„Allianz Global Investors“ sudaromame „Pensijų tvarumo indekse“, kuriame apžvelgiama 44 pasaulio šalių nacionalinės pensijų sistemos, nurodoma, kad Graikijoje pensininkų ir dirbančių žmonių santykis ir toliau viršija Europos vidurkį. Šalis prisižadėjo imtis veiksmų sprendžiant šią problemą – reformuoti pensijų sistemą reikalauja Tarptautinis valiutos fondas ir Europos centrinis bankas, prižiūrintys finansinės pagalbos teikimą Graikijai.

Indijoje, Kinijoje ir Tailande apytikriai 12 proc. šalies gyventojų įneša savo indėlį į pensijų sistemą. Tailando pensijų sistemą žlugdo itin žemas pensinio amžiaus vidurkis - vos 55 metai. Daugumoje vakarų Europos šalių šis vidurkis siekia 65 metus.

Pensininkų virš 65 m. santykis su 15-64 m. amžiaus šalies gyventojais perlips 40 proc. ribą Kinijoje ir Tailande iki 2050 metų. Panašus likimas prognozuojamas Kiprui, Didžiajai Britanijai, Liuksemburgui, Norvegijai, Airijai ir Danijai.

„Allianz Global Investors“ tvirtina, kad Azijos šalyse išsami pensijų sistema veikiau jau išimtis nei taisyklė. Vis dėlto greitas valstybės skolos augimas privertė pensijų reformų klausimą kelti ir labiau ekonomiškai išsivysčiusiose šalyse, tokiose kaip Airija, Prancūzija bei Ispanija.

O štai Estija, Vengrija, Latvija, Lietuva, Lenkija ir Rumunija pervedinėja įmokas į privačius fondus, taip tikimasi sustiprinti finansines pensijų sistemos pozicijas. Norvegija ir Suomija, priešingai, naudojasi savais palyginti solidžiais valstybiniais finansais.

„Pensijų tvarumo indeksas“ rodo, kad stipriausiomis pensijų sistemomis pasaulyje gali pasigirti Švedija, Danija, Naujoji Zelandija, Nyderlandai ir Australija. Visos šios šalys naudojasi puikiai išvystytomis privačių pensijų fondų sistemomis, kurios sumažina galimą naštą valstybės finansams.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją