Didieji kelionių organizatoriai vienas po kito skelbia mažinantys kelionių programų skaičių rusams, kai kurie net uždaro biurus šioje šalyje. 

Lietuvos turizmo sektoriaus atstovai vienbalsiai pripažįsta pajutę suprastėjusią rusų finansinę situaciją ir sumenkusį jų norą keliauti. Tačiau išsiskiria nuomonės, kaip rusų perkamosios galios sumažėjimas gali paveikti lietuviams siūlomų kelionių programų skaičių.

Rusijos žiniasklaida pranešė, kad Vokietijos kelionių organizatorius „TUI“ Rusijoje uždarė šešis biurus palikdamas atstovybes tik Maskvoje ir Sankt-Peterburge. Taip pat 30 proc. sumažino planuojamų kelionių skaičių žiemos sezonui.

Vienas iš pagrindinių „TUI“ konkurentų Rusijoje, bendrovė „Tez Tour“, praėjusią savaitę taip pat paskelbė, kad perpus sumažino žiemos kelionių programų skaičių iš Rusijos į Europą ir Aziją. 

Tiek vienas, tiek kitas sprendimas motyvuojami neapibrėžtumu rinkoje ir susilpnėjusiu rubliu.

Į detales nesileido

Lietuvos „Tez Tour“ Viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė DELFI sakė, kad pokyčiai vienoje rinkoje visai grupei reikšmingos įtakos nedaro.

„Kiekvienoje šalyje veiklą vystantis „Tez Tour“ dirba prisitaikydamas prie vietos rinkos sąlygų, reaguoja į pokyčius. Šiuo atveju, Rusijos turizmo rinka išgyvena sudėtingą laikmetį, todėl ieškoma sprendimų, kaip verslui optimizuoti veiklas“, - komentavo ji.

Tačiau, pasak „Tez Tour“ atstovės, Europos Sąjungos rinkose padėtis yra stabili ir paskutiniai rodikliai rodo, kad ji tik gerėja.

Paklausta, kaip tai gali paveikti keliones Lietuvoje, I. Aukštuolytė į detales nesileido: „Tarptautinis kelionių organizatorius „Tez Tour“ turi sukaupęs ilgametę, jau du dešimtmečius siekiančią patirtį. Per tą laikotarpį ne kartą ieškota sprendimų, kaip prisitaikyti prie negatyvių rinkos tendencijų. Didžiulis įdirbis turizmo sektoriuje leidžia pakankamai tiksliai analizuoti ir prognozuoti pokyčius, įžvelgti įvairių procesų įtaką verslui. Todėl priimti sprendimai optimizuoti veiklą yra būtini siekiant subalansuoti numatomą paklausą su pasiūla“.

Pastebi teigiamą efektą

Linas Aldonis
Tuo metu kelionių organizatoriaus „Novaturas“ generalinis direktorius Linas Aldonis tvirtino, kad dėl problemų Rusijoje Baltijos šalyse tikimasi pasiūlyti geresnes kainas.

„Sakyčiau - atvirkščiai, naudojamės situacija Rytų rinkose derėdamiesi su partneriais ir viešbučiais užsienyje. Dėl to klientams Baltijos šalyse galime pasiūlyti geresnį kainos ir kokybės santykį“, - paklaustas, ar dėl problemų Rusijoje Lietuvoje neaugs kainos, teigė jis.

Dėl to, pasak bendrovės komentaro, 2015 metų žiemos sezonui „Novaturas“ susiplanavo 35 proc. didesnes programų apimtis lyginant su praėjusiu sezonu ir šiuo metu yra pardavęs 61 proc. daugiau kelionių lyginant su praėjusios žiemos pardavimais.

Sumažėjimą jaučia

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Evalda Šiškauskienė optimizmu dėl situacijos Rusijoje netrykšta.

„Be abejo, kad paveiks. Jau dabar matome, kad poilsį Lietuvoje rusai užsisakinėja, tačiau ne tokiais kiekiais, kaip norėtume. Manau, kad turistų elgesį labai paveikė rublio kritimas“, - DELFI komentavo ji.

Pasak pašnekovės, labiausiai sumenkusį rusų poilsiautojų skaičių turėtų pajusti Druskininkai.

Evalda Šiškauskienė
„Ten buvo pripratę žmonės važiuoti ilgam ir su visa šeima. Taip pat šiek tiek mažiau, tačiau taip pat pajautė Palanga. Be abejo, sumažėjimas pasijuto ir didžiuosiuose miestuose. Kol kas procentine išraiška skaičių negalėčiau įvardyti, nes dar vyksta rezervacijos naujametiniam poilsiui, tačiau galiu pasakyti, kad jos vyksta atsargiai“, - sakė E. Šiškauskienė.

Tuo metu Lietuvos turizmo rūmų vadovė Žydrė Gavelienė nemano, kad bėdos Rusijos rinkoje gali kaip nors keisti kelionių kainodarą ar pasiūlymų skaičių Lietuvoje.

„Tikrai neturiu duomenų, kad gali būti koks nors siūlomų poilsio programų susiaurėjimas“, - DELFI teigė ji.

Tačiau sumažėjusį rusų skaičių, kurie Lietuvą rinkdavosi kaip tranzito šalį į kitus Europos miestus, kelionių agentūros pajuto.

„Šie turistai sudarydavo nemažai turizmo sektoriaus pajamų, tačiau detalio statistikos nėra. Mano asmeniniu vertinimu, sudarydavo apie 10 proc. rinkos”, - teigė Ž. Gavelienė.

DELFI primena, kad praėjusį penktadienį Rusijos rublis dar sykį krito į rekordines žemumas iki 40,38 už dolerį ir per metus neteko 18 proc. vertės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (126)