Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos prezidentė Daiva Čibirienė pasakojo, kad tai gresia ne visiems:

„Daliai gyventojų, kurie nepateiks deklaracijos, gali nieko nebūti, jeigu VMI sistemos neregistruoja, kad tas žmogus nėra skolingas. Taip bus, kai surinkusi duomenis ir lėšas iš trečiųjų šalių inspekcija neturės informacijos, kad žmogus kažkokių mokesčių nesumokėjo.

Tačiau gali būti situacija, kai žmogus vykdo, pvz., individualią veiklą ir niekas nepranešė, kad jis gavo pajamas pagal individualios veiklos pažymą ar verslo liudijimą. Net jei pirkdamas verslo liudijimą mokesčius sumoki iš anksto, vis tiek privalu pateikti deklaraciją.

To nepadarius VMI gali skirti baudą. Tiesa, praktikoje neteko su tuo susidurti. Šiaip jie turi teisę, bet to netaiko, nes, matyt, supranta, kad švietimo nepakanka. Žmonės tų deklaracijų nepateikia ne piktybiškai. Tiesiog sudėtingai pildomos, sunku gauti konsultacijas. Taigi dėl šių priežasčių sankcijos kaip ir netaikomos.“
Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos pirmininkė Daiva Čibirienė

Vis dėlto kai VMI turimi duomenys rodo, kad žmogus yra skolingas, o deklaracijos nepateikė ir skolos nesumokėjo, sankcijos veikiausia būtų taikomos.

„Pvz., kas nors pranešė, kad pardavęs akcijas asmuo gavo pajamų. Jas išmokėjęs juridinis asmuo jokio gyventojų pajamų mokesčio neišskaito, pats gyventojas turi susimokėti gyventojų pajamų mokestį (GPM). Gali būti, kad jis to nežino, arba specialiai nedeklaruoja ir nemoka. VMI sakė, kad tokiais atvejais imsis priemonių ir formuos mokėjimo nurodymus („inkasinius“), kad pinigai būtų nuskaičiuoti nuo sąskaitos.

„Sodra“ labai „gražiai“ tai daro, be jokių ceremonijų, nesvarbu, kur tuo metu esi. VMI irgi turėtų tokią teisę, klausimas, ar ja pasinaudos. Tam tikras neapibrėžtumas čia yra: gal duomenys netikslūs, gal paaiškės, kad gyventojas neskolingas, bet kol deklaracijos nepateikė, jam yra prievolė mokėti mokesčius nuo visų pajamų, gautų už parduotas akcijas. O įstatymas sako, kad reikia mokestį mokėti nuo skirtumo tarp pirkimo ir pardavimo kainos“, – aiškino D. Čibirienė.

Anot jos, net žmogui nepateikus pajamų deklaracijos „Sodra“ matys, ar jis sumokėjo visas priklausančias įmokas, ar liko skolingas. Taigi, kai kam siurprizų gali būti ir praėjus kuriam laikui po gegužės pradžios.

„Šiaip „Sodra“ pirmoji imasi teikti „inkasinių“ mokėjimų, VMI visada kiek vėluoja. Nors „Sodra“ būna pirma, bet kartais perlenkia lazdą, nuima daugiau nei priklauso, kol išsiaiškina“, – apibendrino asociacijos vadovė.

Šiemet privalomų pajamų deklaracijas dar nepateikė apie 205 tūkst. gyventojų. Iš viso už 2017 m. mokestinį laikotarpį pateikta 1,23 mln. GPM deklaracijų.

VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė ramino, kad VMI neskubės bausti gyventojų, kurie laiku nepateiks deklaracijų ir nesumokės mokesčių.
Stasė Aliukonytė-Šnirienė

„VMI tikrai nepuola ir nepuls bausti gyventojų kurie vėluoja pateikti deklaraciją, net ir tada, kai tą daryti jie privalėjo. VMI visuomet duoda protingą laikotarpį joms pateikti net ir po gegužės 2 d., be jokių baudų.

Puikiai suprantame, jog aplinkybių pasitaiko įvairių ir nepiktybiškai pamiršusių niekas nebaudžia, vis dėlto, gyventojai norintys paskirti paramą, tačiau nepateikę laiku deklaracijos ir nesumokėję privalomų mokesčių, paramos pervesti nebetenka teisės, jiems taip pat atsiranda delspinigių“, – komentavo direktorė.

271 tūkst. gyventojų jau išmokėta beveik 43 mln. Eur permokėto GPM. Pavedimus į gyventojų sąskaitas VMI atlieka kiekvieną darbo dieną, o sąrašus sistema sudaro atsitiktine tvarka.

Atkreiptinas dėmesys, kad dalis gyventojų, deklaruojančių pajamas, turi sumokėti ne tik susidariusią GPM nepriemoką VMI, bet tam tikrais atvejais ir privalomojo sveikatos draudimo (PSD) ir valstybinio socialinio draudimo (VSD) įmokas „Sodrai“.

„Šiemet skolininkus skaičiuoti dar anksti, kadangi deklaracijų pateikimo ir įmokų už praėjusius metus sumokėjimo terminas dar nesibaigė. Pavyzdžiui, pernai pasibaigus deklaravimo laikotarpiui buvo apie 40 tūkst. individualia veikla užsiimančių bei savarankiškai ūkininkaujančių žmonių, kurie įmokų už praėjusius ar dar ankstesnius metus nebuvo sumokėję.

Savarankiškai dirbantieji moka PSD ir VSD įmokas. Įmokų tarifai priklauso nuo veiklos, kurią vykdo žmogus“, – komentare DELFI informavo „Sodra“.

Nespėjus laiku sumokėti įmokų už praėjusius metus, gyventojams apie tokią prievolę esą bus priminta žinute į asmeninę „Sodros“ paskyrą arba el. paštu (jei tokį gyventojas nurodė).

„Susidūrę su sunkumais sumokėti visas įmokas iš karto, gyventojai taip pat gali kreiptis į mus dėl įmokų atidėjimo. Pateikus reikalingus dokumentus įmokų mokėjimas gali būti atidedamas ir suderinamas įsiskolinimo padengimo grafikas“, – nurodė „Sodros“ atstovai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (204)