Naujieji namuose

Šiais metais dauguma Maskvos gyventojų, kurie įprastai Naujuosius metus sutikdavo restoranuose ir klubuose, planuoja švęsti namuose arba eiti į svečius, prognozuoja konsultacijų bendrovės „RestCon“ vykdomasis direktorius Andrejus Petrakovas: „Krizė ir mažėjančios rusų pajamos lemia, kad paklausa Naujųjų metų nakčiai Maskvos restoranuose šiais metais sumenks iki 50 proc.“. „Lyginant su praeitais metais, paklausos mažėjimas jau dabar siekia 25 proc.“, – teigia Maskvoje esančio restorano „Simple Pleasures“ partnerė Olga Šestakova.

Panašu, kad restoranams nepadės net ir ribojimai skrydžiams į Turkiją ir Egiptą, įsitikęs Rusijos restoranų ir viešbučių asociacijos prezidentas Igoris Bucharovas.

Žmonės, kurie įpratę skristi į Turkiją, per Naujuosius tikrai neis į restoraną – tai skirtingos auditorijos“, – pabrėžia asociacijos prezidentas.

Skelbiama, kad mažėja ne tik paklausa, bet ir pasiūla. „Kai kurie restoranai, pasimokę iš karčios praeitų metų patirties, kai negavo pajamų, kokių tikėjosi, keičia veiklos strategiją. Šiais metais dalis iš viso atsisako rengti Naujųjų sutikimo šventes. Nors tai ir gana nedidelis kiekis visų restoranų, apie 5 proc., tokie pokyčiai juntami“, – sako „RestCon“ generalinė direktorė Jelena Perepelica.

Iš viso Maskvoje veikia daugiau nei 2,8 tūkst. restoranų. Restoranų tinklo „Bufffet Group“ savininkas Vladimiras Voronskis RBK sakė, kad per Naujuosius metus, jo skaičiavimu, šiais metais dirbs apie 20 proc. visų Rusijos sostinės restoranų.

„Praeitais metais mes organizavome Naujųjų metų sutikimo šventes, tačiau šiais metais šios idėjos atsisakėme. Pabendravę su nuolatiniais klientais, supratome, kad pasikeitė Rusijos sostinės gyventojų prioritetai, švęsti Naujųjų restorane jie nebenori. Žmonės pradėjo racionaliau vertinti savo išlaidas: vieni nusprendžia prie Maskvos kelioms dienos išsinuomoti vasarnamį, kiti galvoja Naujuosius sutikti namuose, treti – traukia slidinėti“, – sako O. Šestakova iš „Simple Pleasures“.

Itališkų restoranų tinklo „Il Patio“ atstovai sako, kad šiais metais Naujųjų metų vakarėlis organizuojamas tik viename Maskvoje esančiame restorane, o ne šešiuose, kaip kad buvo praeitais metais, teigia „Rosinter“ atstovė Jelena Mazur.

Brangūs staliukai

Praeitais metais kelių dešimčių Maskvos restoranų apklausa atskleidė, kad minimali vieno staliuko kaina Naujųjų metų nakčiai siekė apie 3 tūkst. rublių (38 Eur). Šią sumą sudarė mokestis už įėjimą (apie 1 tūkst. rublių (12,8 Eur)) ir depozitas už valgius bei gėrimus (2 tūkst. rublių (25,6 Eur)). 2015 metais, jeigu tikėtume svetainės restoran.ru. duomenimis, ir šiais metais rasti neblogą variantą už 3 tūkst. rublių, gana realu. Bėda ta, kad už minėtuosius 3 tūkst. rublių šiais metais tepavyks patekti į vakarėlį, o už maistą ir gėrimus teks mokėti atskirai.

Pavyzdžiui, įėjimas į naujametinį vakarėlį restorane „Pavilin Mavlin“ kainuoja 2,5 tūkst. rublių (32 Eur), o už šiuos pinigus gausite tik dubenį vaisių ir šampanizuoto vyno. Už maistą teks pakloti mažiausiai dar 2 tūkst. rublių. Įdomu tai, kad praeitais metais įėjimas į šį restoraną kainavo 8 tūkst. rublių (102 Eur), bet tada jame pasirodymą Naujųjų metų naktį rengė dainininkė Alena Apina.

Dainininkų programos Naujųjų metų naktį kainos taip pat pastebimai išaugo, pastebėjimais dalijasi restorano „Svetlyj“ atstovas Aleksejus Medvedevas.

„Normalūs pasiūlymai prasideda nuo 900 tūkst. rublių (12 tūkst. Eur), todėl tokią prabangą sau gali leisti tik dideli restoranai. Mūsų restoranas talpia vos 100-120 žmonių, tad mums tai paprasčiausiai per brangu. Mums pavyko susitarti su grupe „Blestiaščije“ dėl mažesnės sumos, todėl bilieto kaina liko panaši kaip ir praėjusiais metais – 8 tūkst. rublių (102 Eur)“. Prodiuseris Josifas Prigožinas gruodžio pradžioje RBK patvirtino, kad žvaigždžių pasirodymų paklausa pastebimai sumažėjo, tad nemažai artistų priversti mažinti savo honorarus.

Restorane „White Rabbit“, kuris patenka į 30 geriausiųjų pasaulio restoranų sąrašą, kurį sudarinėja britų žurnalas „The Restaurant Magazine“, Naujųjų metų naktį koncertuos Polina Gagarina (2015 metų „Eurovizijos“ dainų konkurse užėmusi antrąją vietą). Nors kainos už bilietą svyruoja nuo 22 tūkst. iki 55 tūkst. rublių (282-706 Eur), padengti išlaidas pavyks tik paprašius rėmėjų pagalbos, RBK sakė restorano savininkas Borisas Zarkovas.

Nors bilietai į renginius Naujųjų metų naktį ir gali kainuoti itin brangiai, restoranai iš tokių vakarėlių praktiškai nieko neuždirba, teigia šiame versle besisukantys asmenys. „Restoranų išlaidos Naujųjų metų naktį žymiai didesnės nei įprastai: tenka personalui mokėti pagal šventinį tarifą, mokėti atlikėjams. Dėl šios priežasties Naujųjų metų naktį restoranai praktiškai nieko neuždirba“, – sako A. Petrakovas.

„Nuostolių išvengsime, bet pelno taip pat nesitikime“, – pareiškė „White Rabbit“ atstovė Anastasija Tiurina.

„Naujųjų metų šventė – įvaizdžio reikalas“, – paaiškina restorano „Leps Bar“ kūrybos vadovė Sniežana Kovaliova.

Naujųjų metų šventė restorane „Il Patio“ šiais metais pabrango maždaug trečdaliu: 2014 metais vieta prie staliuko kainavo 4,5 tūkst. rublių (57,8 Eur), o šiais – jau 6 tūkst. rublių (77 Eur). Į šią sumą patenka užkandžiai, salotos, desertas, karštas patiekalas, alkoholiai ir gaivieji gėrimai, kurių kiekis neribojamas.

„Kaip ir kaip restoranai bandė išvengti kainų didinimo, vis tiek per metus jos į viršų šoktelėjo vidutiniškai 20 proc. Tam turėjo įtakos rublio devalvacija. Nepaisant to, restoranai vis tiek ieško išeities iš padėties: raudoną mėsą keičia vištiena, renkasi pigesnius salotų variantus“, – teigia Rusijos restoranų ir viešbučių asociacijos prezidentas I. Bucharovas.

Restorane „Puškin“ praeitais metais koncertavo romų ansamblis ir kelios šiuolaikinės muzikos grupės. Šiais metais vakaro programoje numatytas romų ansamblio „Esmeralda“ pasirodymas, gros džiazo kolektyvas „Bellville“, grupė „New York“. „Leps Bar“ šiais metais per Naujuosius organizuoja karnavalą. „Shakti Terrace“ programa šiais metais labai skirsis nuo praėjusių, sako restorano atstovė Oksana Fotia. „Nepaisant to, kaip ir praėjusiais metais, publiką linksmins go-go Snieguolės – jos labai patiko mūsų svečiams, tad jas pasikvietėme ir šiais metais“, – sako ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (441)