Kaip priminė VMI nepriemokų administravimo departamento vyresnioji patarėja Džiuginta Balčiūnienė, mokesčių mokėtojai, kurie nukentėjo nuo COVID-19 ir kuriems taikomos VMI mokestinės pagalbos priemonės, nepriemoką, susidariusią iki šių metų rugpjūčio 31 dienos, galėjo išdėstyti dalimis sudarant mokestinės paskolos sutartį (MPS) be palūkanų iki 2022 metų gruodžio 31 dienos, pirmąją įmoką atidedant ne ilgesniam laikotarpiui nei iki 2021 metų spalio 31 dienos.

„Jei dėl sudėtingos finansinės situacijos laikotarpio iki 2022 metų gruodžio 31 dienos skolai išdėstyti ir sumokėti mokesčių mokėtojams neužteko, jie galėjo prašyti ir ilgesnio mokesčių išdėstymo termino, bet ne ilgesnio kaip iki 5 metų. Tokiu atveju, turimą nepriemoką iki 2022 metų gruodžio 31 dienos buvo galima išdėstyti ir sumokėti be palūkanų, o vėlesnio laikotarpio įmokoms skaičiuojamos 0,01 proc. per dieną palūkanos.

Ilgesniam nei iki 2022 metų gruodžio 31 dienos termino MPS sudarymui taikoma standartinė procedūra ir reikalavimai. Tokiais atvejais mokesčių mokėtojo situacija vertinama individualiai ir sprendimai dėl mokestinės nepriemokos išdėstymo priimami atsižvelgus į konkretaus mokesčių mokėtojo finansinę būklę (kaip tai reglamentuoja VMI viršininko įsakymas „Dėl mokesčių mokėtojo, turinčio mokestinę nepriemoką, arba asmens, kuriam paskirta bauda už administracinį nusižengimą, finansinės būklės vertinimo rekomendacijų patvirtinimo”)“, – „Delfi“ dėstė ji.

Sudariusiems sutartį

Dž. Balčiūnienė nurodė, kad kai mokesčių mokėtojas yra sudaręs MPS ir vėluoja mokėti įmoką pagal sutartyje numatytą grafiką, jam per „Mano VMI“ siunčiamas įspėjimas.

„Tais atvejais, kai mokesčių mokėtojas patiria laikinų finansinių sunkumų ir negali laiku vykdyti įsipareigojimų, rekomenduojama kreiptis į VMI dėl sutarties sąlygų (grafiko) pakeitimo. Dėl sudarytų MPS sąlygų pakeitimo mokesčių mokėtojai gali kreiptis visą sutarties galiojimo laikotarpį.

Jei mokesčių mokėtojas į mokesčių administratoriaus įspėjimą nereaguoja ir toliau geranoriškai nevykdo savo finansinių įsipareigojimų, taip pat nesikreipia dėl sutarties sąlygų pakeitimo, mokestinės paskolos sutartis yra nutraukiama ir mokesčių mokėtojui išsiunčiamas raginimas sumokėti skolą per 20 dienų.

Skolos nesumokėjus, taikomos įstatyme numatytos priverstinio išieškojimo priemonės – išieškojimas iš sąskaitų, o nepavykus išieškoti, išieškojimas perduodamas antstoliui“, – įspėjo ji.

VMI duomenimis, beveik 8,7 tūkst. įmonių MPS be palūkanų yra sudariusios dėl 512,3 mln. eurų mokesčių nepriemokos.

Nesudariusiems sutarties

VMI atstovė dar pastebėjo, kad mokesčių mokėtojai, kuriems taikytos mokestinės pagalbos priemonės ir kurie nepateikė prašymų sudaryti MPS be palūkanų, mokestinę nepriemoką, susidariusią iki šių metų rugpjūčio 31 dienos, turi sumokėti iki šių metų spalio 31 dienos.

„Iki šios datos jiems nevykdomas išieškojimas ir neskaičiuojami delspinigiai. Po 2021 metų spalio 31 dienos delspinigiai skaičiuojami įstatymų nustatyta tvarka, o nepriemokos nesumokėjus taikomas išieškojimas iš sąskaitų, nepavykus išieškoti – išieškojimas perduodamas antstoliui.

Primenama, kad visais atvejais, kai mokesčių mokėtojai susiduria su laikinais finansiniais sunkumais, jie gali kreiptis su prašymu sudaryti MPS su palūkanomis įprasta tvarka. Palūkanų dydis – 0,01 proc. už dieną“, – sakė Dž. Balčiūnienė.

Skaičiuojama, kad iki spalio 31 dienos už maždaug 61,1 mln. eurų mokesčių nepriemoką atsiskaityti turėtų apie 8,5 tūkst. įmonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)