„Man tikrai neramu ir net šiek tiek stebina abejingumas infliacijos tematikai. Dar ir šiandien, prieš ateidamas į šį susitikimą, pasižiūrėjau, ką padarė kitos Europos Sąjungos valstybės infliacijos pasekmių švelninimo prasme. Absoliuti dauguma pereina jau prie antrojo infliacijos pasekmių švelninimo paketo“, – trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo G. Nausėda.

„Tuo tarpu mes vis dar sakome, kad palaukite, dar truputį anksti. Dar palauksime porą savaičių, tada galbūt kažką nuspręsime“, – pridūrė jis.

Prezidento neįtikina Vyriausybės argumentai, kad sprendimus reikėtų priiminėti vėliau, tik įsitikinus dėl energetikos išteklių kainų tendencijų rinkose.

„Atleiskite, bet už poros savaičių ar šiek tiek vėliau ir šildymo sezonas pasibaigs. Tai mes apsimesime, kad šildymo sezonas prabėgo nejuntamai ir be jokių pasekmių žmonėms“, – tvirtino jis.

Pasak šalies vadovo, Prezidentūra atliko nuomonės apklausą, kuri parodė, kad 9 iš 10 gyventojų jaučia infliacijos pasekmes. Taip pat, pasak prezidento, apklausos duomenys rodo, kad lygiai tiek pat mano, jog valstybės institucijos padarė nepakankamai siekiant kompensuoti infliacijos padarinius.

„Man atrodo, kad atsakymas yra akivaizdus: mes turime pagaliau rasti savyje valios imtis tų sprendimų. Galima diskutuoti, atmesti vienus, pasirinkti kitus. Bet kai atmetami vieni sprendimai ir nepasiūloma nieko mainais, atleiskite, tai yra nelabai konstruktyvios politikos pavyzdys“, – įsitikinęs G. Nausėda.

ELTA primena, kad smarkiai išaugus energijos kainoms, sausio pradžioje Vyriausybė pritarė antrajam energijos kainų švelninimo paketui. Nuspręsta parlamentui siūlyti įstatymo projektą, kuriame numatoma centralizuotam šildymui ir karštam vandeniui taikyti nulinį lengvatinį PVM tarifą, o tai valstybės biudžetui kainuotų maždaug 23,3 mln. eurų.

Tuo metu prezidentas Gitanas Nausėda Seimui taip pat pateikė infliacijos padarinių amortizavimui skirtus įstatymų projektus. Šalies vadovas siūlo didinti NPD nuo 460 iki 510 eurų bei išmokėti vienkartines 100 eurų išmokas labiausiai pažeidžiamoms visuomenės grupėms.

Vis tik Vyriausybės siūlymą ketvirtadienį nusprendęs svarstyti Seimas po pateikimo pritarė tik vienai iš dviejų Prezidentūros priemonių – siūlymui didinti NPD.

Tuo metu įvairioms frakcijoms atstovaujantys parlamentarai antradienį Seimui pateikė net 10 iniciatyvų dėl PVM įstatymo pakeitimų, tačiau daugelis jų buvo grąžinti tobulinti arba atmesti.