Savaitgalį rasti laisvą staliuką Kauno senamiesčio baruose ir kavinėse buvo nelengva. Rotušės aikštėje dirbantys verslininkai, nors ir gerokai nuvargę, džiaugiasi – apyvarta, palyginti su įprastu savaitgaliu, pašoko mažiausiai porą kartų.

„Iš tiesų svečių yra daug, mes sulaukėme ypatingai daug vokiečių, net nežinia kodėl. Reikėjo papildomai samdytis ir personalo. Miestas gyvas, mes džiaugiamės. Manau, kad tai puiki injekcija miestui“, – sakė „Skliauto“ savininkė Daiga Gaižutienė.

„Tiek virtuvėje, tiek salėse dirbame visi. Vakar aš pasiekiau turbūt asmeninį savo rekordą – per valandą atkimšau penkiasdešimt vyno butelių“, – tvirtino „Sadutės“ savininkė Indra Ramanauskienė.

Senamiestyje prekiavusių amatininkų, kurių, skaičiuojama, buvo daugiau kaip du šimtai, nuotaikos skirtingos.

„Be abejo, tikėjomės, kad daugiau bus pirkėjų. Tokios brangios vietos, šitiek mes parėmėm Kauną, tad tikėjomės bent kažkokios atsiperkančios prekybos. O atsipirks labai simboliškai. Už vietą teko sumokėti 700 litų“, – kalbėjo moteris.

„(Išlaidos) atsipirks. Aišku, tikėjomės gal šiek tiek daugiau, bet iš esmės atsipirks. Iš esmės esam pozityviai nusiteikę“, – teigė kita mugės prekeivė.

Tiesa, pirkėjai sako litų už rankų darbo gaminius negailintys.

„Mes ir laukiame tokių švenčių, kad kažką nusipirktume. Tam išleidžiame 100–150 litų“, – sakė kalbinta moteris.

Šį savaitgalį pilni buvo ir viešbučiai. Skaičiuojama, kad juose gyveno apie tris tūkstančius svečių, dauguma jų kambarius rezervavo dar pavasarį.

„Apgyvendinimo sektorius sugeneravo per parą daugiau kaip pusę milijono, skaičiuojant ekonominės klasės viešbučių kainomis, tačiau, kaip matote, yra daug suvartojama ir kitų produktų, kurie reikalingi turistams aptarnauti, todėl manome, kad į parą yra išleidžiama daugiau kaip keli milijonai“, – skaičiavo Kauno turizmo informacijos centro direktorius Sigitas Sidaravičius.

„Kalbant apie naudą miestui, tai pinigėliai plaukia į miestą ir jie niekur neišeis. Tie patys žmonės, atvažiavę iš Liubeko ir pardavęs marcipanų ar saldainių dėžutę, tų pinigų neišsiveš, tie litai liks Lietuvoje“, – sakė šventės organizatorius Darius Rumšas.

Suorganizuoti keturias šventines Hanzos dienas kainavo apie 3 mln. litų.