Svarbiausi Europos bankai kasmet užskaito 20 mlrd. eurų, arba 14 proc. viso savo pelno, 17-oje teritorijų, kuriose taikomi ypač palankūs mokesčių režimai, sakoma Paryžiaus Ekonomikos mokykloje įsikūrusios ES mokesčių observatorijos ataskaitoje. Šis procentas išliko stabilus nuo 2014 m., kai per virtinę demaskavimo atvejų, tokių kaip „Lux Leaks“ ir „Panama Papers“, buvo atskleista mokesčių praktika, įmonių ir turtingų asmenų naudojama, kad išvengtų mokesčių.

„Nepaisant didėjančios šių klausimų svarbos viešose diskusijose ir politiniame pasaulyje, Europos bankai reikšmingai nesumažino naudojimosi mokesčių rojais“, - sakoma pranešime.

Observatorija, kuriai vadovauja Berklio universiteto profesorius ir mokesčių ekspertas Gabrielis Zucmanas, peržiūrėjo 36 finansinių institucijų paskelbtus 2014–2020 m. duomenis, ypatingą dėmesį skyrė dideliems bankams HSBC, „Deutsche Bank“ ir „Societe Generale“.

„Mes stebime skirtingas situacijas: HSBC didžiąją dalį pelno gauna tik iš vieno mokesčių rojaus (Honkongo), kitais atvejais bankai naudojasi keliais mokesčių rojais“, - sakoma pranešime.

HSBC pripažintas šios praktikos lyderiu, nes daugiau nei 62 proc. jo pelno prieš mokesčius nuo 2018 iki 2020 metų užregistruota mokesčių rojuose. Antrąją vietą užėmė Italijos "Monte dei Paschi" (49,8 proc.), trečias ant podiumo buvo "Standard Chartered“. Tiek HSBC, tiek „Standard Chartered“, nors įsikūrę Londone, yra pagrindiniai Honkongo mažmeninės prekybos ir komerciniai bankai. Apie 30 tūkst. žmonių mieste įdarbinęs HSBC didžiąją pelno dalį gauna Azijoje, Kinija ir Honkongas - pagrindiniai varikliai.

„HSBC netaiko mokesčių vengimo strategijų, kad dirbtinai nukreiptų pelnus į mažų mokesčių jurisdikcijas“,-sakoma elektroniniame laiške, banko atsiųstame atsakant į AFP klausimus.

Didžiausias „Standard Chartered“ verslas irgi vystomas Honkonge, pagrindiniame pasaulio finansų centre, turinčiame 16,5 proc. pelno mokesčio tarifą. "Esame pasaulinis verslas ir vykdome reikšmingas komercines operacijas tiek didelių, tiek mažų mokesčių jurisdikcijose", - sakoma šio banko elektroniniame laiške.

Ketvirtoje ir penktoje vietoje - Vokietijos „Deutsche Bank“ ir „NordLB“.

Ataskaitoje kaip labiausiai pageidaujamos vietos nurodomos 17 valstijų ir teritorijų, tarp kurių yra Bahamų salos, Britų Mergelių salos, Kaimanų salos, Džersis ir Gernsis, Gibraltaras, Honkongas, Makao, Panama ir ES narės Malta bei Liuksemburgas.

„Pelnas, kurį bankai rezervuoja mokesčių rojuose, yra nenormaliai didelis: 238 tūkst. eurų vienam darbuotojui lyginant su maždaug 65 tūkst. eurų ne mokesčių rojaus šalyse,- sakoma pranešime. - Tai rodo, kad mokesčių rojuose užskaitytas pelnas pirmiausia nukreipiamas iš kitų šalių, kuriose teikiamos paslaugos“.

Tyrimas pasirodė priartėjus paskutiniam derybų etapui dėl tarptautinės daugiašalės įmonių apmokestinimo sistemos, kurią palaiko Didysis dvidešimtukas (G20) bei Ekonominio Bendradarbiavimo ir Plėtros Organizacija (EBPO). Pagal šį planą didžiausių tarptautinių firmų pelnui būtų nustatyta 15 proc. mažiausia mokesčio riba, nors į galutinį kompromisą finansų sektorius gali būti ir neįtrauktas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)