Leista prekiauti pasibaigusio galiojimo produktais

Užrašas ant pakuotės „Geriausias iki...“ reiškia, kad, pasibaigus šiam terminui, vartoti produktą vis dar galima, tačiau jo kokybė – prastėja. Seimas nutarė, kad nuo naujųjų tokius produktus ir toliau bus galima pardavinėti.

„Gal kokį cukrų ir pirkčiau, net neįsivaizduoju. Kai pagalvoji, cukrus namuose stovi, tu net nepasižiūri, ar jis galioja, ar ne“, – svarstė prekybos centre kalbintas vyras.

„Augintinį turiu, paukštelius maitinu, taip, kad viliotų tikrai“, – teigė moteris.

Tačiau, deja, tai mąsto ne visi.

„O kam reikia? Aš užsidirbu, kiek man reikia. Nepirkčiau nieko“, – teigė pašnekovė.

Galiojimo laikas

Anot parlamentarų, tai padės sumažinti maisto švaistymą, esą tokia tvarka jau pasiteisino kitose šalyse.

„Turbūt apie 10 šalių jau dabar tą turi, kai kurios svarsto. Pažangiausios čia yra Skandinavijos šalys“, – teigė Seimo narė (LP) Ieva Pakarklytė.

Yra skaičiuojama, kad per metus iš viso susitaupys maisto už 150 milijonų eurų.

„Kiekvienas gyventojas per metus išmeta vidutiniškai 141 kilogramą maisto“, – teigė I. Pakarklytė.

Patinka ne visiems

Iki šiol pasibaigusio termino „Geriausias iki...“ produktus buvo galima atiduoti labdarai arba perdirbti, o jau nebetinkami vartoti – būdavo utilizuojami.

„Šiuos produktus nukainodavome ir stengdavomės realizuoti iki tinkamumo termino pasibaigimo“, – teigė parduotuvių „Kubas“ prekybos vadovė Milda Gerulė.

Prekybos tinklai sako, kad ir taip stengdavosi išmesti kuo mažiau.

„Kartais pardavinėjame prekes ir už 10, ir už 20 centų. Iki tokio lygio“, – teigė M. Gerulė.

Galiojimo laikas

Nuogąstaujama, kad naujasis įstatymas tik užkraus papildomų rūpesčių, esą atsakomybė dėl maisto kokybės ir saugos – permetama ant prekybos tinklų pečių.

„Įdomu, kas prisiims atsakomybę, jeigu bus apsinuodijimų? Ne šiaip sau data yra rašoma. Kitas dalykas, jeigu gamintojai žinotų, kad būtų galima vartoti, jie tikrai rašytų ilgesnę datą“, – teigė „Norfos“ vadovas Dainius Dundulis.

Jam antrino ir parduotuvių „Kubas“ prekybos vadovė.

„Mes nelabai norėtumėme, kad ant mūsų pečių užgriūtų šitos problemos“, – teigė M. Gerulė.

O ir uždirbti daugiau prekybos tinklams, deja, nepavyks.

„Yra teorinė tikimybė daugiau uždirbti, bet ji yra tik teorinė. Iškart auga rizika, kad atsiras žmonių su pretenzijomis, kurie sakys, kad nupirkau dar pagal įstatymus galiojantį produktą, jūs prekiavote, o aš susirgau“, – teigė „Pricer.lt“ vadovas Arūnas Vizickas.

Galiojimo laikas

Galės pardavinėti ne visus produktus

Pardavinėti pasibaigus terminui „Geriausias iki...“ bus galima tik tokius produktus, kaip kava, arbata, kruopos, aliejai, o ne greitai gendančius.

„Yra ir įstatyme įrašyta, kad tik saugūs produktai“, – teigė Seimo narė I. Pakarklytė.

Esą, pardavinėjant maistą, kurio terminas „Geriausias iki...“ jau yra pasibaigęs, atsirastų nauja niša prekybos tinklams konkuruoti, o tai – į naudą gyventojams.

„Mes nukainojame su lipdukais, būna apie 50 procentų nuolaida, bet aš to dalyko, kad labai norėtų žmonės pirkti – nepastebiu“, – teigė D. Dundulis.

Galiojimo laikas

Pasibaigusio galiojimo produktus reikės specialiai paženklinti ir nurodyti, kiek laiko, pasibaigus terminui „Geriausias iki...“ juos dar galima vartoti. Prekybos pratęsti nebus galima maisto papildais, mišiniais kūdikiams ir jiems skirtais produktais, taip pat medicininės paskirties maisto produktais.

Visą reportažą rasite LNK portale: