Rusijos advokato S. Magnickio veiklos ir mirties aplinkybės aktualios iki šiol. Tuo metu, kai JAV ir Rusija priiminėja „Magnickio aktą“ ir „antimagnickio įstatymą“, toliau vykdomi tarptautiniai mėginimai atskleisti pinigų, atsiradusių dėl įtariamo sukčiavimo mokesčiais stambiu mastu, judėjimą bei asmenis, prasigyvenusius iš šios schemos. Apie tai S. Magnickis kalbėjo 2008 metais dar prieš tai, kai buvo įkalintas.

Šių mėginimų tikslas – sugrąžinti neteisėtai pasisavintus milijonus dolerių bei įrodyti S. Magnickio teiginius, kad už šios schemos stovėjo Rusijos valstybės tarnautojai. Kitaip tariant, kalbama apie valstybinę korupciją, rašo „Eesti Päevaleht“.

Trumpai tariant, S. Magnickis tvirtino, kad Rusijos valstybės tarnautojai ilgus metus iš Rusijos biudžeto pervesdavo dešimtis milijonų rublių, kurių bendra suma vertinama maždaug 230 milijonų dolerių (apie 597 milijonais litų).

Savus tyrimus atliko Rusijos bei tarptautinė žiniasklaida bei investicinės firmos „ Hermitage Capital Management“ buvęs vadovas Williamas Browderis. Buvo nustatyta, kad šie pinigai neliko Rusijoje, jie ganėtinai greitai buvo pervesti į užsienio šalis, rašoma laikraštyje.

Pernai metais oficialius tyrimus dėl minėtų pinigų plovimo pradėjo Šveicarija, Latvija ir Kipras. Šią savaitę prie jų prisijungė ir Lietuva. Lietuvos prokuratūra paskelbė pradedanti tyrimą dėl 13 milijonų dolerių (33,75 milijono litų), kurie tariamai susiję su S. Magnickio minėta schema ir atkeliavo į nuo mokesčių atleistų firmų sąskaitas Ūkio banke 2008 metais.

Prie su pinigų pervedimais susijusių valstybių reikia priskirti ir Estiją, nes dalies pinigų iš Rusijos pervedimams buvo naudojami ir Estijos bankai, norint paslėpti pėdsakus, buvo taikomos analogiškos schemos. Pernai metais Duomenų apie pinigų plovimą biuras pradėjo su tuo susijusį tyrimą. Įtartinų operacijų apimtys kelia įspūdį.

„Remiantis vadinamuoju S. Magnickio atveju, Duomenų apie pinigų plovimą biuras organizavo patikrinimą, kuriuo siekta išaiškinti, ar iš tikrųjų per Estijos bankus keliavo tariamai nelegalūs pinigai. Tyrimo rezultatai parodė, kad minėti pinigai iš tikrųjų iš dalies keliavo ir per Estijoje atidarytas sąskaitas“, - laikraščiui „Eesti Päevaleht“ sakė valstybės prokurorė Piret Paukštys.

P. Paukštys patikslino, kad tyrimas pradėtas pernai metais, gavus informacijos apie įtartinus sandorius. „Įtartini pervedimai atlikti 2008 metais. Per Estijos bankus pervesta beveik 10 milijonų JAV dolerių (beveik 26 milijonai litų), pervedimams naudota dešimtys įvairių komercinių įstaigų“, - sakė valstybės prokurorė apie žinomus faktus, tačiau neįvardijo nei vienos su tuo susijusios Estijos finansinės įstaigos.

Tuo tarpu prokuratūra po Duomenų apie pinigų plovimą biuro atlikto tyrimo baudžiamosios bylos neiškėlė. „Atsižvelgiant į tą aplinkybę, kad iš Estijos pinigai buvo pervesti į kitas valstybes, o sąskaitų savininkės – užsienio komercinės įstaigos, kurioms atstovavo užsienio piliečiai, be to, pervedimai atlikti pasinaudojus internetine bankininkyste, pagrindo kelti baudžiamąją bylą Estijoje nėra“, - prokuratūros sprendimą paaiškino P. Paukštys.

Tuo pačiu ji pridūrė, kad ruošiamasi visokeriopai padėti kitose valstybėse pradėtiems tyrimams. „Remiantis tarptautiniu bendradarbiavimu, Estijos teisėsaugos institucijos pasirengusios teikti pagalbą toms valstybėms, kurios buvo neteisėtų pinigų galutinis tikslas ir kur veikė nusikaltėliai“, - tvirtina P. Paukštys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)