Vyrai teisinasi gėrę iš vakaro, nes šventė savo ar artimųjų gimtadienį, žiūrėjo krepšinio ar futbolo rungtynes ir labai nervinosi. Būna ir tokių, kurie ateina į darbą girti todėl, kad naktį esą skaudėjo dantį.

Vakar darbo inspektoriai ir policijos pareigūnai Lietuvos statybvietėse surengė reidus nelegalaus darbo ir nelaimingų atsitikimų darbe, įvykstančių dėl darbuotojų neblaivumo, prevencijai. Panevėžio apskrityje darbo vietose rasti keturi neblaivūs darbininkai, vienas atsisakė tikrintis blaivumą.

Panevėžyje darbo inspektoriai, padedami pareigūno, apsilankė trijose statybvietėse. Bendrai Lietuvos ir užsienio bendrovei priestatą statantys vienos įmonės darbininkai inspektorius pasitiko šviesiais veidais. Atsitiktinai atrinktų dviejų vyrų buvo patikrintas blaivumas – alkoholio matuoklis rodė nulį.

Statybininkams, skirtingai nei vairuotojams, negalioja leistina alkoholio norma 0,4 promilės. Jie darbe privalo būti visiškai blaivūs. Žvaigždžių gatvėje, renovuojamame name, dirbantys statybininkai, inspektorių akimis, tokie ir buvo – nė vienas nesukėlė įtarimo, kad galėtų būti apsvaigęs.

Vienos vairavimo mokyklos aikštelę įrengiančios bendrovės „Laurila“ darbininkai patikrinimo taip pat neišvengė. Du į alkoholio matuoklį paprašyti papūsti vyrai prisipažino vartoję svaigiųjų gėrimų sekmadienį. Vienam vyrui prietaisas parodė nulį promilių, o antram – 1,04 promilės.

Darbo inspektoriai, nepavykus susisiekti telefonu su bendrovės vadovu, neblaivų statybininką nušalino nuo darbo vietos. Jo be šalmų dirbusius kolegas įspėjo skubiai pasirūpinti apsauga.

Gali iš karto atleisti

Valstybinės darbo inspekcijos Panevėžio skyriaus vedėjas Rimantas Trota sakė, kad neblaivų statybininkų rasta Rokiškio ir Kupiškio statybvietėse.

Bendrovės „Statkorpas“ dviem darbininkams nustatytas 0,39 ir 0,65 promilės girtumas. Kupiškyje bendrovės „Legausta“ statybininkas į alkoholio matuoklį „pripūtė“ 0,45 promilės. Įmonės „Žarutis“ darbininkas atsisakė tikrintis blaivumą. Inspektoriai tai traktavo kaip girtumą

Darbo vietoje užkluptam neblaiviam darbininkui gresia bauda nuo 28 iki 86 eurų. Pirmą kartą įkliuvęs asmuo gali atsipirkti ir 14 eurų baudą, jeigu ją operatyviai sumokės. Šiuo atveju įstatymai leidžia sumažinti minimalią baudą perpus.

Tačiau darbdaviai darbo vietoje nutvertą neblaivų darbuotoją turi teisę iš karto atleisti.

Darbdaviai, nenušalinę nuo darbo apsvaigusio darbuotojo, rizikuoja būti nubausti 144 – 434 eurų bauda, jei darbai pavojingi – nuo 579 iki 1448 eurų.

Mažėja girtų aukų

Pasak R. Trotos, tokie patikrinimai yra reguliarūs. Jis įsitikinęs, kad tai skatina darbų vadovus sustiprinti darbuotojų kontrolę, o pastaruosius šiek tiek drausmina.

„Kai kurių bendrovių vadovai patys alkoholio matuokliu tikrina darbuotojus.

Šiais metais Panevėžio apskrityje užregistruoti 8 sunkūs ir 2 mirtini nelaimingi atsitikimai darbe. Iš 10 nukentėjusiųjų tik vienas buvo neblaivus.

Šalyje šiais metais įvyko 105 nelaimingi atsitikimai, per kuriuos darbuotojai buvo sunkiai sužaloti, dar 29 nelaimės darbe pasibaigė mirtimi. Iš 134 nelaimių aukų 7 buvo neblaivūs, iš jų 2 žuvo.
Pernai buvo užregistruota 80 sunkių nelaimingų atsitikimų ir 44 mirtini nelaimingi atsitikimai. Iš 124 darbuotojų, kuriems nutiko nelaimė, net 27 buvo neblaivūs.

Nors darbe žuvusių ar apsvaigusių asmenų šiais metais mažiau, inspektoriams kelia nerimą, kad labai padaugėjo darbe sunkiai sužalotų žmonių. Juolab kad metai dar nesibaigė.