VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė papasakojo, kaip šiuo metu vyksta deklaravimo procesas.

„Deklaravimas jau vyksta visą savaitę. Labai svarbu pasakyti, kad trys iš keturių deklaracijų yra parengtos pilnai, iš esmės pakaks jas tik peržiūrėti ir tiek. Tas paprastumas yra dėl to, kad šiemet VMI pateikė kitokį deklaravimo būdą – nebepildome gausybės langelių, o žingsnis po žingsnio atsakome į klausimus. Nuo praėjusios savaitės individualią veiklą vykdančių žmonių deklaracijų VMI jau gavo beveik 30 tūkst. Labai svarbu, kad šiuo metu VMI gauna nemažai informacijos, pastebėjimų, į kuriuos operatyviai buvo reaguota, papildyta informacija ir panašiai“, – tikino VMI atstovė.

Būtini žinsniai prieš deklaruojant

Paklausus, kokius duomenis būtina turėti, specialistė priminė, kad svarbiausia individualia veikla užsiimantiems žmonėms susiskaičiuoti pajamas ir išlaidas.

„Tai yra labiausiai aktualu būtent individualią veiklą vykdantiems žmonėms, kadangi VMI apie jų pajamas turi ne visą informaciją. Jie pas save turi apskaičiuoti gautas pajamas, atitinkamai išlaidas. Šią informaciją reikia turėti, o toliau – tiesiog eiti žingsnis po žingsnio, tiesiog reiks žiūrėti, ar duomenys, kuriuos VMI perkėlė, yra teisingi“, – aiškino pašnekovė.

Visiems kitiems žmonėms deklaravimas, anot jos, yra dar paprastesnis, nes pakanka tik sutikrinti duomenis.

„Yra keli variantai. Tiesiog pačioje pradžioje deklaravimo galima atsiversti pažymą ir joje pasižiūrėti, kokius duomenis VMI yra gavusi iš trečiųjų šaltinių, iš darbdavių. Tuomet, įsitikinus, kad duomenys yra teisingi, galima grįžti ir dažnam nieko daugiau nereiks papildomai nieko turėti, tiesiog reiks susitikrinti duomenis. Jeigu peržvelgus pažymą kiltų kokių abejonių, žinoma, žmogus gali ateiti prie konkretaus klausimo, kuris jam sukėlė abejonių, jis turi galimybę įrašyti teisingus savo duomenis, jeigu jie yra neteisingi. Taip atsitinka todėl, kad VMI sukelia duomenis, kuriuos gauna iš trečiųjų šaltinių, atsiranda situacijų, kai duomenis reikia tikslinti“, – aiškino ji.

Sulaukia tūkstančių skambučių

Pašnekovė tikina, kad žmonės gali kreiptis pagalbos, sulaukta tūkstančių skambučių.

„Aplinkybės karantino privertė perorganizuoti darbą, išplėtėme pagalbą telefonų, dirba žmonės, kurie anksčiau teikė tiesioginę pagalbą. Skambučių skaičius yra labai reikšmingas, jų yra tūkstančiai. Šiandien tų skambučių yra dar daugiau“, – tikino ji.

Per šiandien yra gauta kiek daugiau nei 100 tūkst. deklaracijų.

„Iki šios valandos VMI jau yra gavusi 120 tūkst. deklaracijų būtent per vieną dieną. Tokie skaičiai liudija, kad žmonės sėkmingai teikia deklaracijas“, – sako VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė.

Kaip taisyti klaidas, kodėl susidaro nepriemokos

Paklausus, ką daryti, jeigu įsivėlė klaida, pašnekovė tikina, kad galima ištaisyti ir patikslinti duomenis. Anot jos, tai svarbu todėl, kad tiek grąžintinos, tiek mokėtinos sumos būtų teisingos.

„Kaip ir anksčiau galėjome taisyti klaidas, taip pat ir dabar galime tai daryti. Tiesiog vėl prisijungus prie deklaravimo sistemos nuėjus į deklaraciją, galima tikslinti tas vietas, kurios nebuvo teisingos“, – sako ji.

Laidoje pateikta konkreti situacija, kai deklaruoti norėjo žmogus, kuris pajamas gauna tik iš darbo santykių, tačiau pildydamas formą jis pamatė, kad jam reikią grąžinti šimtą eurų. Taip, anot VMI atstovės, yra dėl NPD skaičiavimo.

Stasė Aliukonytė-Šnirienė

„Dažniausia situacija, kai metų eigoje taikius Neapmokestinamą pajamų dydį, metų pabaigoje, perskaičiavus tuos duomenis žmogui susidaro mokėtina suma. Tos sumos susidaro dėl to, kad žmonės metų eigoje keičia darbovietes, gauna tą patį mėnesį ir atlyginimą, ir Sodros išmokas – ir vienai, ir kitai sumai būna pritaikytas NPD, o metų pabaigoje jis yra perskaičiuojamas“, – aiškino specialistė.

Laidoje paklausus, kurios eilutės yra kertinės ir į kurias labiausiai reiktų atkreipti dėmesį, VMI atstovė tikino, kad svarbiausios tos vietos, kur yra esminiai klausimai.

„Kertinės eilutės yra tos, kuriose yra esminiai klausimai. Jeigu žmogus turėjo tik darbo pajamas, tai ta pozicija ir bus svarbiausia, jeigu vykdė individualią veiklą, aktuali šita pozicija, tačiau užpildžius visą deklaraciją galima parsisiųsti išrašą, kuriame jau viskas yra detaliai suskaičiuota, visos pajamos, ir iš ko galiausiai susidaro ta suma.“

Pateikti iki liepos 1 dienos

Primename, kad paprastai deklaravimas prasidėdavo apie kovo vidurį, o baigdavosi gegužės 4 dieną. Šiemet jis baigsis liepos 1 dieną.

Iki liepos 1 dienos tai pat bus galima teikti prašymus skirti 2 proc. pajamų mokesčio dalį organizacijoms, politinėms partijoms bei profsąjungoms.

Tuo metu gyventojų pajamų mokesčio (GPM) grąžinimo terminas nesikeičia – gyventojams, kurie bus teisingai užpildę deklaracijas, GPM permokos bus grąžintos iki liepos 31 dienos.

Šiemet, kaip ir kasmet, pajamas deklaruos daugiau kaip milijonas gyventojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (92)