Asociacijos atstovė spaudai pareiškė, kad NAM nariai nuvilti JAV vienpusiškai gerokai plečiamomis sankcijomis, nes tokie veiksmai neigiamai paveiks prekybinius ryšius".

JAV Prekybos departamento pareigūnai įspėjo sankcijų neplėsti, o prezidento Baracko Obamos administracijos veiksmus įvertino kaip „iš anksto apgalvotą, tačiau siaurą požiūrį".

Leidinys pažymi, kad Jungtinių Valstijų įmonių sąjungos baiminasi galimų atsakomųjų veiksmų iš Rusijos pusės, jeigu Vašingtono taikyti pradėtos sankcijos pasirodys esančios griežtesnės nei Europos Sąjungos.

Kiek anksčiau panašią nuomonę išsakė ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas. Jis kalbėjo, kad nauji apribojimai atsilieps pačioms JAV ir gali pakenkti amerikietiškoms įmonėms. 

Rusijoje dirbti norinčios stambios energetikos bendrovės, susidūrusios su tam tikrais apribojimais, gali prarasti savo konkurencingumą", - teigė prezidentas.

Rusijos užsienio reikalų ministerija taip pat paskelbė, jog dėl naujo sankcijų paketo JAV verslui bus sudėtingiau dirbti Rusijoje, rašo ria.ru.

„JAV verslui teks atsiskaitinėti per Baltųjų rūmų sąskaitas“, - paskelbė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

DELFI skelbė, jog ketvirtadienį biržos jau sureagavo į naująsias sankcijas: Maskvos tarpbankinės valiutų biržos indeksas per pirmąsias 20 minučių nukrito 1,9 proc. iki 1446,5 punkto. Rusijos akcijų biržos indeksas RTS krito 2,7 proc. iki 1313,8 punkto, praneša www.newsru.com.

RTS (Rusijos prekybos sistemos – DELFI) indeksas sumažėjo iki 1305,13 punkto ir buvo 3,36 proc. žemesnis negu baigus trečiadienio prekybą, rašo top.rbc.ru.

Skelbta, jog JAV iždo departamentas nurodė, kad priemonės yra skaudžiausias Vašingtono smūgis Rusijos ekonomikai ir paveiks tokias įmones kaip naftos milžinę „Rosneft“, bankus „Gazprombank“, „Vnešekonombank“, gamtinių išteklių gavybos bendroves „Bazalt“, koncernus „Almaz-Antei“ ir „Kalašnikov“, radioelektroninių technologijų koncerną KRET, taip pat įmones „Sozvedije“, „NPO mašinostroenije“, „KB priborostroenija“, „Uralvagonzavod“, „Novatek“ ir kitas. 

Iš esmės įmonės negalės naudotis JAV finansų rinkomis, joms bus draudžiama skolinti ilgiau nei 90-iai dienų, JAV veikiančioms bendrovėms gali būti daromas spaudimas reikalaujant atsisakyti verslo su Rusijos įmonėmis.

Į asmenų, kuriems taikomos naujos sankcijos, sąrašą įtraukti Rusijos Dūmos pirmininko pavaduotojas Sergejus Neverovas, aneksuoto Krymo federalinis reikalų ministras Olegas Saveljevas ir prezidento Vladimiro Putino pavaduotojas Igoris Ščegolevas, vienas iš separatistinės Donecko respublikos lyderių Aleksandras Borodajus. Sankcijos bus taikomos ir vienašališkai pasiskelbusiomis Donecko ir Luhansko liaudies respublikoms.

Europos Sąjunga nutrauks Europos investicijų banko skiriamą finansavimą visiems naujiems Rusijos projektams bei sieks užkirsti kelią panašioms investicijoms, ypatingai akcentuojamas Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas. Tačiau ji kol kas delsia imtis baudžiamųjų priemonių, kurios būtų nukreiptos prieš konkrečius ekonomikos sektorius - tai vadinama trečioji sankcijų fazė, nuo kurios nukentėtų abi pusės.