Šių pramonės sričių įmonių pelnas rubliais atitinkamai išaugo 150 proc. ir beveik 70 proc.

Augalininkystės, gyvulininkystės ir žuvininkystės įmonių pelno augimą „Deloitte“ siejo su padidėjusia paklausa vietos produkcijai.

Žemės ūkio bendrovių pelnas augo jau 2014 metais, ypač augalinės produkcijos srityje, pažymėjo „Gazprombank“ ekonominių prognozių skyriaus pirmininko pavaduotoja Darja Snitko.

Ji tai siejo su geru derliumi, smarkiai išaugusiomis pardavimo kainomis ir atidėtu savikainos didėjimu.

Esant tokiai padėčiai, gamintojams tenka ieškoti būdų, kaip išsaugoti pelną. Pasak „Deloitte“, gamintojai didina gamybą, mažina išlaidas ir stengiasi pritraukti išorinius finansavimo šaltinius, nelygu verslo apimtys.

Tačiau kartu pripažįstama, kad pelnai gali trauktis, nes Rusijoje mažėja vartojimas.

DELFI primena, kad Rusija taiko parodomąsias akcijas, kuriose naikina šalyje aptiktus vakarietiškus maisto produktus. Vakarų šalys Rusijai taiko sankcijas dėl agresijos Ukrainoje, o Rusija prieš daugiau nei metus įvedė embargą vakarietiškiems maisto ir žemės ūkio produktams.

Per aštuonis 2015 m. mėnesius Rusija importavo prekių ir paslaugų 38,9 proc. mažiau nei tuo pat metu pernai. Eksportas susitraukė 31,6 proc., o Rusijos partnerius Europoje turėjusios pakeisti BRICS ir Eurazijos ekonominės sąjungos šalys kritimo atsverti nesugebėjo.

Apie tai pranešime skelbė bendrovės „Creditreform Lietuva“ specialistai, remdamiesi savo partnerių Rusijoje duomenimis. Rublio devalvavimas, abipusės sankcijos, smukusios žaliavų kainos ir bendras makroekonominės situacijos pablogėjimas kirto ir Rusijos užsienio prekybai.

Per šių metų sausį-rugpjūtį Rusija importavo prekių ir paslaugų už 118,1 mlrd. JAV dol., kai pernai importo apimtys siekė 193,3 mlrd. JAV dol. Eksportas susitraukė nuo 343,1 iki 234,5 mlrd. JAV dol.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (854)