Smulkus plastikas – vargas ir komunalininkams

Panašu, kad nuo liepos įsitvirtinsiančios naujovės gyventojų neišgąsdins. Kaip teigė „Užstato sistemos administratoriaus“ direktorius Gintaras Varnas, didžioji dalis butelių į taromatus ir dabar patenka su kamšteliais.

„Praktiškai visi buteliai grįžta su kamšteliais“, – tvirtino jis.

Gintaras Varnas

Atsukus plastikinį butelį, būna, kamštelis nukrenta ir pasimeta, o dėl to aikčioja aplinkosaugininkai – kamšteliai papuola į dešimtuką dažniausiai randamų šiukšlių gamtoje.

„Būdavo, kad kažkur pasimesdavo, negali sakyti“, – pripažino LNK kalbintas pašnekovas.

Dėl smulkaus plastiko – vargas ir komunalininkams. Jei kamštelis neužsuktas, aptikti rūšiavimo linijose – sunku. Dažnai tokia atlieka lieka neperdirbama, o yra deginama.

„Nukeliauja prie smulkių visokių pakuočių, kurios yra sudėtingai perdirbamos. Kada kamštelis yra kartu su buteliu – perdirbimo metu jis nėra sudėtingai atskiriamas“, – atkreipė dėmesį „Žaliojo taško“ direktorius Almontas Kybartas.

Almontas Kybartas

Pokyčiai laukia ir gamintojų

Mažinti taršą netrukus bus bandoma ir draudimais. Nuo liepos 3-osios gamintojai privalės pritvirtinti kamštelius prie plastikinių butelių, kad šie nepasimestų.

„Jie neuždraudžiami, nepakeičiami kitomis medžiagomis. Taikoma pati minkščiausia priemonė – tik pritvirtinti“, – teigė Atliekų politikos grupės vyresnioji patarėja Saulė Deveikytė.

Naujas reikalavimas – ne Lietuvos valdžios sumanymas, o Europos Sąjungos direktyva. Gamintojams pasiruošti duotas penkmetis, bet kamštelius pasikeitė dar ne visi.

„Mes jau pasiruošę. „Coca-Cola HBC“ buteliukus su pritvirtintais kamšteliais Lietuvos rinkai pristatė praėjusių metų rugsėjo mėnesį“, – teigė „Coca-Cola HBC“ atstovė Inga Lungė.

Plastikinio butelio kamštelis

„Ruošiamės per patį įkarštį, per pačią šilumą, testuojame kamštelį, kad žmonėms būtų lengva naudoti ir, kad žmogus nematytų didelio skirtumo tarp to, kas buvo anksčiau ir kas yra dabar“, – teigė „Birštono mineralinių vandenų“ vadovė Aistė Miliūtė.

Nauji kamšteliai prekyboje dar tik pasirodo, o gyventojau jau pyksta, kad juos atsukus – gerti nepatogu.

„Nepatogu gerti. Jeigu dabar šilta, aš stiklinę su savimi nešiosiuosi, kad išgerčiau ką nors?“, – kėlė klausimą vienas jų.

„Nelabai patogu. Nuplėšiu“, – teigė moteris.

Kamšteliai

Neigiamas gyventojų reakcijas pastebi ir verslai.

„Iš tikrųjų, niekas nemėgsta šių naujų kamštelių kol kas. Aš manau, čia yra kaip naujovė“, – teigė A. Miliūtė.

Ne visi vartotojai supranta naujovių prasmę

Be kamštelių į taromatus išmetę plastiką, sankcijų gyventojai nesulauks, tačiau tūkstantinės baudos gresia gamintojams, kurie kamštelių prie butelių nepritvirtins.

„Iki 3 tūkstančių“, – atskleidė Atliekų politikos grupės vyresnioji patarėja.

Tiesa, pagrindiniu iššūkių gamintojai laiko ne jiems keliamus reikalavimus, o gyventojų informuotumą.

„Ne visi vartotojai supranta, kodėl šis pokytis buvo atliktas, kodėl tai svarbu“, – pastebėjo „Coca-Cola HBC“ atstovė I. Lungė.

Taromatas

Aplinkos ministerija neketina šviesti žmonių kamštelių neplėšyti, esą tai, kad jų gamtoje bus išmesta mažiau – jau gerai.

„Manome, kad turėtų būti kamštelių surinkimas maždaug lygus tų pakuočių surinkimui“, – teigė S. Deveikytė.

„Turbūt didžiausias efektas būtų tose šalyse, kur neveikia užstato sistema, kur buteliai dažnai išmetami gamtoje, gatvėse ir kamšteliai turbūt ten mėtosi. Galbūt tai ir buvo priežastis, dėl ko buvo priimtas toks sprendimas“, – svarstė G. Varnas.

Išimtis galios tik stiklinei ir metalinei gėrimų tarai. Jų dangteliai ir toliau liks nepritvirtinti.

Visą reportažą rasite LNK portale: