Ekspertai paskaičiavo, kad vidutinis skolininkas atsiskaitymams su kreditoriais išleidžia beveik pusę savo pajamų. Tokius duomenis pateikia agentūra „Sequoia Credit Consolidation“, praneša newsru.com.

Per 2015 metų sausio-kovo laikotarpį įsiskolinimai už Rusijos gyventojams išduotas paskolas išaugo 13,4 procento ir sudaro apie 755 milijardus rublių (12,21 milijardo eurų). Šiandien jau kas penktas Rusijos gyventojas turi probleminį kreditą.

Analitikų prognozės ateičiai nėra džiuginančios. Jų teigimu, iki metų pabaigos problemų su mokėjimais turės jau kas trečias paskolą paėmęs asmuo.

Atsiskaityti su bankais vėluoja net ir pakankamai geranoriški klientai, kurie anksčiau visada mokėjo laiku.

Agentūros „Sequoia Credit Consolidation“ atlikta apklausa parodė, kad pagrindinė vėluojančių atsiskaitymų su bankais priežastis yra stipriai pablogėjusi materialinė padėtis, kuria skundžiasi 38 procentai apklaustųjų. 

Dar 2012 metais staigiomis ir rimtomis finansinėmis problemomis skundėsi tik 10 procentų finansinių įsipareigojimų nevykdančių skolininkų. 

Kas penktas iš dabartinių skolininkų skundžiasi netekęs darbo, vos per kelis mėnesius tokių nusiskundimų skaičius išaugo beveik pusantro karto. „Sequoia Credit Consolidation“ prognozėje pažymima, kad jeigu situacija nepagerės, jau iki 2015 metų pabaigos dėl darbo netekimo laiku su bankais neatsiskaitančių skolininkų dalis pasieks 35-40 procentų.

Tris kartus (nuo 5 iki 15 procentų) padaugėjo ir tų, kurie įsiskolinimus kreditoriams aiškina sumažėjusiu darbo užmokesčiu. Sparčiai augant maisto produktų ir kitų pirmo būtinumo prekių kainoms dalies pajamų netekimas reiškia, kad įsiskolinusiems asmenims paprasčiausiai nelieka lėšų anksčiau paimtiems kreditams išmokėti.

„2015 metų skolininkai – tai paprastai geranoriški skolininkai, pripažįstantys skolą, tačiau susidūrę su įvairaus pobūdžio finansiniais sunkumais (nuo sumažėjusių pajamų iki darbo netekimo), – aiškino „Sequoia Credit Consolidation“ prezidentė Jelena Dokučajeva.

Analitikai teigia, kad šiandien vidutinis banko skolininkas Rusijoje kas mėnesį vartojimo kredito įmokoms skiria iki 45 procentų savo mėnesio pajamų. 

Kritiniu rodikliu laikoma 50 procentų, o 35-36 procentai mėnesio pajamų siekiančios įmokos stipriai didina riziką, kad skolininkas pradės vėluoti mokėti įmokas.

Praleidęs iš eilės bent du mokėjimus skolininkas labai sumažina savo galimybes sumokėti uždelstą skolą be papildomo skolinimosi, kuris dabartinėje ekonominėje situacijoje yra beveik neįmanomas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (562)