Viena iš tokių subrangovinių įmonių buvo nusamdyta Gedimino kalno rekonstrukcijos darbams atlikti, o visa atsakomybė už darbų vykdymą bei darbuotojų įdarbinimą atitenka rangovui – bendrovei „Rekreacinė statyba“, rašoma pranešime spaudai.

Lietuvos statybininkų asociacijos (LSA) prezidento Daliaus Gedvilo teigimu, šis dienos šviesą išvydęs įvykis yra akivaizdus įrodymas, kad Lietuvos statybos sektoriuje klesti nelegalus darbas ir didelio mąsto „šešėlis“. Skirtingais vertinimais, per metus statybos sektoriuje neapskaitoma 500-700 mln. Eur pajamų dėl statybininkų, kurie dirba nelegaliai, nemoka mokesčių valstybei ir tokiu būdu iškreipia konkurencinę padėtį rinkoje.

„Visų pirma, galima paminėti skaičius, kurie buvo pateikti valstybės institucijų, jie nedaug skiriasi nuo mūsų analizės. 26 procentai šešėlio – reikėtų pasakyti taip. Jei mokesčių inspekcija ir žinotų tiksliau, matyt, būtų apmokestinti visi, kurie dirba šešėlyje. Galvojame apie 22–23 tūkst. dirbančiųjų, kurie šiandieną dar dirba šešėlyje“, - sako D. Gedvilas.

LSA siekia, kad nuo 2020 m. sausio 1 d. visiems statybos sektoriaus darbininkams būtų privaloma turėti Statybininko kortelę. Skandinavijos valstybių praktika rodo, kad privaloma Statybininko kortelė leistų iš rinkos pašalinti nelegaliai dirbančius asmenis, kurie nemoka mokesčių, teigiama pranešime spaudai.

Matydama, kad statybos įmonėms tampa nebeįmanoma konkuruoti rinkoje, mokant skaidrius atlyginimus, asociacija savo lėšomis sukūrė kompetencijų registrą STATREG ir nuo 2018 m. pradėjo išdavinėti Statybininko korteles. Taip pat, pasiūlė LR Vyriausybei įteisinti šią kortelę kaip privalomą visose statybvietėse, kurioms išduotas statybos leidimas. Be to, įsipareigojo nemokamai leisti naudotis sistema STATREG visoms inspektuojančioms organizacijoms.

Praėjusį antradienį Trišalė taryba svarstė privalomos Statybininko kortelės įteisinimo poreikį Lietuvoje.
LSA prezidento nuomone, Trišalės tarybos posėdyje Vyriausybės kanceliarijos pristatytas pasiūlymas iš naujo kurti analogišką registrą yra nelogiškas, nes nėra prasmės mokesčių mokėtojų pinigais iš naujo kurti sistemą, kurią asociacija jau yra sukūrusi ir pajėgi administruoti. Pasak jo, sprendimų vilkinimas tik gilina ir taip labai opią problemą, kurios padariniai jau matomi ir viešųjų objektų rangos darbuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)