Kaip rašoma Seimo pranešime spaudai, pasak vieno projekto autorių, Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos nario Andriaus Palionio, sukčiavimo telefonu, dokumentų klastojimo, neteisėtu būdų įgautų lėšų legalizavimo aktyvumo didėjimas daro didelę žalą ir valstybei, ir visuomenei, kelia nepasitikėjimą moderniomis mokėjimo priemonėmis.

„Šio projekto tikslas ir uždavinys ir yra įvertinti teisinį reguliavimą, kurio pagrindu bankai tarpusavyje galėtų keistis informacija apie esamų arba siekiančių tapti klientais asmenų galimą bendrininkavimą, rengiamasi padaryti ar padarytas ir pasikėsintas padaryti nusikalstamas veikas, susijusias su fizinių paslaugų teikimu, siekiant užvaldyti banko ar kitų asmenų turtą, ar padarytą kitą žalą“, – sakė A. Palionis.

Šiuo įstatymo papildymo projektu siūloma: apibrėžti atvejus ir tvarką, kaip bankai galės perduoti į jungtinę rizikos duomenų rinkmeną ir iš jos gauti duomenis apie esamų ir potencialių klientų galimas nusikalstamas veikas, susijusias su finansinių paslaugų teikimu.

Numatoma įstatyme įtvirtinti, kad jungtinės rizikos duomenų rinkmenos valdytoju būtų bankų interesus atstovaujantis juridinis asmuo, kurio teisinę formą reglamentuoja Lietuvos Respublikos asociacijų įstatymas, o jo išankstinę patikrą atliktų Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija.

Teikiamomis pataisomis siūloma reglamentuoti jungtinės rizikos duomenų rinkmenos tvarkymui keliamus reikalavimus, įskaitant tvarkomų duomenų apimtis.

Taip pat numatoma įtvirtinti asmenų teisę būti informuotiems apie jų duomenų tvarkymą ir galimybę tokius veiksmus ginčyti.

Siūlomomis nuostatomis bankams būtų sudaryta galimybė imtis prevencinių priemonių prieš fizinius ar juridinius asmenis, kurie nusikalstamu būdu daro žalą banko klientams ir patiems bankams, apribojant šių asmenų galimybę daryti naujus nusikaltimus, susijusius su finansinių paslaugų teikimu.

Šiuo metu galiojantis teisinis reglamentavimas nenumato teisės bankams teikti duomenų valdytojams, tvarkantiems jungtines rizikos duomenų rinkmenas apie asmenis, ir iš jų gauti duomenis apie esamų ir potencialių klientų galimas nusikalstamas veikas, susijusias su finansinių paslaugų teikimu, siekiant užvaldyti banko ar kitų asmenų turtą ar padaryti kitokią žalą.

Pataisoms po pateikimo pritarta bendru sutarimu. Pagrindiniu šio klausimo svarstyme paskirtas Biudžeto ir finansų komitetas, pataisas plenariniame posėdyje numatoma svarstyti birželio 16 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)