Socialinės politikos vadovė Anna Coote iš Naujosios ekonomikos fondo (NEF) – nepriklausomo tyrimų centro - teigia: „Atėjo metas darbą nepilną dieną paversti pilnu etatu“.

„Turime iš naujo apgalvoti, kaip skirstome savo laiką tarp apmokamos ir neapmokamos veiklos bei užtikrinti, kad kiekvienam žmogui atitektų sąžininga laisvalaikio dalis“, - sako ji.

Naujai NEF išleistoje knygoje „Time On Our Side“ („Laikas mūsų pusėje“) ekspertai tvirtina, kad trumpesnė darbo savaitė padėtų sukurti daugiau darbo vietų bedarbiams ir suteiktų žmonėms galimybę gyventi daugiau pasitenkinimo teikiantį gyvenimą, rašo „The Telegraph“.

Pasiekti, kad darbo savaitę sudarytų 30 valandų, galima palaipsniui keičiant darbo rinką, teigia ekspertai.

Anot jų, sekant Belgijos pavyzdžiu, šalių vyriausybės visiems darbuotojams turėtų suteikti teisę reikalauti trumpesnių darbo valandų ir padidinti minimalų atlyginimą.

Įmonės turėtų būti skatinamos suteikti savo darbuotojams daugiau laisvo laiko, o ne kelti jiems atlyginimus. Jauni žmonės, tik įžengę į darbo rinką, galėtų dirbti keturias dienas per savaitę, kaip yra Olandijoje.

Belgija, Olandija ir Vokietija jau pademonstravo, kad įmanoma įtvirtinti tokius pokyčius, nepakenkiant ekonomikai, pažymima knygoje.

„Trumpesnė darbo savaitė palengvintų naštą (vaikus – DELFI) prižiūrintiesiems asmenims, kurių dauguma yra moterys, ir leistų šiomis pareigomis plačiau dalytis su vyrais. Tai padėtų įveikti šeimose įtvirtintą bazę lyčių nelygybei“.

Tarp autorių, prisidėjusių rašant šią knygą, yra tvarios plėtros profesorius Timas Jacksonas iš Sario universiteto, politinės ekonomikos profesorius emeritas Robertas Skidelsky iš Voriko universiteto ir sociologijos profesorė Juliet Schor iš Bostono koledžo.

A. Coote teigė: „Visi žinome posakį, kad laikas yra pinigai. Tačiau jis yra kur kas vertingesnis“.

„Nelygybė tarp turtingųjų ir skurstančiųjų didėja. Šis gėdingas dalykas slepia kitokią nelygybę – tarp tų, kurie gali laisvai kontroliuoti savo laiką, ir tų, kurie negali. Laiko trūkumas ir pinigų trūkumas dažnai eina koja kojon. Pernelyg didelė laiko stoka gali rimtai pakenkti mūsų sveikatai ir gerovei, mūsų šeimos gyvenimui, santykiams su draugais ir bendruomenei“. Niekam nereikėtų ilgai dirbti, kad patenkintų tikslus. Mažo atlygio ir ilgų darbo valandų problemas reikia spręsti tuo pačiu metu“, - pažymi ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)