskubėti. Dar yra tik vasario mėnesio pabaiga“, – teigė pašnekovas.

Jis atkreipė dėmesį ir į dar vieną labai svarbu dalyką.

„Jeigu gyventojai teikia metines pajamų deklaracijas tik dėl permokos grąžinimo, tai yra jie nėra gavę kitų pajamų, dėl kurių jie privalo pateikti deklaracijas ir gyventojams yra tik gyventojų pajamų mokesčio permoka – tokiais atvejais, gyventojai gali pateikti deklaracijas ir po gegužės 2-osios, nes jiems yra tik grąžinama permoka, o permokos yra grąžinamos ne vėliau kaip iki liepos 31-mos dienos, todėl tikrai nereikia skubėti“, – teigė M. Endrijaitis.

Paminėjo pasikartojančias klaidas

Pildant metines pajamų deklaracijas, neretai gyventojai padaro ir tam tikrų klaidų. M. Endrijaitis pasakė, kokios tai klaidos ir kaip jų galima išvengti.

„Pirmiausia, gyventojui reikėtų atidžiai prisiminti, kokias pajamas jis gavo už praėjusius metus, nes dažniausios klaidos būna, pavyzdžiui, kad gyventojas pamiršta deklaruoti individualios veiklos pajamas. Tiek pagal verslo liudijimą, tiek pagal individualios veiklos pažymą, net jeigu gyventojas praėjusiais metais pajamų negavo, bet buvo išsiėmęs pažymą arba verslo liudijimą – taip pat reikia patekti deklaraciją, bet pajamose nurodyti nuliuką“, – aiškino pašnekovas.

Valstybinė mokesčių inspekcija

Jis atkreipė dėmesį ir į dar vieną klaidos galimybę.

„Gyventojai, kurie, pavyzdžiui, turtą nuomoja arba pardavė nekilnojamąjį turtą neišlaikę 10 metų, pardavė automobilį neišlaikytą 3 metus – visais šiais atvejais, taip pat reikia pateikti metines pajamų deklaracijas. Tokie būna dažniausi atvejai, todėl tiesiog patariame gyventojams ramiai pagalvoti, prisiminti, kokios buvo gautos pajamos už praėjusius metus, prisijungus pasižiūrėti savo metinę pajamų deklaraciją ir, jeigu trūksta tam tikros informacijos – ją atitinkamai papildyti“, – teigė M. Endrijaitis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją