„Jei bus reikalingas, tai mokėsiu“, – teigė moteris, pridurdama, jog į parduotuvę nešis ir savo daugkartinio naudojimo maišelius.

Jai antrino ir kita pirkėja.

„Yra tų daugkartinių, taip, kad aš čia nematau tragedijos. Vis tiek mėsa, visa kita – bus supakuota čia. O vaisius bus galima įsidėti kitur“, – teigė ji.

„Aš manau, žmonės pirks, iš Kinijos parsisiųs, jeigu jiems reikės tų maišelių ir viskas“, – teigė dar viena pirkėja.

Moteris atskleidė, jog ji pati plastikinius maišelius naudoja dažnai.

„Aš kai važiuoju, pavyzdžiui, dviračių žygiais, man reikia tos higienos ir aš jų pati prisiperku po 1000 vienetų. Kadangi aš tos higienos miške negaliu surasti, man jų reikia. Aš turiu mažą vaiką ir man tikrai reikia tų vienkartinių maišelių, kaip bebūtų gaila. Jeigu būtų kažkokia alternatyva, tai aš ja pasinaudočiau, bet šiuo metu – aš jos nematau“, – aiškino ji.

„Turbūt teks keisti įpročius kardinaliai, kas yra labai sudėtinga, bet, manau, kad teisinga, nes kiek yra tekę būti prie jūrų, kad ir dabar ką tik grįžus iš Graikijos, kad ir koks ten švarus vanduo bebūtų, bet plastiko tiek daug, kad šokiruoja, tai, aš manau, kad tai yra teisinga“, – teigė vyras.

„Lidl“ atstovė Lina Skersytė LNK vidurdienio žinioms atskleidė, kaip šiai naujovei ruošiasi prekybininkai.

„Nuo 2020 metų žengiame tuos pirmuosius žingsnius, kad ir mūsų asortimente atsirado daugkartiniai maišeliai, būtent tie, kurie gali pakeisti šiuos plonuosius plastikinius maišelius ir matom, kad pirkėjai šias alternatyvas priėmė ir dabar jomis naudojasi. Manom, kad ir nuo liepos šie maišeliai taps dar aktualesni.

Pirkėjas galės atsinešti ir savo turimus maišelius, ir, tikimės, kad daugiausiai tai bus daugkartiniai maišeliai“, – teigė L. Skersytė.

Kalbama, kad plastikinių maišelių kaina skirtinguose prekybos centruose bus nuo 1 iki 5 centų.

„Lidl“ parduotuvėse lengvi vienkartiniai plastikiniai maišeliai kainuos 1 centą. Pirkėjams prie standartinės kasos tereikės pasakyti, kiek vienkartinių maišelių jie panaudojo, arba nuskenuoti kortelę su vienkartinių plastikinių maišelių kodu savitarnos kasose ir taip įsitraukti juos į savo pirkinius.

Kai kurioms prekėms plastikiniai maišeliai vis dar išliks nemokami, pavyzdžiui, šviežiai žuviai ar mėsai. L. Skersytės teigimu, „Lidl“ plastikinių maišelių nenaudoja net ir šiai produkcijai.

„Mūsų asortimente yra tik fasuota šviesa žuvis ir mėsa, tad maišeliai šiai produkcijai nėra reikalingi. Nėra reikalingi jau ir dabar, tad jų nereikės pirkėjams ir nuo liepos“, – aiškino ji.

Kaip prie šios naujovės bus pratinami pirkėjai?

„Suprantam tikrai, kad šis pokytis yra ganėtinai sudėtingas pirkėjams. Vis tiek, mes visi turime savo įpročius ir reikia laiko tuos įpročius pakeisti, bet tikrai būsime tie, kurie pirkėjus informuos, edukuos ir prekybos vietose apie tai, kaip galima apsipirkti tvariau, kad tų maišelių nereikėtų arba, jeigu jo reikia, kad reikėtų mažiau. Žinoma, skatinsime turėti tuos daugkartinius maišelius, nes tai yra tikrai patogi alternatyva, kadangi jį galima tiek išskalbti, tiek neštis kiek nori kartų, jie yra tikrai tvarūs, tad skatinsime pabandyti“, – teigė L. Skersytė.

Ar be daugkartinių maišelių bus siūlomos ir kitos alternatyvos, pavyzdžiui, popieriniai maišeliai?

„Šiuo metu tikrai sprendžiame dar nemažai klausimų ir, tikėtina, kad tų alternatyvų ateityje bus ir daugiau, bet pamatysime, kaip viskas bus nuo tos liepos 1-os dienos“, – komentavo „Lidl“ atstovė.

Apie plastikinių maišelių apmokestinimą LNK vidurdienio žinioms papasakojo ir „Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė.

„Kaip ir dabar, taip ir po liepos 1-os, žmonės galės atsinešti savo daugkartinio naudojimo, tai yra medžiaginius maišelius, tiek plastikinius maišelius iš namų“, – teigė E. Krasauskienė.

Moters teigimu, šiuo metu jos atstovaujamas prekybos tinklas vis dar svarsto, kokia galėtų būti plastikinių maišelių kaina „Rimi“ parduotuvėse. Nors plastikinių maišelių apmokestinimas yra žingsnis tvarumo link, tačiau kai kurių pirkėjų šios naujovės nedžiugina. Visgi, „Rimi Lietuva“ atstovė teigė, jog yra tikimasi, kad pasipiktinusių pirkėjų atvejų daug nebus.

„Visų pirma, norime pabrėžti, kad mes, mūsų prekybos tinklas įgyvendina Europos Sąjungos direktyvos numatytus pakeitimus, bet labai tikime, kad mūsų pirkėjai yra labai sąmoningi ir jiems rūpi plastiko vartojimo mažinimas. Tikimės, kad tokių atvejų neturėsime“, – teigė E. Krasauskienė.

„Mes jau kurį laiką, iš tikrųjų, skatiname pirkėjus vietoj plastikinio maišelio rinktis daugkartinius maišelius, kuriuos tiekiame jau kurį laiką savo parduotuvėse“, – tvirtino pašnekovė.

Popieriniai maišeliai – ar jie bus naudojami kaip alternatyva?

„Popierinius maišelius, kaip ir iki šiol, taip ir po liepos 1-os dienos rekomenduojame naudoti įvairiems kepiniams susidėti, kurie bus nemokami“, – teigė E. Krasauskienė.

Plačiau žiūrėkite per LNK: