Kaip teigiama pranešime, nukentėjusieji metanoliu apsinuodijo vartodami neaiškios kilmės, nelegaliai gamintus ir mažose Ostravos provincijos parduotuvėlėse platintus stipriuosius alkoholinius gėrimus – degtinę ir romą.

Tyrimą vykdantys Čekijos policijos pareigūnai išsiaiškino, kad alkoholiniai gėrimai į nedideles parduotuves buvo pristatomi išpilstyti į dideles plastikines talpas, ant kurių nepateikta jokia ženklinimo informacija, vėliau gėrimai buvo parduodami vartojimui vietoje arba išsinešimui mažesnėse, taip pat neženklintose pakuotėse.

Atsižvelgiant į apsinuodijimų mastą, Čekijoje pradėjo veikti laikinas Ekstremaliųjų situacijų komitetas prie Sveikatos ministerijos, kuris priėmė ypatingą sprendimą – laikinai uždrausti Čekijos Respublikoje prekybą visais alkoholiniais gėrimais, kurių stiprumas didesnis nei 20 proc., įskaitant ir prekybą alkoholiu viešojo maitinimo įstaigose. Šiuo metu Čekijos policija ir muitinės administracija vykdo nelegalaus ir pavojingo sveikatai alkoholinio gėrimo kilmės tyrimą, nors kol kas gėrimo kilmė nenustatyta, tačiau sulaikyti keli įtariami asmenys.

Pranešime taip pat teigiama, kad Čekijos atsakingos institucijos aktyviai bendradarbiauja su atitinkamomis Lenkijos institucijomis, siekiant išvengti nelegalaus pavojingo alkoholinio gėrimo patekimo į kaimyninių šalių rinką. Lenkijos atsakingos institucijos savo ruožtu priėmė sprendimą laikinai, vienam mėnesiui uždrausti alkoholinių gėrimų, stipresnių nei 20 proc. ir pagamintų Čekijoje įvežimą į Lenkijos Respubliką.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba vykdo didmeninių prekybos įmonių, įvežančių alkoholinius gėrimus iš Čekijos, kontrolę ir atrinko stipriųjų gėrimų, pagamintų Čekijoje, mėginius, jų saugai įvertinti. „Nuolat gauname pačią naujausią informaciją apie situaciją Čekijoje iš Europos Komisijos ir esam pasirengę nedelsiant imtis pačių griežčiausių rinkos ribojimo priemonių, jei kils reali grėsmė Lietuvos vartotojų sveikatai. Be to, būtina paraginti Lietuvos gyventojus nevartoti neaiškios kilmės alkoholinių gėrimų be ženklinimo etikečių“, – pabrėžė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Zenonas Stanevičius.

Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministerijos Ekstremalių sveikatai situacijų centro Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuro duomenimis pastaruoju metu Lietuvoje apsinuodijimo metanoliu atvejų nebuvo užregistruota.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)