Parlamentarai ketvirtadienį po pateikimo priėmė svarstyti atitinkamas Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisas: už balsavo 69 Seimo nariai, prieš - 8, o susilaikė 5 parlamentarai. Toliau pakeitimai bus svarstomi gegužės 3 dieną.

„Reikėtų dialogo su prekybos tinklais, su tais, kurie užsiima tuo verslu, kad pajustų naudą (mažesnio PVM - BNS) eilinis pirkėjas. Reikia tą kontrolės mechanizmą nustatyti“, - pristatydamas savo pataisą parlamentarams sakė B.Bradauskas.

Biudžeto ir finansų komiteto narys liberalsąjūdietis Kęstutis Glaveckas prognozuoja, kad dėl šių pataisų biudžetas neteks maždaug 75 mln. eurų.

„55 mln. eurų biudžetui kainuotų mėsa, o 18 mln. eurų - žuvis“, - BNS sakė K. Glaveckas.

Tuo tarpu B. Bradauskas tvirtina, kad dabar yra „palankus momentas rizikuoti laikinais praradimais“.

„Kitos valstybės vietoje nestovi, jos renka mūsų gyventojų pinigus“, - sakė B. Bradauskas.

Jis pabrėžė, kad daug lietuvių pigesnių prekių vyksta į Lenkiją ir ten išveža pinigus.

Premjeras palaiko PVM lengvatą tik mėsai

Premjeras socialdemokratas Algirdas Butkevičius palaiko siūlymą pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą taikyti tik šviežiai ir atšaldytai mėsai.

„PVM lengvata gali būti svarstoma tik dėl šviežios ir atšaldytos mėsos, nes šita įstatymo lengvata tikriausiai sudarytų galimybę mažiau importuoti iš kitų šalių šviežia ir atšaldytą mėsą į Lietuvą. Manau, kad tai daugiau šviežios ir atšaldytos mėsos būtų parduodama prekybos centruose arba tiesiog tie žmonės, kurie parduoda turguje aiškiai deklaruotų, kur ta mėsa pagaminta“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė Vyriausybės vadovas.

Algirdas Butkevičius

Jis taip pat teigė negalįs pritarti siūlymams PVM lengvatą taikyti ir kitiems produktams.

„Dėl kitų PVM lengvatų maisto produktams negalėčiau pritarti šiuo metu, nes Lietuvoje ir dabar mokesčiai mažiausi. Tada PVM surinkimai ženkliai sumažėtų“, – teigė A.Butkevičius.

Prieš mėnesį premjeras dėstė kitokią poziciją dėl PVM lengvatos ir teigė, jog tokios pataisos priėmimas artimiausiu metu būtų nerealus.

„Aš manau, kad šiandien kalbėti, kad artimiausiu metu būtų priimta tokia pataisa, tikrai nerealu. Diskutuoti reikia, bet reikia įvertinti tai, kaip atsilieps pajamų surinkimui ir išlaidų didinimui kitiems metams. (...) Biudžetas yra finansinis planas, kuris patvirtintas metams ir puikiai suprantame, kad jei metų eigoje būtų tokia pataisa priimta, negautume pajamų ir turėtume peržiūrėti ir išlaidas“, - po Vyriausybės posėdžio ketvirtadienį sakė A.Butkevičius.

Finansų ministras Rimantas Šadžius vasario viduryje teigė, kad sumažinus PVM maisto produktams, valstybės biudžetas negautų dalies pajamų, kurias pasidalytų prekybininkai ir gamintojai.

„Tikėtis, kad sumažinus pridėtinės vertės tarifą tučtuojau atpigs atitinkamos prekės, yra naivu, nes jūs, nuėję į parduotuvę pirkti mėsos, dešros, kiaušinių, žiūrite ne į tai, kiek procentų sudaro PVM tarifas, o kiek tie kiaušiniai, mėsa ar dešra, ar duona jums kainuoja eurais ir pagal tai renkatės, kur perkate. (...) Žmonės, vartotojai nemąsto šitais mokesčių tarifų terminais ir patirtis rodo, kad sumažinus PVM, skirtumą, kurio negauna valstybės biudžetas, pasidalina gamintojai, didžiąją dalį gauna tarpininkai ir prekybininkai“, – tada žurnalistams komentavo R.Šadžius.

Vasarį Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius teigė, kad valdžia turėtų imtis ekonominių priemonių ir jomis bandyti stabdyti legalios ir kontrabandinės lenkiškos mėsos srautą į Lietuvą. Jis sakė, kad vienas pasiūlymų bus 5 proc. PVM būtiniausiems maisto produktams.

Seimui ketvirtadienį pristatyti keli projektai dėl PVM mažinimo įvairiems maisto produktams. Socialdemokratas B. Bradauskas siūlo lengvatinį 5 proc. pridėtinės vertės mokesčio tarifą nustatyti šviežiai atšaldytai mėsai ir šviežiai tvenkiniuose išaugintai žuviai. Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė pateikė projektą, kad Finansų ministerija turėtų sudaryti būtiniausių maisto produktų krepšelį, kuriam būtų taikomas lengvatinis 5 proc. PVM. „Darbiečių“ frakcijos vadovas Kęstutis Daukšys siūlo mažesnį PVM nustatyti duonai, makaronams, kruopoms, pieno produktams, sviestui, šviežiai mėsai ir žuviai, aliejui, miltams, daržovėms, vaisiams bei cukrui.

Įprastas PVM tarifas šiuo metu yra 21 proc., jis galioja nuo 2009 metų rudens.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (123)