DELFI primena, kad socialdemokrato Algirdo Syso siūlymu, Seime po pateikimo pritarta įstatymo pakeitimams, kuriuos priėmus būtų įvesti progresiniai mokesčiai: nuo didesnių nei 14 tūkst. eurų neatskaičius mokesčių pajamų per metus (1166 eurų per mėnesį) gaunantiems asmenims tektų prievolė mokėti ne dabar esantį 15 proc., bet 25 proc. tarifą, uždirbantiems per metus daugiau 36 tūkst. eurų (3 tūkst. eurų per mėnesį) – 40 proc. Padidinti tarifai būtų skaičiuojami numatytas ribas viršijančiai sumai. Pavyzdžiui, uždirbant 1200 eurų atlyginimą neatskaičius mokesčių, 25 proc. tarifu būtų apmokestinami 34 eurai (1200-1166=34).

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) pateiktais duomenimis, pernai metais, neatskaičius neapmokestinamų dydžių, Lietuvoje 14-36 tūkst. eurų pajamų gavo 141 890 asmenų.

Daugiau nei 36 tūkst. eurų pajamų per metus gavo – 39 877 asmenys.

Vis dėlto didžiosios šalies pajamas gaunančių asmenų pajamos neviršijo 14 tūkst. eurų per metus. Tokių gyventojų pernai buvo 841 765.

Primename, kad GPM mokestis mokamas ne tik nuo darbo užmokesčio, bet ir nuo kitų gyventojo pajamų.

Sodros“ pateikiamais duomenimis, šių metų rugpjūčio mėnesį iki 1166 eurų pajamų per mėnesį gavo 87,1 proc. visų apdraustųjų, 1167-3000 eurų – 11,3 proc., daugiau nei 3000 eurų – 1 proc.

Lietuvos laisvosios rinkos instituto viceprezidentas Vytautas Žukauskas komentare DELFI skaičiavo, kad pagal šį pasiūlymą 888 eurus per mėnesį į rankas gaunantis asmuo jau laikomas turtinguoju, ir kiekvienas euras virš šios sumos turi būti apmokestintas ne 15 proc. gyventojų pajamų mokesčio tarifu, o didesniu – 25 proc. Gaunantiems į rankas virš 2097 eurų šį tarifą norima padidinti beveik tris kartus – iki 40 proc.

Savo pastebėjimus apie A. Syso Seimui pristatytą pasiūlymą socialiniuose tinkluose išsakė ir Lietuvos ekonomistai.

Nerijus Mačiulis teigė, kad ant parlamentarų stalo atsidūrusios GPM įstatymo pataisos turėtų „mitriai lėkti į šiukšlių dėžę“.

Savo teiginį argumentuodamas ekonomistas teigė, kad siūlomi pakeitimai iš tiesų mažiau uždirbančiųjų gyvenimo nepagerins, nes nesiūloma mažinti mokesčio tarifo mažiausias pajamas uždirbantiems.

„Pasiūlymas yra diskriminuojantis kai kurias šeimas. Kodėl didesnius mokesčius turėtų mokėti šeima, kurioje samdomą darbą dirba tik vienas asmuo, o kitas, pavyzdžiui, rūpinasi trimis nepilnamečiais vaikais? Ar 20 tūkst. eurų per metus (apie 1,3 tūkst. eurų po mokesčių per mėnesį) tokiai šeimai yra šiek tiek per daug, todėl daliai šių pajamų reikia pritaikyti didesnį mokesčio tarifą?“, - retoriškai klausia N. Mačiulis.

Ekonomistas pastebi, kad po minėtų mokestinių pakeitimų Lietuvos dirbančiųjų apmokestinimas taptų labai komplikuotas.

Gyventojo pajamoms be darbdavio mokamų mokesčių būtų taikomi kintantys neapmokestinamų pajamų dydžiai ir dar skirtingiems pajamų rėžiams numatyti trys GPM tarifai.

„Galiausiai vidutiniam europiečiui 14 tūkst. eurų per metus yra minimali riba kuomet galima bandyti priskirti save viduriniajai klasei“, - pridėjo N. Mačiulis.

Ekonomistas Gitanas Nausėda savo paskyroje feisubke su šmaikštumu rašo, kad „nesvarbu, kad jiems (progresiniams mokesčiams – red.) neužtikrintos elementarios higieninės normos, t. y. Nenustatytos Sodros įmokų „lubos“. To nepadarius pasiturintieji lietuviškais standartais ir varguoliai - vakarietiškais žmonės būtų apmokestinti tokia gyventojų pajamų ir socialinio draudimo mokesčių našta, kad patrauklios darbo vietos Lietuvoje išnyktų pikto kirmino pagraužtos kaip Juliaus Janonio eilėraščiuose“.

G. Nausėda A. Syso pasiūlymą dėl progresinių mokesčių įvardija kaip politinį žingsnį: „Šiuo atveju, žinodamas (A. Sysas – red.), kad progresiniams mokesčiams nepritars net dalis bendražygių, politikas niekuo nerizikuoja ir tik įsideda savo iniciatyvą į gerųjų pastangų skrynelę. Kad prieš rinkimus turėtų ką paporinti ausimis, o ne akimis mylinčiam elektoratui“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1462)