Nors dauguma analitikų sutinka, kad 55 metų E. Tsakalotos per derybas su tarptautiniais kreditoriais elgsis ne taip pompastiškai, kai kas tvirtina, kad jo derybinė pozicija gali būti netgi radikalesnė, rašo „BBC News“.

E. Tsakalotos yra Olandijoje gimęs ir Oksforde studijavęs ekonomikos profesorius, prieš tai ėjęs tarptautinių ekonomikos reikalų ministro pareigas, o balandžio mėnesį derybose dėl skolų pakeitęs vyriausiąjį Graikijos derybininką Y. Varoufakį.

E. Tsakalotos, seniai priklausantis valdančiajai partijai „Syriza“ – priešingai negu J. Varoufakis, buvo akivaizdus pretendentas tapti naujuoju finansų ministru. Nėra abejonių, kad kreditoriams patiks ne toks konfrontacinis jo stilius, tačiau mažai kas tikisi, kad derėtis su juo bus lengva.

„Lygiųjų Europa“

Praėjusį mėnesį per retą interviu Prancūzijos laikraščiui „Liberation“ J. Varoufakis tvirtino, kad Graikijos kreditoriai „neatrodo pasirengę eiti į kompromisus“ ir yra pasiryžę kelti „nerealistiškus“ reikalavimus.

„Mūsų pašnekovai kaskart reikalauja mažinti pensijas. Nerealistiška (to reikalauti) šalyje, kurioje per pastaruosius penkerius metus pensijos pastebimai mažėjo ir kurioje du iš trijų pensininkų gyvena žemiau skurdo ribos“, - sakė jis.

Yanis Varoufakis ir Euclidas Tsakalotos
Kovo mėnesį jis taip pat sakė, kad Graikija „neprašo su ja elgtis ypatingai: ji prašo elgtis vienodai lygių šalių Europoje“.

E. Tsakalotos tikino, kad partijos „Syriza“ vyriausybė yra „iš esmės proeuropietiška“ ir kad ji trokšta „gyvybingos ekonomikos programos euro viduje“.

Ramaus būdo, tris vaikus turintis naujasis finansų ministras didelę dalį savo profesinio gyvenimo praleido dirbdamas mokslo srityje už Graikijos ribų – šis faktas atsispindi angliškame jo akcente. Į savo šalį jis grįžo praėjusio amžiaus 10-ojo dešimtmečio pradžioje, kai pradėjo dirbti Atėnų universitete.

Didžiulė skola

Studijuodamas Oksfordo universitete, jis prisijungė prie Graikijos eurokomunistų partijos studentų sparno. Taip pasielgti jį paskatino nesąžiningas elgesys su pasipriešinimui prieš nacių okupaciją vadovavusiais Graikijos kairiaisiais pilietinio karo, kuris sekė po Antrojo pasaulinio karo, metu.

Finansų ministro postą užėmusio E. Tsakaloto lauks sunkus iššūkis.

Žurnalistai sako, kad skubiausia jo užduotis bus įkalbėti Europos centrinį banką suteikti skubią eurų injekciją, kol Graikijos bankai nepritrūko grynųjų pinigų – būgštaujama, kad būtent taip netrukus gali įvykti, nepaisant daugiau kaip savaitę trunkančios lėšų kontrolės.

Tuomet jam teks įtikinti euro zonos lyderius suteikti Graikijai dar vieną progą derėtis dėl finansinės pagalbos, taip pat įkalbėti kreditorius, kad šie apgalvotų didžiulės Graikijos skolos restruktūrizavimo idėją.

Jeigu to padaryti nepavyks, E. Tsakalotui teks derėtis dėl agoniškų skyrybų – Graikijos pasitraukimo iš euro zonos, nors jis pats visuomet pabrėždavo nenorįs, kad taip įvyktų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)