Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) tvirtinimu, vadinamoji i.MAS sistema leistų inspektoriams kasos aparatų duomenis į savo sistemą persikelti keliskart per dieną, o kasos operacijas stebėti stovint automobilyje šalia kavinės ar parduotuvės.

i.MAS sudarytų skirtingos sistemos: išmanioji elektroninių kasos aparatų (i.EKAS), elektroninių faktūrų, elektroninių važtaraščių, standartizuoto audito aplanko, akcizinių prekių apskaitos bei rizikos valdymo.

VMI komunikacijos vadovas Darius Buta DELFI sakė, kad šiuo metu Europoje naudojamos skirtingo tipo i.EKAS. Lietuvai reikėtų apsispręsti, kokio modelio ji norėtų ir kiek galėtų skirti lėšų jos įdiegimui.

„Viena iš technologijų yra, kai kasos aparatas turi vadinamąją „juodąją dėžę“, kuri išsaugo visą informaciją, kas buvo su juo daroma. Šios informacijos negalima ištrinti. Tačiau sistema turi tam tikrų keblumų, kadangi norint duomenis patikrinti, reikia važiuoti į vietą arba prašyti, kad verslininkas vadinamąją „juodąją dėžę“ atvežtų į VMI“, - komentavo D. Buta.

Kur kas pažangesnės sistemos, anot jo, yra įdiegtos Švedijoje, Gruzijoje ir kitose šalyse.

„i.EKAS galima sujungti su VMI duomenų baze. Tuomet realaus laiko režimu vieną ar keletą kartų per dieną visa informacija iš kasos aparato patektų į VMI duomenų bazę. Duomenų pateikimo periodiškumas yra svarstytinas klausimas“, - teigė pašnekovas.

Taip pat Lietuvoje įdiegus i.EKAS mokesčių inspektoriai verslininkus galėtų tikrinti neišlipdami iš automobilių. Pasak jo, tokie tikrininimai dažniausiai atliekami rizikingiausiomis laikomose vietose, kur cirkuliuoja grynieji pinigai: maitinimo sektoriuje, prekyboje, turguje.

„Privažiavę prie verslo vykdymo vietos, VMI inspektoriai galėtų realiu laiku stebėti kasos aparato operacijas. Pavyzdžiui, Lietuvoje kai kuriose maitinimo įstaigose buvo paplitęs modelis, kai klientui būdavo pateikiama nefiskalinis čekis, o fiskalinis taip ir nebūdavo išspausdintas. Vėliau tą sąskaitą tiesiog anuliuodavo. Taip gauti pinigai būdavo neapskaitomi“, - sukčiavimo pavyzdžius pateikė D. Buta.

Praėjusią savaitę pasiūlymus dėl i.MAS Vyriausybei pateikusi VMI skaičiuoja, kad sistemos įdiegimas užtruktų porą metų. Tačiau neskelbiama, kiek tai galėtų kainuoti. Dabar Vyriausybėje bus sprendžiama, kokios tiksliai sistemos reikia Lietuvai ir kiek lėšų bus skirta jos įdiegimui.

„Norint šią sistemą prižiūrėti, VMI turi būti įkurtas specialus rizikos valdymo padalinys, nes duomenų yra labai daug ir juos reikėtų tvarkyti“, - tvirtino VMI komunikacijos vadovas.

Pasak jo, įdiegus minimas sistemas verslui sumažėtų „popierizmo“: kasdien nereikėtų pildyti kasos aparatų juostų, kasos knygų. Iš sukauptų duomenų verslui būtų formuojamos preliminarios mokėtinų mokesčių deklaracijos.

Skaičiuojama, kad išmanioji sistema verslui leistų sutaupyti iki kelių šimtų milijonų litų, o į biudžetą būtų galima surinkti iki 1,5 mlrd. Lt daugiau mokesčių.

Premjeras Algirdas Butkevičius tvirtina, kad Lietuva kaip įmanoma greičiau turėtų pasinaudoti gerąja užsienio šalių praktika siekiant sumažinti šešėlį ir surinkti daugiau pajamų į biudžetą. Po poros savaičių Vyriausybėje šie pasiūlymai bus svarstomi detaliau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (118)