2016 metams visoms, išskyrus vieną, veiklos rūšims tiek tik Vilniaus miesto savivaldybės teritorijoje, tiek neribojant teritorijos nustatytas 585 eurų per metus dydis.

Šiemet minimalus fiksuotas pajamų mokesčio dydis neribojant teritorijos buvo 540 eurų.

Išskirtines sąlygas sostinės taryba pasiūlė dirbančioms auklėms, neįgaliuosius ir kitus asmenis prižiūrintiems asmenims. Po pateikimo buvo pritarta, kad jiems būtų taikomas vos 1 eurų mokestis, tačiau būtina registruotis Vilniuje.

„Spręsdama vietų stygiaus sostinės darželiuose problemą, Vilniaus miesto taryba siūlo verslo liudijimų įkainius sumažinti nuo 350 eurų iki 1 euro. Tikimasi, kad tai paskatins šešėlyje dirbančias aukles pradėti dirbti legaliai“, – DELFI sakė mero patarėjas Aleksandras Zubriakovas.

Visoje Lietuvoje, išskyrus Alytaus, Kauno, Klaipėdos, Palangos, Panevėžio, Šiaulių, Vilniaus miestų savivaldybėse ir Neringos savivaldybės teritorijoje bei Marijampolės savivaldybės Marijampolės miesto teritorijoje nustatytas 468 eurų per metus dydis.

„Kainą“ nustatė VMI

Sostinės taryba ir negalėjo nustatyti mažesnio pajamų mokesčio dirbantiems su verslo liudijimais neribojant teritorijos, nes 585 eurų dydį yra nustačiusi Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI).

Šiemet iki 325 eurų padidinus minimalų mėnesinį atlyginimą (MMA) buvo apskaičiuota, kad būtent tiek siekia 15 proc. nuo per 12 mėnesių gaunama atlyginimų sumos.

Tačiau VMI pažymėjo, kad teritoriją ribojant (pavyzdžiui, leidžiant dirbti tik mieste) verslo liudijimo „kaina“ gali būti nustatoma ir mažesnė. Vilnius pasirinko 468 eurų dydį, kai šiems metams buvo nustatyti 432 eurai.

Rugsėjo pabaigoje išplatintame pranešime VMI taip pat ragino savivaldybes fiksuoto dydžio pajamų mokesčius nustatyti iki lapkričio 10 dienos. Visgi sostinės taryba to padaryti iki rekomenduojamo termino nespėjo.

PSD ir pensijos

DELFI taip pat primena, kad su verslo liudijimais dirbantys asmenys privalo mokėti ir privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas, kurios MMA kitąmet padidinus iki 350 siektų 31,5 euro per mėnesį

Taip pat privaloma mokėti įmokas „Sodrai“. Jos bazinę pensiją padidinus maždaug 6 proc. 2016 metais siektų 56 eurus per mėnesį.

Vilniaus miesto taryba trečiadienį taip pat pritarė tam, kad gyventojams, sulaukusiems senatvės pensijos, darbo biržoje registruotiems bedarbiams, neįgaliems asmenims ir dar kelioms žmonių grupėms būtų taikoma 50 proc. lengvata įsigyjant verslo liūdijimą.

VMI duomenimis, šiemet veiklą su verslo liudijimais vykdė arba vykdys 81 689 gyventojai. Pernai tokių buvo 89 763.

Vilniaus miesto savivaldybės duomenimis, iki 2015 metų gruodžio 1 dienos Vilniuje verslo liudijimus įsigijo apie 21 tūkst. gyventojų. Šiemet daugiausia verslo liudijimų yra išduota prekybos, statybos darbų, papildomo mokymo, kirpyklų, kosmetikos kabinetų ir salonų, soliariumų, patalpų nuomos, vertimo, drabužių siuvimo ir taisymo veikloms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (376)