Apie tai pranešta po to, kai Kinijos ekonominio šantažo taikinyje atsidūrė Lietuva. Naujasis instrumentas sudarys sąlygas galimybei įvesti prekybos muitus ir riboti nvesticijas bei prieigą prie viešųjų sutarčių.

„Tai siunčia stiprų signalą, kad ES atmeta visas ekonominio spaudimo formas“, – pareiškė ES ekonomikos komisaras Valdis Dombrovskis. Jis pabrėžė, kad Bendrija „atkakliau gins savo teisėtas teises ir interesus“.

Atitinkamos iniciatyvos imtasi po konflikto su Kinija dėl šios šalies ES narei Lietuvai įvestų prekybos apribojimų. Jų Lietuva susilaukė po to, kai sustiprino savo ryšius su Taivanu. Kinija laiko šią salą nuosava teritorija.

ES dėl šių apribojimų kreipėsi į Pasaulio prekybos organizaciją (PPO). Pekinas savo ruožtu neigia ėmęsis tokių priemonių.

Dėl naujojo prekybos instrumento buvo susitarta po metus trukusių derybų. Manoma, kad jis įsigalios vėliau šįmet, sulaukus oficialaus Europos Parlamento (EP) ir 27 ES šalių pritarimo. Teigiama, kad instrumentas suteiks Europos Komisijai (EK) daugiau įgaliojimų, tačiau jais bus naudojamasi tik kaip paskutine išeitimi, žlugus bandymams tarpininkauti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją