Sprendimą stabdyti paslaugų teikimą svetainei Filmai.in bendrovė „Paysera“ priėmė po Lietuvos banko Priežiūros tarnybos kreipimosi.

M. Pareščius teigia, kad tai toli gražu nereiškia svetainės veikimo pabaigos. „Tai yra tik vienas iš mokėjimų procesorių, leidžiančių atlikti mokėjimus, kurių pasaulyje yra labai daug, tad atsiras kažkas kitas. „Paysera“ neuždirbs procentų, valstybė neuždirbs savo pelno mokesčio, o vartotojai atras būdą kaip susimokėti už Filmai.in. Manau, kad atsiras koks nors rusiškas ar ukrainietiškas procesorius, kuris visa tai aptarnaus, leis atsiskaityti tiek banklinkais, tiek kreditinėmis kortelėmis“, – prognozuoja jis.

Autoriai ir kiti teisių turėtojai taip pat prašė pateikti informaciją apie tai, kiek lėšų buvo surinkta už nelegalaus turinio platinimą per „Paysera” mokėjimo sistemas, bet šis prašymas nebuvo patenkintas ir šios informacijos bendrovė neatskleidė.

M. Pareščiaus nuomone, kitaip būti ir negalėjo. „Mano žiniomis, šiuo atveju yra privatus asmuo, kuris yra ne Lietuvos pilietis, gaunantis kažkokias lėšas. Manau, kad valstybinės institucijos, tokios, kaip Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba, Ekonominė policija ar Valstybinė mokesčių inspekcija turi galimybę tokius duomenis gauti, bet jų išsireikalauti privačioms institucijoms, kaip autorius, kurio teisės turi būti ginamos, ar autoriams atstovaujanti organizacija, manau galima, tik teismo sprendimu. Kadangi tai privatus asmuo ir privataus asmens finansai, nežinau, kokie įstatymai turi būti pakeisti, kad tokia informacija būtų suteikta kitam administruojančiam institutui“, – sako jis.

Pranešime žiniasklaidai primenama, kad praėjusių metų spalį Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK) įtraukė Filmai.in į svetainių, nelegaliai platinančių autorių teisėmis saugomą turinį, sąrašą ir nurodė ją blokuoti. Tokį LRTK sprendimą spalio pradžioje sankcionavo Vilniaus apygardos administracinis teismas. Nurodoma, kad „Paysera“ buvo vienintelė, kuri teikė mokėjimų paslaugas Filmai.in, nes prieš kurį laiką tokias paslaugas šiai svetainei sustabdė Lietuvoje veikiantys komerciniai bankai bei mobiliojo ryšio operatoriai.

Sausio 22 dieną Lietuvos gretutinių teisių asociacija AGATA, įvairių sričių Lietuvos autorius vienijanti asociacija LATGA ir asociacija AVAKA kreipėsi į Lietuvos banko Priežiūros tarnybą, prašydamos įpareigoti mokėjimų bendrovę „Paysera“ stabdyti paslaugų teikimą nelegalų turinį talpinančiai svetainei Filmai.in.

Kartu buvo prašoma pateikti informaciją ir apie tai, kiek lėšų buvo surinkta už nelegalaus turinio platinimą per jų mokėjimo sistemas tam, kad būtų įvertintas Lietuvos kūrėjams padarytos žalos dydis.