Du darbuotojai po ilgojo šventinio savaitgalio darbe pasirodė neblaivūs, dar du – įtariami dirbantys nelegaliai.

Tokius pažeidimus per pora valandų Alytuje ir rajone aplankę šešias teritorijas, kuriose vykdomos statybos, užfiksavo darbo inspektoriai, pošventinį reidą surengę kartu su policijos pareigūnais.

Antradienio rytą Valstybinės darbo inspekcijos Alytaus skyriaus darbo inspektoriai kartu su policijos pareigūnais tikrino statybos įmonėse dirbančių žmonių blaivumą, taip pat – ar darbuotojai dirba legaliai.

Atvykę į Alytaus kaime, Takniškių gatvėje esančią „Statetos“ degalinę, greta kurios statybos darbus vykdo bendrovė „Stamilta“, inspektoriai rado dirbančius keturis vyrus. Paklausus, ar yra neblaivių ir norinčių „prasipūsti“, du iš jų iš karto prisistatė pareigūnams.

Darbą pradėję 8 val. ryte, po kiek daugiau nei dviejų valandų sulaukę inspektorių ir policininkų vizito, vyriškiai, įpūtę į alkotesterį ir pamatę duomenis, patys nustebo. Vienam jų nustatytas 1,71, kitam – 1,92 promilės girtumas. Jie tikino alkoholį vartoję pirmadienio vakarą, naktį mažai miegoję, todėl į darbą ir atvyko pagiringi.

Į objektą atvykęs įmonės „Stamilta“ projekto vadovas Tadas Milgevičius neslėpė nusivylimo ir patikino, kad vos mėnesį dirbantys vyrai ne tik bus nušalinti nuo darbo šiandien, bet ir visai iš jo atleisti, kadangi darbo vietoje neblaivūs pasirodė jau ne pirmą kartą.

Jiems surašyti pažeidimų protokolai, teks sumokėti 15 eurų baudą.

Patikrinus per dešimt darbininkų Alytaus statybos įmonėse, daugiau neblaivių asmenų darbo vietose nenustatyta.

Tačiau paaiškėjo, kad Vilniaus bendrovėje „Audvyra“, pradėjusioje paruošiamuosius darbus daugiabučio, esančio miesto centre, Alyvų take, renovaciją, du statybvietėje buvę darbuotojai, nėra oficialiai įdarbinti.

Jie buvo apklausti, teigė, kad prieš pat Velykas su darbdaviu suderino darbo sąlygas, pristatė reikiamus dokumentus, o antradienis yra jų pirmoji darbo diena.

„Pagal darbuotojų parodymus nustatyta, kad jie nėra pasirašę darbo sutarčių. Tai pripažino ir darbdavys. Jis prisipažino žinantis visą įdarbinimo tvarką, bet kodėl žmonių neįdarbino laiku ir neinstruktavo saugaus darbo principų, paaiškinti negalėjo“, – sakė Valstybinės darbo inspekcijos Alytaus skyriaus vyriausiasis darbo inspektorius Artūras Bendaravičius.

Anot jo, atlikus tyrimą greičiausiai bus surašytas administracinių nusižengimų protokolas dėl nelegalaus darbo. Darbdaviui gresia bauda nuo 1000 iki 1500 eurų.

Į Darbo inspekciją turės atvykti ir Mažosios bendrijos „Damastas“ vadovas. Jo įmonės darbuotojai, statydami pastolius prie to paties Alyvų take esančio daugiabučio, dirbo be šalmų ir kitų saugos priemonių.

Valstybinės darbo inspekcijos Alytaus skyriaus vyriausioji darbo inspektorė Daiva Šarkienė paklausta, kur ir kokie pažeidimai dažniausiai yra nustatomi, įvardijo dvi sritis: statybos ir miško ruošos įmonėse. Tokias veiklas vykdančiose bendrovėse dažniausiai aptinkama tiek neblaivių, tiek nelegaliai dirbančių žmonių.