„Maisto kainos priklausys nuo pasaulinių tendencijų. Tarptautiniai rinkų vertintojai Kanados ir JAV grūdų derliaus prognozes jau pamažino, nuo to daugiausiai priklausys kainos. Taip pat jos priklausys ir nuo Ukrainos gebėjimo išvežti savo grūdus. Ir mes nesame, kaip eksportuotojai, dideli rinkos žaidėjai globaliu mastu, tai nesiečiau tiesiogiai su blogomis Lietuvos sąlygomis tai, kad bus įtaka vietos kainoms. Nes grūdų kaina yra pasaulinė, ji visiškai priklausoma nuo bendrų veiksnių“, – antradienį „Žinių radijui“ teigė K. Navickas.

Taip pat, pasak ministro, abejotina ar Lietuvos grūdų rinkai tiesioginės įtakos turės iki rugsėjo 15 dienos Europos Sąjungos (ES) taikomas ukrainietiškų grūdų importo į Lenkiją ir kitas Rytų Europos valstybės apribojimas. Visgi, anot jo, ši situacija stabdo ES pagalbą Lietuvos pieno sektoriui.

„Jis (grūdų importo iš Ukrainos apribojimas – ELTA) mūsų vidaus rinkai, dėl varganos infrastruktūros, neturės arba turės minimalų tiesioginį poveikį. O Lenkijos situacija, tikiuosi, bus išspręsta. Nes mes esame tapę situacijos įkaitais, kadangi trečiasis paketas, kur pasiūlyta pagalba mums ir Latvijai dėl pieno situacijos, užstrigęs dėl tų pačių priežasčių“, – sakė jis.

ELTA primena, kad Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) teigimu pirmąkart sausra fiksuota gegužės 9 dieną ir nuo tada tik intensyvėjo.

LHMT duomenimis, stichinė sausra fiksuojama beveik visoje Kretingos, Klaipėdos miesto bei rajono, Neringos, Šilutės, Mažeikių, Telšių savivaldybių teritorijoje, dalyje Vilkaviškio, Plungės ir Radviliškio rajonų. Sausra kaip pavojingas reiškinys stebimas Vakarų, Šiaurės ir Vidurio Lietuvos dalyje.

Pietiniuose, rytiniuose bei šiaurės rytų regionuose sausros, tarnybos vertinimu, kol kas nėra.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją