Ir gaus, ir primokės

Artėjant gegužės 2 d., kai baigsis terminas, per kurį reikia pateikti pajamų deklaracijas už praėjusius metus, aiškėja, kad šiemet gyventojams bus grąžinta panaši GPM permokų suma, kaip ir praėjusiais metais.

Taisyklingai deklaracijas užpildžiusiems gyventojams VMI penktadienį jau buvo pervedusi 88,6 mln. litų GPM permokų, tačiau tai dar ne pabaiga. Iki praėjusio savaitgalio daugiau kaip 454 tūkst. gyventojų buvo deklaravę, kad gali susigrąžinti daugiau kaip 180 mln. litų. Pernai gyventojams buvo grąžinta 206 mln. litų GPM permokų.

Tiesa, daliai gyventojų, kurie praėjusiais metais užsiėmė individualiąja veikla arba pasinaudojo per dideliu neapmokestinamųjų pajamų dydžiu, teks papurtyti kišenes ir primokėti valstybei.

Penktadienį daugiau kaip 87 tūkst. gyventojų buvo deklaravę, kad turės sumokėti beveik 108 mln. litų GPM nepriemokų.

Pinigai jau pervedami

„Kaip ir kasmet, gyventojai, norintys susigrąžinti dalį praėjusiais metais patirtų išlaidų, turi pateikti metinę pajamų deklaraciją“, – teigė VMI viršininko pavaduotoja Vilma Vildžiūnaitė

Pasinaudoti GPM lengvata gali tie gyventojai, kurie 2012 m. mokėjo gyvybės draudimo, pensijų įmokas, taip pat už pirmas studijas ir (ar) pirmą profesinį mokymą, palūkanas už vieną iki 2009 m. paimtą būsto paskolą. Tokia galimybe taip pat gali pasinaudoti tie gyventojai, kurie praėjusiais metais mokėjo 15 proc. GPM, ir tie, kurie pasinaudojo per mažu ar visai nesinaudojo neapmokestinamuoju pajamų dydžiu.

Tie gyventojai, kurie pasinaudojo per dideliu neapmokestinamųjų pajamų dydžiu, turėtų pateikti deklaraciją ir mokestį sumokėti.

Gyventojai, norintys pasitikrinti, ar jie privalo teikti deklaraciją, tai gali padaryti prisijungę prie VMI feisbuko puslapyje esančios paskyros „Naudinga“ ir pasinaudoti programėle „Ar deklaruoti?“.

Gyventojams, pateikusiems geras deklaracijas elektroniniu būdu, mokesčio permokos turi būti grąžintos iki liepos pabaigos, tačiau, pasak V.Vildžiūnaitės, VMI sieks lėšas pervesti kuo anksčiau. Permokos taisyklingai pateikusiems deklaracijas elektroniniu būdu buvo pradėtos grąžinti jau balandžio pradžioje, o tiems gyventojams, kurie pildys popierines deklaracijas, pinigai bus pervesti įstatymo numatyta tvarka – iki liepos 31 d.

Gresia baudos

Iki gegužės 2 d. pajamas privalo deklaruoti gyventojai, kurie 2012 m. vykdė individualiąją veiklą pagal pažymą arba įsigiję verslo liudijimą.

VMI atkreipia dėmesį, kad pareiga deklaruoti pajamas nustatyta visiems 2012 m. savarankiškai su verslo liudijimu ar individualiosios veiklos pažymėjimu dirbusiems gyventojams, nesvarbu, gavo jie pajamų ar ne. Net ir keletui dienų verslo liudijimą įsigijęs gyventojas privalo pateikti pajamų deklaraciją už visą mokestinį laikotarpį, t. y. už metus. Deklaruoti dažniausiai pamiršta nedideles pajamas gavę ar pajamų negavę gyventojai, tačiau pasitaiko ir piktybinių nedeklaravimo atvejų.

Mokesčių administratorius neturi tikslo nubausti mokesčių mokėtojų, todėl VMI ragina nelaukti paskutinės dienos ir suskubti pateikti pajamų deklaracijas.

Nedeklaravusiems gresia administracinė bauda nuo 200 iki 500 litų.