Vasaromis visi pardavėjai gali pasidžiaugti gaiviųjų gėrimų, ledų pardavimų augimais, tačiau ar yra produktų bei prekių, kurios tampa daug populiaresnės tik pajūrio miestuose. Apie tai portalas DELFI klausia prekybos tinklų atstovų.

Prekybos tinklo „Maxima“ atstovė spaudai Renata Saulytė pastebi, kad prasidėjęs vasaros sezonas kasmet pakoreguoja pajūrio miestų (Nidos ir Palangos) pirkėjų krepšelius.

„Jau ne pirmus metus pastebime, kad atostogautojai Palangoje dažniau ruošia maistą patys, labiau vertina tradicinę lietuvių virtuvę, o Nidoje, kur poilsį dažniau renkasi užsieniečiai iš Vakarų Europos, kiek paklausesni greitai paruošiami patiekalai, užkandžiai, sezoninės daržovės ir uogos“, - teigė ji.

Būtent dėl to vasaromis Palangoje apie trečdaliu daugiau parduodama ilgesnio galiojimo maisto produktų – bulvių, kiaušinių, duonos. Nidoje žmonės karštą vasaros dieną dažniau renkasi vaisius ir daržoves, pieno gaminius, lengvus užkandžius.

R. Saulytės teigimu, abiejų kurortų poilsiautojų ir miesto gyventojų maisto produktų pirkinių krepšelių populiariausios prekės gana panašios: gazuotas arba negazuotas vanduo, pienas, vaisiai (arbūzai, bananai, nektarinai), daržovės (pomidorai, bulvės, agurkai), sultys, kefyras, jogurtas, kiaušiniai, duona.

Lygindama birželio pirmas dvi savaites su gegužės pirmosiomis, tiek Neringoje, tiek Palangoje visų prekių pardavimai „Maxima” parduotuvėse išaugo beveik 60 proc.

„Šešis kartus Neringoje daugiau parduodama įvairiausių uogų, arbūzų, melionų. Penkis kartus išaugo įvairiausių vasaros baldų pardavimai. Taip pat Neringoje prasidėjus vasarai net keturi kartus daugiau nuperkama ir ledų puodeliuose. Keturis kartus išaugo jau paruoštų užkandžių, sumuštinių ir šokolado pardavimai. Tiek pat daugiau parduodama prekių kūdikiams, kas rodo, kad Nidą renkasi šeimos su mažais vaikais“, - pastebėjo R. Saulytė.

Pasak jos, kasdienių produktų (duonos, pieno produktų, kruopų, mėsos ir pan.) parduodama apie du kartus daugiau.

Palangoje populiariausios birželio prekės, parduotuvių tinklo „Maxima“ duomenimis, šiek tiek skiriasi: net keturis kartus parduodama daugiau preparatų nuo uodų, įvairiausių sporto prekių, žaislų, ledų puodeliuose.

„Dažname krepšelyje galima pastebėti įvairiausių kaulavaisių, arbūzų, kurių pardavimai išaugo net tris kartus. Palangoje atostogaujantys dažniau į krepšelį deda įvairiausius drabužius ir avalinę. Pastarųjų pardavimai per dvi birželio savaites išaugo net du kartus“, - vardijo R. Saulytė.

Parduotuvių tinklo „Norfa“ atstovas spaudai Darius Ryliškis pastebėjo, kad pajūryje įprastai vasaromis išauga tų pačių prekių, kaip ir likusioje Lietuvoje, pardavimai: vanduo, alus, ledai, užkandžiai prie alaus. Savaitgaliais daugiau parduodama iškylos prekių (šašlykai, anglys, iešmai, miegmaišiai, palapinės ir pan.)

„Kaip išskirtinę prekę kalbant apie pardavimų dydžius pajūryje išskirčiau kamuolius – ir vandens, ir kitus“, - kalbėjo pašnekovas.

„Iki“ parduotuvėse pajūryje, prekybos tinklo atstovo spaudai Andriaus Petraičio teigimu, populiariausios prekės vasarą – ledai, glaistyti varškės sūreliai, limonadai, kefyras ir kiti pieno gėrimai, tirpi kava, parduotuvėse kepamos bandelės, šviežios daržovės. Iš daržovių ypač išskiriami agurkai ir salotos.

„Taip pat matome, kad itin populiarus užkandžiams tinkantis maistas – riešutai, javainių batonėliai, razinos bei džiovinti vaisiai, įvairūs sūriai, rūkytos dešros bei ryžių trapučiai“, - pridėjo jis.

Pasak „Iki“ tinklo atstovo, lyginant šių metų birželio mėnesio pardavimus su tuo pačiu laikotarpiu pernai, net 80 proc. augo šviežių bandelių pardavimai, 19 proc. - limonadų, 28 proc. - tirpios kavos.

„Rimi” prekybos tinklo atstovė spaudai Giedrė Bielskytė pastebėjo, kad šio prekės ženklo parduotuvių Klaipėdoje ir Palangoje populiarūs vasaros produktai nesiskiria nuo likusios Lietuvos.

„Galime pastebėti bendrą tendenciją, kad krepšelio sudėtis labai priklauso nuo oro. O kol kas nors ir jaučiame, kad Palangoje padidėjo poilsiaujančių, bet kadangi orai prasti, jų krepšelis niekuo nesiskiria nuo pirkėjų likusioje Lietuvoje. Kai tiktai būna šiltesnis dienos, iš karto auga ledų, vandens, alaus ir šviežios mėsos bei paruoštų kepti  mėsos gaminių pardavimai. Tačiau kol kas šiais metais oras pagerėja trumpam, tad ženklaus augimo ar skirtumo nuo kitų miestų krepšelio nepastebėjome“, - komentavo ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (121)