Dviejų nedidelio sektoriaus įmonių vadovai DELFI pasakojo, kaip viena tiesioginės darbuotojų paieškos įmonė pradėjo „terorizuoti“ visus įmonių specialistus, viliodami sudalyvauti konkurencinės įmonės darbuotojo paieškoje.

Vilniuje veikiančios įmonės direktorė Dalia (vardas pakeistas – red.) netikėtai iš savo darbuotojų sulaukė pasipiktinimų, kad juos atakuoja darbuotojų atrankos įmonė. Ši, internetu susiradusi specialistų darbinius telefono numerius, skambina ne po vieną kartą ir įkalbinėja sudalyvauti konkurse į darbo vietą konkurencinėje įmonėje.

Pasiūlė ramybę

„Vieną dieną jie pradėjo skambinti iš eilės trims darbuotojams, potencialiai atitinkantiems darbo skelbimą. Kai kurie sulaukė net ne po vieno skambučio, labai aktyviai kvietė dalyvauti atrankoje, - pasakojo Dalia. - Nustebo ir patys darbuotojai, klausė, kodėl jiems skambina į darbinį numerį ir jiems buvo paaiškinta, kad rado jų kontaktus įmonės internetiniame puslapyje“.

Įmonės vadovę papiktino, kad darbuotojų atrankos agentūra atakuoja iš eilės visus darbuotojus.

„Jei žmogus norės keisti darbą, tai niekas jam nedraudžia domėtis tuo, kas vyksta rinkoje. Atrankoje dalyvauti jiems niekas neuždraus, bet toks proaktyvumas, kai pats žmogus neieško darbo, o jį vis vien kalbina sudalyvauti, neatrodo etiškas“, - svarstė pašnekovė.

Dalia teigė „galvų medžiojimą“ suprantanti visai kitaip – tai turėtų būti konkretus žmogaus kvietimas į konkrečią darbo vietą.

„O čia – pakvietimai ne ateiti dirbti, o tik sudalyvauti atrankoje. Į darbinius elektroninius paštus siuntinėja darbo pasiūlymus. Tas įkyrumas net kolegas nustebino“, - savo pastebėjimus išsakė verslininkė.

Dalia teigė pati kartais ieškanti darbuotojų, tačiau konkurentų darbuotojų neviliojanti: „Įdedame skelbimą ir renkamės iš tų, kurie kreipiasi, neduodame nurodymo atrankos bendrovei proaktyviai skambinti konkurentams ir vilioti jų darbuotojus“.

Su tokia pačia darbuotojų viliojimo praktika susidūrė ir kitos sektoriaus įmonės vadovė Inga (red. - vardas pakeistas). Moteris pasakojo, kad taip pat visiems iš eilės projektų vadovams buvo skambinama iš tos pačios personalo paieškos kompanijos.

Kai darbuotojai pasipasakojo, kad visi iš eilės yra viliojami sudalyvauti konkurse į darbo vietą, Inga nepabijojo parašyti elektroninio laiško personalo atrankos agentūrai. Tačiau jos sulauktas atsakymas privertė atsilošti kėdėje.

„Man buvo parašyta, kad, jei noriu, kad darbuotojai nebūtų trukdomi, galiu užsisakyti jų paslaugų“, - teigė ji.

Nori klientui atvesti geriausią darbuotoją

Lietuvos įdarbinimo įmonių asociacijos valdybos pirmininkas Arūnas Mieželis, išgirdęs dviejų įmonių vadovių istoriją, teigė, kad personalo paieškos agentūros naudojama taktika atrodo neetiška. Specialistas taip pat pabrėžė, kad įprastine tvarka ieškant darbuotojo būtų skambinama konkretiems specialistams, o ne visiems iš eilės.

Vis dėlto personalo atrankos bendrovės „Master Class Lietuva“ vadovė Laura Duksaitė aiškino, kad ieškant darbuotojo itin mažame sektoriuje tenka kartais perskambinti ir bene visiems tos srities specialistams.

„Kai turime kliento projektą, jei yra labai aiški rinka, mes žmonių nepažįstame, norime su jais susipažinti ir susitikti. Tuomet darbuotojus kviečiame į susitikimą ir tai yra normali praktika“, - personalo atrankos virtuvę nusakė pašnekovė.

Pasak L. Duksaitės, personalo atrankos įmonės pagrindinė užduotis – klientui pristatyti geriausią kandidatą.

Paklausta apie įmonių vadovų baimes dėl viliojamų darbuotojų pašnekovė teigė juos suprantanti: „Įmonės jaučiasi šiek tiek nelaimingos, nes jaučiasi nesaugios. Praradus tokį darbuotoją yra labai sunku surasti kitą. Jaučiamas nerimas, kad gali prarasti darbuotoją, o kita įmonė pasiūlys geresnes sąlygas“.

Darbuotojų paieška
„Master Class Lietuva“ vadovė pabrėžė, kad bendraudamos su kompanijomis personalo atrankos įmonės privalo pasirūpinti, kad klientui bus pristatytas tinkamiausias kandidatas, todėl skambinimas į konkurencines įmonės ir bandymas susipažinti su jų darbuotojais yra normalus dalykas šiame sektoriuje.

„Kadangi mūsų teikiamos paslaugos yra vadovų ir aukštos klasės specialistų paieška, tai tie žmonės, kurie yra įdomūs mūsų klientams, dažniausiai yra dirbantys. Norime sukontaktuoti su visais galimais rinkoje kandidatais ir tai yra normalu“, - apie personalo atrankos įmonių praktiką kalbėjo pašnekovė.

L. Duksaitė teigė pastebėjusi, kad iš tiesų vyksta virsmas darbuotojų rinkoje – darbdavių poreikis samdyti darbuotojus yra didelis ir darbdaviui tenka vis labiau taikytis prie kandidatų.

„Dėl to tam tikri vadovai gali patirti nerimą, nes surasti patyrusį darbuotoją gali būti sunku, todėl ir matome tokias reakcijas“, - kalbėjo ji. Personalo atrankos paslaugas teikiančios įmonės vadovė teigė, kad Lietuvoje vis dar dažnai „galvų medžioklė“ dažnai painiojama su personalo paieška bendrąją prasme. Ieškant aukščiausios kvalifikacijos ar vadovaujančios pozicijos kandidato „galvų medžiotojams“ tenka kartais susitikti ir pabendrauti net iki 50 žmonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (88)