Tuo metu bendrovės konkurentės - Vilkyškių pieninės vadovas nemano, jog ši strateginė investuotoja atneš didelių pokyčių į šalies rinką.

SEB banko vyriausiasis analitikas Tadas Povilauskas sako, kad būsima „Fonterros“ investicija yra geras ženklas ne tik „Rokiškio sūriui“, bet ir visam šalies pieno perdirbimo sektoriui.

„Fonterros“ investicija - geras ženklas rinkai

„Iš rinkos perspektyvos, tai po ilgo laiko ne finansinis užsienio investuotojas, o pieno rinkos žaidėjas ateina. Tai yra rimtas pareiškimas ir Lietuvos pieno sektoriaus įvertinimas. (...) Apskritai, kad tavo akcininkų gretose yra „Fonterra“, tai tave vertina rimčiau. Tai nėra didelis akcijų paketas, bet tai yra geras ženklas“, - BNS kalbėjo T. Povilauskas.

Jo teigimu, naujoji investicija gali reikšti, jog bendrovė rinkai pasiūlys naujų produktų.
„Kodėl pasirinktas toks būdas - investavimas į įstatinį kapitalą, čia yra įdomus dalykas. Iš esmės, kad „Rokiškio sūriui“ trūktų pinigų, tai, aišku, to nėra. Čia turbūt yra ilgalaikis planas. Kiek pamenu, „Fonterra“ Europoje ieškojo potencialaus bendradarbiavimo galimybių. Jiems aktualus baltyminių išrūgų koncentrato produktas, o „Rokiškio sūris“ tai vysto ir turi nemažus kiekius. Matyt, yra kažkokių tolimesnių planų to produkto ar kitų produktų gamyboje“, - teigė T.Povilauskas.
„Rokiškio sūrio“ valdybos pirmininkas Dalius Trumpa BNS teigė, jog atėjus „Fonterrai“, „Rokiškio sūris“ ketina pasiūlyti naujų produktų, tačiau neatskleidė, kokių konkrečiai.

„Planų yra daug. Pagrindinė kryptis bus produktų su didesne pridėtine verte gamyba, o daugiau nenorėčiau pasakyti, nes kol kas nėra laikas žinoti konkurentams. Didžiąja dalimi bus nauji produktai“, - BNS sakė D.Trumpa.

Išrūgų baltymų koncentratas naudojamas maisto papildomų gamybai. Pavyzdžiui, iš „Rokiškio sūrio“ koncentrato Lietuvos įmonė „Sveika energija“ gamina proteiną „Healthy Choice“.
Šiaulių banko finansų makleris Domas Klimavičius mano, kad vieno didžiausių pasaulinės pieno rinkos žaidėjų atėjimas į „Rokiškio sūrį“ gali paskatinti naujų rinkų atsivėrimą šiai bendrovei.
„Turėtų atsirasti ėjimas prie naujų rinkų, nes čia visai kito regiono investuotojas. Tai turėtų pavirsti geresniais pardavimais ar maržomis, jei būtų prieita prie naujų rinkų“, - BNS teigė D.Klimavičius.

Vilkyškių pieninė - rami

Vienos didžiausių pieno perdirbimo įmonių šalyje Vilkyškių pieninės vadovas Gintaras Bertašius BNS sakė ramiai žvelgiantis į „Fonterros“ atėjimą.

„Didesnį nerimą keltų, jeigu pilnai parduotų. Kol kas nematau reikalo nerimauti“, - sakė G.Bertašius.
Jo nuomone, didelių pokyčių Lietuvos pieno rinkoje neturėtų būti, nes „Fonterra“ valdys 10 proc. „Rokiškio sūrio“ akcijų paketą.

„Fornterra“, be abejo, yra didžiulė kompanija, turinti milžinišką patirtį. Galbūt reikia galvoti, kad tam tikros technologijos gali ir ateiti. Visi suprantame, kad su 10 proc. nėra įmanoma valdyti. Prisiminkime, kad dalį „Pieno žvaigždžių“ turėjo „Arla Foods“ (Švedijos ir Danijos pieno kooperatyvas - BNS) senais laikais, bet jie jokių įtakų nedarė“, - kalbėjo G.Bertašius.
Jo teigimu, Vilkyškių pieninė su niekuo nesidera dėl akcijų pardavimo.

„Rokiškio sūris“ antradienį pranešė, kad liepos 13 dieną preliminariai susitarė su „Fonterra“ dėl galimų investicijų.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)