„Pušyno“ patrauklumas - neginčijamas

Vidaus reikalų ministerijos (VRM) poilsio ir reabilitacijos centro „Pušynas“ direktorius Julius Tomas Žulkus sako, kad įstaigos vadovo pasikeitimas paslaugoms, jų kokybei jokios įtakos neturėjo.
„Kardinalių pokyčių neįvyko: paslaugos teikiamos tos pačios, tebedirba visi darbuotojai – nė vieno neatleidome, nė vienas neišėjo ir savo noru. Ir nors vasara gerais orais šiemet nedžiugino, mūsų centre lankytojų netrūko. Manau, geriausiai tai atsispindi ataskaitose, -- kalba direktorius

J.T.Žulkus. – Rodikliai, palyginti su praėjusiais ar užpraėjusiais metais, „Pušyne“ šiemet džiugina – pajamos auga. Tai rodo, kad ne tik įstaigos vadovas, o ir kolektyvo įdirbis bei tinkama vadyba yra veiklos „variklis“. Mes orientuojamės į kuklesnes pajamas gaunančius klientus. Esu tikras, kad ne visiems reikia 4-5 žvaigždučių paslaugų“.

Ant „Pušyno“ fasado iš tolo šviečia trys žvaigždutės, bet direktorius dėl to neišgyvena. Greičiau atvirkščiai - džiaugiasi, jog centre teikiamos paslaugos yra prieinamos didžiajai daugumai žmonių, kad „Pušyne“ yra idealus kainos ir kokybės santykis, o poilsio ir reabilitacijos centro geografinės padėties (įsikūręs kone ant paties Baltijos jūros kranto) gali pavydėti net ir aukščiausią įvertinimą turintys SPA centrai.

Nukrypo nuo pagrindinės veiklos

J.T.Žulkus primena, kad „Pušynas“ priklauso VRM, tačiau iš šios ministerijos negauna nė cento – išsilaiko iš savo lėšų. Panašu, kad ir ši situacija sulauks pokyčių. Direktorius aiškina, jog pokyčiai jau prasidėjo – viskas ėmė keistis, kai ministerijai ėmė vadovauti Saulius Skvernelis.

„Ministras įvertino keletą „Pušyno“ veiklos metų ir aptiko, kad ministerijos įkurta įstaiga gerokai nukrypo nuo pagrindinės savo veiklos. Per metus čia sveikatos semiasi vos apie 4 procentus VRM sistemos darbuotojų, -- aiškina pašnekovas. – Tuo pačiu paskaičiuota, kad ministerija Palangoje valdo didžiulės vertės turtą – „Pušyną“ įvertino apie 8 milijonų eurų. Natūralu, buvo susizgribta, jog kažką reikia keisti – leisti pareigūnams, gyvenantiems Vakarų regione, pasinaudoti poilsio ir reabilitacijos paslaugomis“.

J.T.Žulkus sako, kad šį mėnesį jau patvirtinta nauja „Pušyno“ veiklos strategija 2015-2017 metams. Joje rašoma, kad įstaigos misija yra: „Teikti kokybiškas poilsio, reabilitacijos, sanatorinio gydymo, konferencijų, mokymo ir kitas renginių organizavimo paslaugas vidaus reikalų sistemos darbuotojams ir visuomenei“. O dvejų metų vizija strategijoje įvardijama taip: „Tapti geriausiu Vakarų regiono poilsio, reabilitacijos ir sanatorinio gydymo paslaugų centru“.

Siekia susigrąžinti pareigūnus

Direktorius tikina, kad apibendrinus šiųmečius rezultatus kolektyvas iškėlė sau tikslą, kad 2016-aisiais „Pušyne“ pailsėtų ar gautų reabilitacijos paslaugas bent 20 proc. VRM sistemos darbuotojų.

„Paradoksas, bet paaiškėjo, kad daug žemesnės grandies policijos pareigūnų apskritai nežino, jog tokias paslaugas jie gali gauti Palangoje. Tad nuo šiol „Pušyną“ daugelis atranda iš naujo, -- neslepia įstaigos vadovas. – Žinoma, tam reikia ir įstaigos steigėjo – VRM palaikymo. Tikimės, kad ministerija įgyvendins užmačias – apjungs visas tris paslaugas pareigūnams teikiančias įstaigas Trakuose, Druskininkuose ir Palangoje, o biudžete atsiras eilutė, kuria bus finansuojamas VRM sistemos darbuotojų poilsis bei reabilitacija ir viešosiose įstaigose, kokia yra „Pušynas“.
Įstaiga yra parengusi keletą klientams patrauklių paslaugų paketų. Vienas jų siūlo poilsį su apgyvendinimu, maitinimu ir trimis procedūromis vos už 32 eurus parai.

Reabilitacijos paslaugos ir jas teikiantys medikai klientų vertinami jau daug metų.

Savo vardą iškovojo ir virtuvė

J.T.Žulkus įsitikinęs, kad „Pušyno“ darbuotojų dėka visuomenėje įsivyravo teigiama nuomonė ne tik apie čia teikiamų paslaugų kokybę bei priimtiną jų kainą, savo vardą yra iškovojusi ir poilsio bei reabilitacijos centro virtuvė, čia gaminami patiekalai.

„Virtuvė dirba septynias dienas per savaitę, nes pas mus nuolat gyvena apie 60-100 žmonių. Tais pačiais patiekalais prekiauja ir centro lankytojams, svečiams skirtas baras. Pavyzdžiui, dienos pietų kaina čia yra labai patraukti – vos 3 eurai. Žinau, kad daugelis vaikštinėjančių pajūryje galvoja priešingai – esą „Pušyne“ kainos „kandžiojasi“ arba apskritai čia praeiviai neįleidžiami. Taip tikrai nėra – laukiami visi“.

Centro klientams (gyventojams) maitinimas teikiamas tris kartus, iš kurių pusryčiai – švediško stalo principu.

Puikios sąlygos konferencijoms

Ne mažiau svarbia „Pušyno“ funkcija direktorius įvardija galimybę rengti konferencijas ar mokymus. Mat įstaigoje yra trys moderniai įrengtos salės, o didžiausioje (talpina iki 130 žmonių) – netgi sumontuota sinchroninio vertimo sistema. J.T.Žulkus sako, kad ši įranga, nors ir nupirkta bei sumontuota bene prieš šešerius metus, panaudota tik šiemet.

„Neseniai vyko dvi konferencijos, dalyvavo ir ministras S.Skvernelis. Salė buvo įvertinta teigiamai ir žadama ją naudoti dažniau. Išnuomoti konferencijų sales galime ne vien tik VRM sistemos renginiams – kviečiami bet kurios srities mokymų, konferencijų organizatoriai“, -- sako direktorius ir paaiškina, kad iki jam pradedant vadovauti „Pušynui“ neatsirado žmogaus, kuris mokėtų modernią įrangą panaudoti.

Yra ir rūpesčių

Kalbėdamas apie naująsias pareigas J.T.Žulkus sako, kad „Pušyne“, kaip ir bet kur kitur, yra ir rūpesčių bei problemų.

„Nesvarbu, kad pastatas iš išorės yra atnaujintas, bet viduje reikia daug investicijų. Būtina remontuoti visus 23 numerius trečiajame aukšte, didinti sanitarinius mazgus juose. Investicijų reikalauja visas vandens, pirties, purvo kompleksas, atnaujinimo laukia ir teritorijoje esantys nameliai,, skirti poilsiauti vasarą“, - vardija direktorius.

Anot pašnekovo, nameliams jau apie 30 metų ir jie labai paklausūs: vasarotojai juos užsisako prieš pusmetį iki vasaros sezono. Kas galėtų pagalvoti – dviese tokiame namelyje galima apsistoti vos už 12 eurų parai.

Taip pat direktorius sako, jog „Pušynas“ svarsto galimybę įgyvendinti jau parengtą viso komplekso modernizavimo projektą, įrengiant baseinus bei papildomai pastatant naujų korpusų.

„Viskas parengta – yra ir geodeziniai matavimai, ir detalieji planai, ir projektai. Trūksta tik vieno – pinigų. Jų reikia labai daug – maždaug 8 milijonų eurų. Tad vien tik iš savo lėšų to neįstengtume padaryti – būtina steigėjų parama“, - neslepia J.T.Žulkus.

Džiugina protingas vadovo požiūris

Ko gero, nedaug kas žino, kad poilsio ir reabilitacijos centro „Pušynas“ medikai dirba ne penkias, o šešias dienas per savaitę – šeštadieniais paslaugos teikiamos iki 15 valandos. „Pušyno“ vyriausiasis gydytojas direktoriaus pavaduotojas medicinai Antanas Šatas džiaugiasi, jog su medicina iki šiol sąsajų neturėjęs direktorius nuolat konsultuojasi, o kolektyvo įdirbį vertina ir puoselėja.

„Vadovų kaita ir profesiniai dalykai iš tiesų neturi nieko bendro. Kolektyvas daug ir sunkiai dirbo, kol įgijo visuomenės pasitikėjimą, užsitarnavo gerą vardą. Nuolat girdime pagyras, kad mūsų „sesutės“ šiltai priima ligonius, kad juos rūpestingai slaugo, prižiūri, -- sako vyriausiasis gydytojas. – Jeigu, pasikeitus vadovui, reikėtų keisti darbo profilį, bijau, netektume klientų. Juk kolektyvo profesionalumas yra įstaigos „pamatas“. Džiaugiuosi, kad naujasis direktorius yra protingas žmogus: nekeičia nieko, kas yra gerai atliekama, o tik tobulina tas vietas, kuriose įžvelgia būtinas permainas“.

Įstaigos lankytojai čia ne tik gydosi, bet ir ilsisi – gali pasirinkti aktyvias laisvalaikio praleidimo pramogas

Procedūros - nemokamai

Gydytojas A.Šatas antrina direktoriui ir kviečia „Pušyne“ teikiamomis paslaugomis pasinaudoti palangiškius. Jo žiniomis, toli gražu ne kiekvienas miestietis žino turįs galimybę pasinaudoti sveikatinančiomis procedūromis nemokėdamas nė cento.

Pas mus gali kreiptis palangiškiai, sergantys lėtinėmis ligomis, po operacijų ar traumų. Visų ligų sąrašas yra patvirtintas, jį turi kiekvienas šeimos gydytojas. Iš viso sveikatos ministro patvirtintame sąraše įrašyta apie 500 susirgimų, suskirstytų į 13 ligų grupių (širdies, ginekologijos, plaučių, inkstų ir t.t.). Tad patekti į „Pušyną“, gauti reabilitacijos paslaugas gali labai daug pacientų, -- tikina A.Šatas, kuris yra ir Nacionalinės sanatorijų bei reabilitacijos įstaigų asociacijos prezidentas. – Tiesa, tam, jog gydymas nieko nekainuotų, būtina gauti šeimos gydytojo siuntimą ambulatorinei reabilitacijai (šias paslaugas iš privalomojo sveikatos draudimo fondo apmoka teritorinės ligonių kasos).

Žinau – gydytojai nenoriai dalija tokius siuntimus. Reikėtų, kad poliklinikų vadovai paprašytų didesnes Teritorinių ligonių kasų skiriamas kvotas šioms paslaugoms teikti. Tai – įmanoma, pats esu gydytojas, tereikia norėti“.

Procedūrų perteklius - nenaudingas

Pasak gydytojo, paprastai pacientui yra skiriamas 12-18 dienų reabilitacinio gydymo kursas. Kiek konkrečiam asmeniui bus skirta paslaugų, priklauso nuo susirgimo, bet daugiau keturių per dieną gydytojas nerekomenduoja.

„Viena procedūra yra prilygintina intraveniniam vaistui. Ar norėtume, kad kasdien mums į veną būtų suleidžiama po daugiau nei keturias ampules vaistų? Ne. Tas pats ir su reabilitacijai skirtomis procedūromis. Žmonės jų pageidauja daugiau iš nežinojimo, bet procedūrų (kaip ir vaistų) perteklius gali sveikatą ne pataisyti, o jai pakenkti“, -- aiškina gydytojas.

Todėl pašnekovas rekomenduoja pirmiausiai apsilankyti gydytojo kabinete. Čia atėjusysis konsultuojamas, jam parenkamos reikalingiausios paslaugos. Paprastai tai būna viena ar dvi lengvesnės ir tiek pat sudėtingesnių procedūrų.

Įkainiai - stabilūs

Aukščiausios kategorijos gydytojas endokrinologas A.Šatas primena, kad poilsio ir reabilitacijos centro „Pušynas“ teikiamomis paslaugomis galima pasinaudoti ir neturint gydytojo siuntimo. Tokiu atveju klientas už gydytojo konsultaciją ir jo parinktas arba be gydytojo konsultacijos savarankiškai pasirinktas procedūras susimoka pats. Jų kainos svyruoja nuo 1,7 iki 10 eurų.

„Jeigu žmogus žino, kas jam reikalinga, gali procedūras atsirinkti pats. Jeigu reikalinga gydytojo konsultacija (jos metu sudaroma gydymo programa), registratūroje susimokama 10,14 Eur, -- patekimo į „Pušyną“, kaip sakoma, „iš gatvės“ eigą dėsto A.Šatas. – Paprastai tokie klientai renkasi 6, 12 arba 18 dienų gydymosi kursą. Trukmė priklauso nuo susirgimo. Turtingesni klientai leidžia sau pas mus pabuvoti du kartus per metus, o šiaip pakaktų apsilankyti bent kartą“.

„Pušyno“ vyriausiasis gydytojas sako, kad teikiamų procedūrų įkainiai įstaigoje nesikeičia visus metus – kurortinis sezonas kainai įtakos neturi. Nuo kurorto sąlygų priklauso tik apgyvendinimo kaina. Tad vietos gyventojai kainų šuolio ar kritimo neturėtų tikėtis – gali čia lankytis kada panorėję.

Sveikata - brangiau

• Pasak „Pušyno“ vyriausiojo gydytojo, populiariausios ir lankytojų pamėgtos procedūros yra šios: limfodrenažo masažas (3,48 – 5,21 Eur), povandeninis viso kūno masažas (15 min. – 7,53 Eur), parafino vonelės plaštakoms arba pėdoms (20 min. – 3,19 - 4,63 Eur), perlinės vonios su Negyvosios jūros druska arba arbatmedžio aliejumi (10 minučių – 4,63 Eur).

• Gydytojas įsitikinęs, kad sveikata besirūpinantieji ir gydytojo siuntimo negaunantieji vieną kartą per metus sveikatinimosi procedūroms gali sutaupyti – tereikia nevartoti svaigalų, nerūkyti, mažiau valgyti saldumynų.

• „Įstaigos administracijos ir medikų vardu noriu pakviesti visus saugoti savo sveikatą: ateiti į „Pušyną“ ir išbandyti čia teikiamas sveikatinimosi procedūras. Pažadu, rezultatu liksite patenkinti“, - atsisveikindamas sakė gydytojas A. Šatas.