Tačiau Graikijos krizės, kuomet šalis įstrigo tarp referendumo, bankroto, negebant grąžinti paskolos Tarptautiniam valiutos fondui, grėsmės ir abejonių, ar įstengs išlikt euro zonoje, viršūnėje atsidūrė rūpestis, ar šis politinis užkratas neišplis euro zonoje. Jei prieš eurą nusiteikę Graikijos kairieji sugebėjo susitarti su kreditoriais dėl savo skolų, tuomet ir kitose įsiskolinusiose euro zonos valstybėse, tokiose kaip Ispanija ir Italija, gali įsigalėti panašūs politiniai judėjimai.

Šis nerimas labiausiai susijęs su Ispanijos partija „Podemos“. Rinkimai Ispanijoje numatomi 2015-ųjų pabaigoje. Atkakliai prieš taupymo priemones pasisakanti „Podemos“ per šiuos metus rinkėjų apklausose pirmavo. Tačiau prasidėjus pastarosioms deryboms dėl paramos „Podemos“ populiarumas ėmė smukti, ir finansų kompanijos beveik atmetė tikimybę, kad „Podemos“ ateis į valdžią tokiu būdu kaip „Syriza“.

Šveicarijos finansinių paslaugų kompanijos „Credit Suisse“ strategai savo klientams rašė: „Euro zona kol kas atlaikė Graikijos krizę, tačiau šiemet laukia rinkimai Ispanijoje ir Portugalijoje. Bet, remiantis pastaraisiais duomenimis, tikimybė, kad Ispanijos rinkimuose vyraus priešiškos eurui nuotaikos, artima nuliui“. Prie šio laiško „Credit Suisse“ pridėjo diagramą, iliustruojančią „Podemos“ populiarumo sumažėjimą.

Visgi iki rinkimų Ispanijoje liko apytiksliai penki mėnesiai, ir „Credit Suisse“ pripažįsta, kad, artėjant rinkimų datai, tikėtina, jog taupymo politikai prieštaraujančios idėjos populiarės tarp rinkėjų.

„Mes linkę žiūrėti atsargiai į šią tendenciją ir manome, kad, artėjant rinkimų dienai, palaikymas radikalioms partijoms vėl didės. Reikėtų prisiminti staigų „Ne“ stovyklos išaugimą praėjusių metų rugsėjį vykusiame Škotijos referendume“, – rašė „Credit Suisse“.

Be to, verta turėti omenyje, kad prieš šį mėnesį vykusį Graikijos referendumą kai kurios lažybų bendrovės netgi išmokėjo laimėjimus tiems, kurie statė už „Taip“ pergalę. Tačiau paaiškėjo, kad beveik triuškinamai nugalėjo „Ne“.

Praėjus beveik mėnesiui po Graikijos krizės apogėjaus, jau atrodo, kad tai vyko prieš metų metus, o kitos krizės rizika visiškai įvertinta.

Tačiau, kol atrodo, kad Graikija ir Europa nurimo, net nespėjus to suvokti, vėl bus kalbama apie Europos politiką ir euro ateitį. Pagrindinė problema, dėl kurios visi nerimavo Graikijos atveju, pasitraukė. Bet tikriausiai tik laikinai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (121)