Apie tai praneša newsru.com, remdamasis Saugumo tarybos spaudos tarnybos informacija.

Kokiomis priemonėmis ketinama sumažinti užsienio valiutos naudojimą, nepranešama. Komisija taip pat rekomendavo Centriniam bankui ir vyriausybei sukurti priemonių, kaip padidinti likvidumą ir bankų sistemos kapitalizaciją, taip pat priemonių, užtikrinančių regioninių bankų pastovumą.

Balandžio 24 d. Rusijos Finansų ministerijos vadovas Antonas Siluanovas pareiškė, kad Rusijos biudžetas galės atsisieti nuo dolerio, iki 20–30 proc. sumažėjus Rusijos priklausomybei nuo pajamų iš naftos ir dujų. Jis paaiškino, kad Rusija gaus daug dolerių iš žaliavinių išteklių eksporto. Todėl ir įvyko prisirišimas prie amerikietiškos valiutos.

„Kada atsirišime? Kai daugiau vystysis mūsų vidaus ekonomika, vidaus investuotojai, kai pajamos iš naftos ir dujų, – šiuo metu jos sudaro 50 proc. federalinio biudžeto, – bus mažesnės nei 20–30 proc.“, – pareiškė A. Siluanovas.

Pernai balandį Rusijos prezidento patarėjas Sergejus Glazjevas jau siūlė Finansų ministerijai išimti dolerį iš apyvartos Rusijos teritorijoje. S. Glazjevo sumanymu, šios priemonės turėjo būti pritaikytos ir valstybės sektoriuje, ir privačiose įmonėse, ir gyventojams. Šis žingsnis, manė prezidento patarėjas, padėtų Rusijai išvengti neigiamų ekonominių sankcijų padarinių.

V. Putino patarėjas siūlė pervesti visus aktyvus ir sąskaitas eurais ir doleriais iš NATO šalių į neutralias, taip pat parduoti NATO šalių vertybinis popierius. Na o Rusijos bankui buvo pasiūlyta sumažinti dolerinius instrumentus ir atsikratyti valstybinių obligacijų tų šalių, kurios išsakė pritarimą sankcijoms prieš Rusiją.

Kaip tada sakė buvęs finansų ministras Aleksejus Kudrinas, „Sergejus Glazjevas siūlo įvesti Rusijai didesnes sankcijas nei Vakarų sankcijos“.

Tarp panašių iniciatyvų paminėtinas ir LDPR parengtas įstatymo projektas – parlamentaras Michailas Degtiariovas jame pasiūlė uždrausti JAV dolerių laikymą ir apyvartą Rusijos teritorijoje.

Dar 2012 m. liepą parlamentaras Jevgenijus Fiodorovas paskelbė ketinimą įvesti pataisas Įstatyme dėl Centrinio banko, kurios turėtų padaryti šalies ekonomiką išskirtinai rubline. Skeptiškai nusiteikę ekspertai tada pareiškė, kad tai paskatins piliečius atlikti mokėjimus valiuta užsienyje ir sustiprės kapitalo nutekėjimas iš Rusijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (710)