„Norėčiau nuraminti Lietuvos žmones, tai svarstėme ir paskutiniame Europos Vadovų Tarybos posėdyje, kad maisto produktų deficito nei Europoje, nei konkrečiai Lietuvoje tikrai nebus. Tai patikino ir mūsų žemdirbiai, kurie yra visiškai normaliai pasiruošę naujam sezonui“, – ketvirtadienį po apsilankymo žemės ūkio parodoje „Ką pasėsi 2022“ kalbėjo G. Nausėda.

Pasak prezidento, valstybėje esantis trąšų rezervas siekia maždaug 80 proc. viso poreikio, todėl visiškas šių žaliavų pirkimo iš Rusijos ar Baltarusijos atsisakymas neturėtų reikšmingo poveikio šalies žemės ūkio produktyvumui.

„Galime nuosekliai įgyvendinti mūsų kursą atsisakyti trąšų iš tos valstybės, kuri yra agresorė. Tai būtų dar vienas žingsnis mūsų nepriklausomybės nuo Rusijos didinimo prasme“, – tikino jis.

Nors šalies vadovas sutinka, kad žaliavų ir kuro bei pagaminamos produkcijos brangimo tendencijos išsilaikys, tačiau tai, jo vertinimu, gali paskatinti ūkininkus ieškoti alternatyvių gamybos būdų, reikalaujančių mažiau išteklių.

„Galvoju, kad vis dėlto žemdirbių laukia pakankamai šviesi ateitis. O kai kurių žaliavų brangimas galbūt net ir paskatins jas taupiau naudoti. Konkrečiai kalbu apie trąšas, kurių išaugusios kainos, ko gero, padidins ir norą investuoti į tokias technologijas, kurios trąšų panaudojimą padarys kur kas efektyvesnį“, – svarstė G. Nausėda.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją