Taip atsitiko ir vienoje Panevėžio odontologijos klinikoje, kurią patikrino projektą „Baltieji chalatai“ vykdanti Panevėžio apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (VMI).

Mokesčių specialistai nustatė, kad bendrovės direktorius nedeklaravo visų gaunamų pajamų, devyniems klinikos darbuotojams mokėjo nepagrįstai mažus atlyginimus, pavyzdžiui, dantų gydytojams – vos 1500 litų.

Inspektoriai išanalizavo kelerių pastarųjų metų įmonės pajamas ir išlaidas. Jiems į akis krito dideli pajamų skirtumai, nors klinika dirbo tomis pat sąlygomis. Pavyzdžiui, 2010-aisiais įstaigos pajamos, palyginti su 2009-aisiais, padidėjo 37 proc. Bet jau kitąmet, 2011-aisiais, jos sumažėjo 25 proc.

Įtarimą, kad gali būti slepiami mokesčiai, inspektoriams sukėlė ir tai, jog klinika kur kas daugiau sunaudojo medicininių medžiagų. Taigi paslaugų buvo suteikta daugiau, – padarė išvadą inspektoriai, todėl nenorėjo patikėti, kad įmonės pajamos mažėjo.

Pasak Panevėžio apskrities VMI atstovės ryšiams su visuomene Ritos Skavičienės, susipažinusi su inspektorių išvadomis bendrovė patikslino pelno mokesčio deklaracijas – savo pajamas padidino 91 tūkst. litų.

Įmonės vadovas vienam gydytojui atlyginimą pakėlė 900 litų, kitam – 500 litų ir įsipareigojo padidinti darbo užmokestį kitiems darbuotojams.

Mokesčių inspektoriai, vertindami gydytojams ir kitam personalui mokamų atlyginimų dydį, atsižvelgia į vidutinį medikų uždarbį kitose tokias pat paslaugas teikiančiose gydymo įstaigose.

Gudrauja dažna gydymo įstaiga

Minėta odontologijos klinika – toli gražu ne vienintelė, sutepusi savo baltą chalatą. Panevėžio apskrities VMI iš viso patikrino 12 Panevėžio ir 13 Utenos apskrities privačių gydymo įstaigų. Kas antroje buvo nustatyta įvairių mokestinių pažeidimų. Iš 25 patikrintų gydymo įstaigų 20 buvo odontologijos, o iš 12 tikrintų Panevėžio apskrityje – 9 Panevėžyje.

Inspektorių dėmesį patraukė gydymo įstaigos, nurodančios mažą pelningumą ir mokančios savo darbuotojams mažesnį nei minimalų atlyginimą.

Mokesčių inspekcija teigia, kad tikrinimai patvirtino įtarimus, jog dauguma minėtų įmonių neapskaito visų gautų pajamų, didina sąnaudas, deklaruoja dirbančios neva nuostolingai, slepia mokesčius.

Pasak R. Skavičienės, prasižengusioms gydymo įstaigoms palikta galimybė pasitaisyti, įmonės galės tikslinti savo pajamų deklaracijas. Jos privalės ir atitinkamai daugiau sumokėti mokesčių.

Projektas „Baltieji chalatai“ vykdomas visoje Lietuvoje. Valstybinė mokesčių inspekcija į privatų medicinos sektorių nusitaikė ne atsitiktinai. Atlikus išsamesnę gydymo įstaigų mokesčių analizę, paaiškėjo, kad nemaža jų dalis į šalies biudžetą įneša vos iki 3 procentų gaunamų pajamų mokesčių.

Inspektoriai siekia išsiaiškinti, ar gydytojai teisingai pateikia mokesčių deklaracijas. Planuojama patikrinti 300 gydymo įstaigų, tarp jų – medicinos, veterinarijos ir estetines paslaugas teikiančiąsia.

Pasigenda aiškios mokesčių politikos

Odontologų rūmų tarybos pirmininkas Arvydas Šeikus:

„Odontologų rūmai bendradarbiauja su Valstybine mokesčių inspekcija, rengia seminarus odontologams mokesčių mokėjimo klausimais.

Negalėčiau pakomentuoti odontologams metamų kaltinimų, kad jie nesąžiningai moka mokesčius. VMI yra apsiskaičiavusi vidurkį, kiek privačiai dirbantis odontologas per mėnesį ar metus turi sumokėti mokesčių valstybei. Tačiau ne visi dirba tokiu pat krūviu, teikia tokias pat paslaugas.
Kaip žinia, vieni deda brangius implantus, kiti protezuoja dantis pensininkams. Nemanau, kad visi gydytojai turėtų uždirbti panašiai ir gauti tokias pat pajamas.

Kita vertus, galbūt mokesčių sistema nėra tobula. Privačiai dirbantys odontologai privalo turėti individualiąją įmonę arba uždarąją akcinę bendrovę, samdyti finansų specialistus apskaitai vesti. Mūsų nuomone, vienam su padėjėju dirbančiam gydytojui galėtų pakakti vadinamojo patento. Jis sumokėtų VMI nustatytą sumą per mėnesį ar metus.

Manau, kad mokestinius pažeidimus odontologai padarė ne iš blogos valios, norėdami apgauti valstybę, o dėl nežinojimo, nesusipratimo.

Rūmų pozicija mokesčių mokėjimo klausimu yra vienareikšmiška – juos reikia mokėti. Tik valstybė turėtų pasistengti, kad mokesčių sistema būtų aiškesnė, kiek įmanoma paprastesnė.”