Pirkėjai kainų baidosi


Kaip teigė turguje grybais prekiaujanti moteris, šiais metais kilogramas baravykų kainuoja nuo 20 iki 25 eurų. Anot jos, gyventojai kainomis stipriai nesidžiaugia.

„Baidosi kainų, perka labai prastai. Su pernai palyginus, žymiai prasčiau“, – teigė moteris.

Tą patvirtina ir patys kalbinti žmonės.

„Šiemet – kosminės kainos, bet negaliu pasakyti, kiek anksčiau buvo. Tik galiu pasakyti, kad buvo prieinamos, o dabar jau, žinote, ne“, – teigė moteris.

Ji pripažino, kad keliauti grybauti pati – taip pat neketina.

„Neturiu su kuo keliauti, tai truputėlį baugu miške“, – dalijosi ji.

Moteriai pritarė ir kita pašnekovė. Moteris teigė nusipirkusi keletą kilogramų grybų, iš kurių dalį ketina suvalgyti, o kitus – džiovinti.

„Reikia vietas žinoti, nuvažiuoti ir taip toliau, tai paprasčiau įsigyti, padžiovinti – Kūčių bandelėms užteks“, – teigė ji.

Baravykai

O štai pensininkams įsigyti pamėgtų grybų – dar sunkiau.

„Šita kaina labai stipri. Sunku. O dar pensininkei, tai žinot, kaip išeina. Žiūriu, žiūriu, gal ir paimsiu kokius keturis baravykučius ir užšaldysiu“, – pasakojo moteris.

Ji atskleidė, ką ketina daryti su keliais nusipirktais grybais.

„Aš juos supjaustysiu ir į šaldiklį, ir kada kažką virsiu, kad ir barštukus skanius – paimsiu ir panaudosiu, ir bus labai skanu“, – dalijosi ji.

Ir patys grybai patinka ne visiems


Turgavietėje kalbinta moteris teigė, dėl kainų nesanti labai nustebinta, tačiau grybų pirkti ji neketina dėl kitų priežasčių.

„Aš šių baravykų niekada nepirkčiau, nes jie yra atvežti gal iš Murmansko, nuo Sankt Peterbugo, iš Rusijos, o Baltarusijoje – nėra nei vieno grybo. Aš pati iš Dzūkijos, nuo Druskininkų, iš tų kraštų, prie Lenkijos sienos. Jokių grybų visiškai nėra. Mes gi ten viską žinome. Pažiūriu į šituos baravykus – man bloga. Na, gal jie ir labai geri, bet aš jų nepirkčiau“, – dalijosi ji.

Baravykai

Anot jos, Druskininkuose grybautojams situacija šiemet labai liūdna.

„Grybų nėra. Mano pusseserės dukros vyras – jis grybautojas. Jis prineša ir džiovina, primarinuoja, o šiemet ir pernai – nebuvo. Lenkiški baravykiukai buvo, tai pririnko ir man“, – džiaugėsi ji.

Gerų vietų – neatskleidžia


Turgavietėje LNK žinios sutiko ir TV laidų ir renginių vedėją, aktorių Vytautą Rumšą jaunesnįjį. Tiesa, jo aukštos baravykų kainos neišgąsdino.

„Normalu. Tai – grybų karalius. Nuo kada jis turi būti pigus?“, – kėlė klausimą jis.

Vytautas Rumšas jaunesnysis

Voveraičių kaina – jau krito. V. Rumšas teigė jų šiemet jau prisiragavęs.

„Pats prisigrybavau ir ragavau. Tada kaina jau nebuvo baisi“, – teigė jis.

Tačiau atskleisti, kur pavyko rasti voveraičių, žinomas vyras nepanoro.

„Dzūkijoje. Gerų vietų neišduodu“, – juokėsi jis.

Visą reportažą galite rasti LNK portale: