VMI prašo visų būsimų i.SAF ir i.VAZ vartotojų (tiek įmonių, tiek gyventojų) pasinaudoti galimybe praktiškai išbandyti sistemas, pateikti važtaraščių ir/ar PVM sąskaitų faktūrų registrų duomenis.

Šiuos darbus padės atlikti VMI parengtos „žingsnis po žingsnio" instrukcijas, kurias lengvai galima rasti VMI interneto svetainės www.vmi.lt i.MAS skyriuje.

Beveik savaitę truksiantis testavimas padės mokesčių mokėtojams sklandžiau pasirengti PVM sąskaitų faktūrų ir važtaraščių duomenų teikimui nuo spalio 1 d.: nuo šios dienos visi šalies PVM mokėtojai apmokestinamieji asmenys Mokesčių inspekcijai elektroniniu būdu kas mėnesį arba kas pusmetį (priklausomai, nuo turimo mokestinio laikotarpio) turės pateikti PVM sąskaitų faktūrų tam tikrus duomenis (prekių ar paslaugų kiekius, sumą, pirkėjo duomenis ir pan.), o krovinį vežančios kompanijos turės informuoti administratorių apie krovinio siuntėjo/gavėjo/vežėjo pavadinimą ir kodą, krovinio išsiuntimo datą ir laiką, pakrovimo ir iškrovimo adresą, kiekius ir kitą informaciją, nurodomą krovinio važtaraštyje.

Bandomasis PVM sąskaitų faktūrų projektas, kurio metu nuo 2015 metų pavasario kai kurios šalies įmonės per deklaravimo sistemą teikė duomenis apie PVM registrus, parodė, kad projekte dalyvavusių įmonių deklaruotas PVM išaugo beveik 18 procentinių punktų (arba 65,6 mln. Eurų) daugiau, nei visų PVM mokėtojų.

Tikimasi, kad startavus i.SAF ir i.VAZ ne tik mažės administracinė našta mokesčių mokėtojams (preliminarios PVM deklaracijos, duomenų teikimo automatizavimas, popierinių dokumentų atsisakymas), bet ir smarkiai mažės nepaskaitomos ekonomikos mastas, o sukčiavusios įmonės nebeteks konkurencinio pranašumo prieš sąžiningas kompanijas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)