Rekordines aukštumas Lietuvių išlaidos pasiekė 2019 metais – 363,7 milijono eurų per 4,26 milijono apsilankymų, skaičiavo Lenkijos statistikai. Tačiau jau pernai pirkėjų ir kitų keliautojų srautas krito 28,2 procento, o jų išlaidos Lenkijoje sumenko 36,8 procento, jos buvo mažiausios bent per 6 metus.

Pernai lietuviai Lenkijoje išleido kiek daugiau nei milijardą zlotų – dabartiniu zloto kursu tai sudarytų 223,9 mln. eurų – Lietuvoje liko 140 mln. eurų, lyginant su išlaidomis prieš metus.

Šiemet pirmą ketvirtį fiksuotas tolesnis smukimas – išlaidos Lenkijoje buvo 36,3 proc. mažesnės nei prieš metus, apsilankė 35,8 proc. mažiau lietuvių, lyginant su pernai I ketvirčiu. Išlaidos tesudarė 37,8 mln. eurų, dabartiniu zloto kursu.

Šiuo metu vežėjai vėl imasi organizuoti reisus pirkėjams į Lenkiją apsipirkti, vėl atgijo socialinių tinklų grupės, kuriose dalijamasi pirkiniais ir kainomis.

„Brandnomika“ ekonomistas Aleksandras Izgorodinas vertina, kad kainos kyla abiejose valstybėse, tačiau Lietuvoje – sparčiau. Jis nesitiki greito pirkėjų sugrįžimo į priešpandeminį lygmenį, tačiau pripažįsta – Lenkija turi ką pasiūlyti.

Keliones iš Šiaulių į Suvalkus pirkėjams organizuojantis Arvydas pastebi, kad pirkėjai jau atkunta – jų dar nėra tiek, kiek prieš pandemiją, tačiau ėmė daugėti.

Portalo Pricer.lt vadovas Arūnas Vizickas pasidalijo kai kurių produktų įkainiais Lietuvoje ir Lenkijoje – kartais skirtumai yra net dvigubi.

Vežasi šimtinę eurų

Vienas asmuo vieno apsilankymo metu šiemet pirmą ketvirtį vidutiniškai išleido 456 zlotus – 101,15 eurų. Ši suma taipogi yra mažiausia bent per kelerius metus, tačiau vis tiek yra didesnė, lyginant su kitų šalių piliečiais, perkančiais Lenkijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)