„Tikimasi, kad pasaulio ekonomika, iš pradžių atsigavusi po pasaulinio nuosmukio, patirs didžiausią sulėtėjimą per daugiau kaip 80 metų“, – teigiama antradienį paskelbtoje banko Pasaulio ekonomikos perspektyvų ataskaitoje.

Smukimas prasidėjo po to, kai 2021 metais augimas po COVID-19 pandemijos sukelto nuosmukio atsigavo iki 5,7 proc.

Dėl Rusijos invazijos ir Vakarų sankcijų Maskvai smarkiai pakilo grūdų ir naftos kainos, o vairuotojai visame pasaulyje susiduria su akį rėžiančiomis degalų kainomis.

Karas Ukrainoje, uždarymai Kinijoje, tiekimo grandinės sutrikimai ir stagfliacijos pavojus kenkia ekonomikos augimui. Daugelyje šalių bus sunku išvengti recesijos“, – teigė Pasaulio banko prezidentas Davidas Malpassas.

Karas dar padidina žalą, kurią padarė COVID-19 pandemija, o dėl to pasaulio ekonomika dar labiau lėtėja ir gali pereiti į „užsitęsusį silpno augimo ir padidėjusios infliacijos laikotarpį“, teigiama ataskaitoje. – Dėl to didėja stagfliacijos rizika, galinti turėti žalingų padarinių tiek vidutinių, tiek mažų pajamų šalims“.

Ataskaitoje pažymima, kad yra tam tikrų panašumų su 20 amžiaus aštuntuoju dešimtmečiu, kai dėl pasiūlos veiksnių, skatinančių kainų kilimą ir ilgą mažų palūkanų normų laikotarpį, augimas sustojo, o infliacija sparčiai augo.

Tačiau, priešingai nei tuo laikotarpiu, JAV doleris yra stiprus, o pagrindinių finansų institucijų padėtis – tvirta.

Bankas perspėjo nebandyti spręsti infliacijos šuolio kainų kontrole ar eksporto apribojimais.
D. Malpasas teigė, kad „būtina skubiai skatinti gamybą ir vengti prekybos apribojimų“.

Ataskaitoje JAV ekonomikos augimo prognozė sumažinta 1,2 punkto iki 2,5 proc., o Kinijos – sumažinta 0,8 punkto iki neįprastai mažo 4,3 proc. Euro zonos prognozė sumažinta iki 2,5 proc., o Japonijos – iki 1,7 procento.

Prognozuojama, kad Rusijos ekonomika šiais metais susitrauks 11,3 procento.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją