Pardavimų rinkoje – kone dvigubai mažiau

Sostinės statybų aikštelėse jau kurį laiką sukiojasi vos vienas kitas daugiabučių pradžią žymintis kranas.

„Užsakymų yra mažiau, būstų parduodama mažiau, investicijų daroma mažiau“, – teigė „Hanner“ vadovas Arvydas Avulis.

Arvydas Avulis

Prieš dvejus metus esančių būstų pakakdavo vos pusmečiui. Dabar NT analitikai skelbia, kad būsto pasirinkimų yra kur kas daugiau, nei yra jo poreikis.

„Šiandien mes turime apie 4 tūkst. įvairių būstų, per mėnesį yra parduodama apie 200. Tai reiškia, kad, netgi pasiūlos nepildant, tokiu greičiu porai metų to būsto užtenka“, – teigė „Inreal“ grupės investicijų ir analizės vadovas Tomas Sovijus Kvainickas.

Rugpjūtį Vilniuje parduoti 184 butai. Tai yra 30 butų daugiau negu pernai, bet trečdaliu mažiau, palyginti su geriausiais laikais.

„Toks tempas yra maždaug trečdaliu mažesnis negu vystytojai norėtų, kad būtų. 300-350 būstų pardavimų per mėnesį Vilniuje būtų normalus lygis“, – teigė NT analitikas Arnoldas Antanavičius.

Arnoldas Antanavičius

„Normalus rinkos tempas, jeigu skaičiuotume 2015-2018 metus, kai buvo rinka stabili ir nebuvo didesnių svyravimų, – apie 400 būstų. Šiandien pardavimų, galima sakyti, turime perpus mažiau“, – dalijosi „Eikos“ plėtros departamento direktorius Tomas Žiaugra.

Tiesa, su tokia statistika sutinka ne visi.

„Mūsų fiksavimu, yra 239, ir tai yra netgi geresnis rodiklis negu visų šių metų vidurkis, ir parduota buvo net 50 proc. daugiau negu praėjusių metų rugpjūtį“, – teigė „Citus“ vyriausioji NT analitikė Eglė Savostė.

Kainos išlieka stabilios

Būstas sunkiai įperkamas dar ne visiems pirkėjams, o tik tiems, ką veikia išaugusios kainos ir palūkanos.

„Mes palūkanų įtaką labiausiai matome būtent ekonominiame segmente, nes, tarkime, vidutinė klasė arba prestižinė klasė nesusiduria su tokiais iššūkiais ir ten klientų ratas yra beveik nesumažėjęs“, – teigė T. Žiaugra.

Nekilnojamas turtas

Sumažėjus būstų pardavimams, pasipila ir dovanos: vieni siūlo nemokamą vietą automobiliui, kiti dovanoja buto apdailą. Analitikų akimis, konkurencinė vystytojų kova – nesibaigs dar kurį laiką, bet rimto butų atpigimo niekas taip pat nežada.

„Greičiausiai, kainos bus daugiau ar mažiau stabilios. Galbūt gali dar šiek tiek pasikoreguoti į apatinę pusę, nes pirkėjai šiuo metu turi geras galimybes nusiderėti ir atskirais atvejais susitarti dėl palankesnės, kiek mažesnės negu rinka kainos“, – teigė A. Antanavičius.

Naujų būstų kūrėjai teigia prisitaikantys prie aplinkos

Vangoka butų prekyba ekspertams signalizuoja, kad atsargiau vyks ir naujos statybos, taigi, po metų ar dvejų, galime ir vėl pritrūkti butų.

„Rinkoje ir nuperkama mažiau būstų, ir pasiūloma naujų mažiau. Tas mažesnis pasiūlymas, perkamajai galiai atsigavus, gali lemti pasiūlos trūkumą“, – aiškino T. S. Kvainickas.

Tomas Sovijus Kvainickas

Naujų būstų kūrėjai tikina, kad jie prisitaikys prie aplinkos, o naujų projektų bus tiek, kiek bus norinčių juos pirkti.

„Į pasiūlą yra paleidžiamas mažesnis kiekis butų, siekiant neprisistatyti į sandėlį, bet, jeigu pasižiūrėtume į suprojektuotų butų skaičių šiai dienai, tai jų yra net 3 kartus daugiau negu šiuo metu yra visame Vilniaus sandėlyje. Tai reiškia, kad vystytojai tikrai yra pasiruošę tam rinkos atsigavimui“, – teigė E. Savostė.

Anot T. Žiaugros, dabar planuojami projektai – startuos laiku, tačiau tikėtina, kad kai kurie jų bus skaidomi etapais.

„Metų pabaigoje planuojama gauti keletą statybos leidimų ir kol kas yra planas, ir prognozės, kad mūsų projektai visi startuos“, – teigė „Eikos“ plėtros departamento direktorius.

Analitikai skaičiuoja, kad po vasaros nauji butai smarkiai neatpigo – vos keliasdešimt eurų už kvadratą. Anot jų, tik pigiausio būsto segmente kvadrato kaina padidėjo 15 eurų.

Visą reportažą rasite LNK portale: