„Sekundės“ kalbinti gyvūnams skirtų karstų bei urnų pardavėjai bei gyvūnų laidotuvių organizatoriai teigia, kad dažniausiai jų paslaugas perka vilniečiai. Tačiau būta ir panevėžiečių klientų.

Neabejojama, kad keturkojams laidoti skirtų prekių ir paslaugų poreikis išaugs Panevėžyje įrengus gyvūnų kapines.

Pakeitė požiūrį

Panevėžietė Vijoleta pasakoja neseniai buvusi pakviesta į jai neįprastas dukterėčios augintos labradorės Tajos laidotuves Vilniuje.

Kalės savininkė nugaišusią augintinę laidojo specialiai pagamintame karste, laidotuvių ceremonijoje dalyvavo duobkasys, ant supilto kapo buvo uždegta žvakė, padėtas Tajos mėgtas žaislas – guminis kaulas.

„Į tokias laidotuves vykau anaiptol ne atsisveikinti su kalaite, bet parodyti dėmesį dukterėčiai. Jos mama šuns laidotuvėse nedalyvavo pareiškusi, kad tai – nesąmonė ir dargi ištvirkimas. Panašiai galvojau ir aš, bet mačiau, kad netekusi augintinės dukterėčia kenčia“, – kalbėjo Vijoleta.

Moteris prisipažino, kad šios neįprastos laidotuvės pakeitė jos požiūrį.

„Nutariau, kad užkasdami šunį karste, žmonės kaip tik parodo gyvenantys civilizuotame pasaulyje. Ir toks atsisveikinimas turėtų tapti pavyzdžiu tiems, kurie nugaišusius naminius gyvūnus išmeta kur pamiškėse, grūda į atliekų konteinerius“, – tvirtino panevėžietė.

Ji pabrėžė, kad tikrai nereikėtų gyvūnų laidotuvių padaryti perdėm pompastiškomis. „Bet kodėl jų nepalaidojus tikrai kultūringai ir prideramai?“ – mano Vijoleta.

Gyvūnų kapinės

Šuns gaišena kūdikio karste

Panevėžio pašonėje, Kaimiškyje, veikiančios gyvūnų prieglaudos įkūrėja Rūta Liberienė teigė kritusius gyvūnus užkasanti be karstų, o palaidojimo vietą pažyminti pagaliukais.

„Žymiu tam, kad žinočiau, kur palaidoti gyvūnai“, – paaiškino gyvūnų globėja.

R. Liberienės nuomone, taip pat normalu nugaišusius gyvūnus laidoti karstuose ar kremuoti ir į žemę užkasti urnas su keturkojo pelenais.

„Pažįstu panevėžietę, kuri labradorų veislės šunį kremavo, o urną su jo pelenais laidojo. Taip pat žinau moterį, kuri, nugaišus šuniui, negavo gyvūnui skirto karsto, tad laidojimo reikmenų parduotuvėje nusipirko mažytį kūdikiams laidoti skirtą karstelį“, – pasakojo prieglaudos įkūrėja.

Anot jos, daugelis laikančiųjų kates ar šunis pripažįsta, kad gyvūnai tikrai yra šeimos nariai. Tad kodėl jų, mylėtų, gydytų, šeimininkams teikusių džiaugsmą ir paguodą, nepalaidojus tikrai gražiai ir pagarbiai.

Pasak R. Liberienės, gyvūnų kapinių gausu Vakarų Europos šalyse, jos populiarios ir kaimynėje Latvijoje.

Jos nuomone, keturkojų laidotuvėms skirtų reikmenų, taip pat paminklėlių paklausa tikrai atsiras ir Panevėžyje pradėjus veikti gyvūnų kapinėms.

Nelegalios gyvūnų kapinės

Dvi Lietuvos

Internete nesunku rasti siūlančiųjų gyvūnams skirtų karstų, urnų ar antkapių.

Specialių laidoti gyvūnų gaišenoms skirtų maišų kaina siekia 3–5 eurus, iš medžio drožlių surenkamų karstų kaina, priklausomai nuo tokio karsto dydžio, svyruoja nuo 25 iki 80-ies eurų.
Paskambinus nurodytu telefonu atsiliepęs Žygimantas paaiškino, kad gyvūnams laidoti skirtomis prekėmis prekiauja iš Kauno, o pagrindiniai jų pirkėjai – vilniečiai.

„Visi žinome, kad yra dvi Lietuvos. Tai – Vilnius ir visa kita Lietuva. Tad kone visi karstų užsakymai atkeliauja iš Vilniaus. Jei gerai pamenu, iš Panevėžio esame sulaukę vien užklausų“, – kalbėjo Žygimantas.

Tokias paslaugas siūlantis verslininkas sako kol kas eksperimentuoja laukdamas, kol gyvūnus bus imtasi laidoti išties kultūringai.

Klientų daugėja

Kitas internete rastas pasiūlymas kvietė gyvūnams skirtus iš ekologinių žaliavų pagamintus karstus ir urnas įsigyti Šiauliuose. Rašoma, kad šios prekės pagamintas iš presuotos medienos, gaminiai baltos ir juodos spalvų, dalis urnų papuoštos gyvūnijos tematikos ornamentais. Urnų dydis – nuo 0,3 iki 1,9 litro.

Nurodytu telefonu atsiliepęs šiaulietis Saulius paaiškino, kad karstų gyvūnams prekyba nėra populiari, o štai urnas iš jų perka Tauragės rajone įkurto gyvūnų krematoriumo savininkai. Motyvuojant komercine paslaptimi, tokios prekybos mastai neįvardijami. Saulius patikino, kad gyvūnams skirtų urnų prekyba populiarėja.

Pasak verslininko, jie prekiauja užsienyje pagamintomis ritualinėmis prekėmis gyvūnams.

Gyvūnų kapinės

Kasė per stiprų įšalą

Kitas vilnietis verslininkas siūlo užsisakyti nugaišusiam gyvūnui skirtos duobės iškasimo paslaugą, antkapinių lentelių su gyvūnų vardais pagaminimą, taip pat palydėjimo į gyvūnų kapines paslaugą.

„Mūsų paslaugos nėra populiarios, bet klientų daugėja. O brangiausia suteikta paslauga buvo duobės kasimas žiemą. Tuomet buvo itin stiprus įšalas, už duobės gyvūnui iškasimą ir lentelės su kritusio gyvūno vardu pagaminimą mums sumokėta 120 eurų“, – sakė paslaugų teikėjas Edgaras.

Anot jo, Vilniaus gyvūnų kapinėse laidojama gana daug kremuotų gyvūnų, palaikus šeimininkai atsiveža urnose.

Kapinės suprojektuotos

Panevėžyje jau daugelį metų keliama gyvūnų kapinių idėja. Joms Savivaldybė netgi yra parinkusi sklypą miesto pakraštyje, šalia K. Naruševičiaus gatvės.

Numatoma, kad šiame sklype bus galima laidoti apie puspenkto tūkstančio gyvūnų (bet ne naminių žemės ūkio paskirties).

Vidutinio dydžio šuniui ar katei skirtas kvadratinio metro plotas. Tokių laidojimo vietų planuojama kone 2 000. Smulkiesiems augintiniams laidoti skirta po 0,75 kvadratinio metro.

Jau yra ir kapinių projektas, bet kol kas joms įrengti Savivaldybė nėra skyrusi lėšų.

Kol kas panevėžiečiai savo mylėtus augintinius laidoja nelegaliose gyvūnų kapinaitėse Panevėžio rajone, netoli Miežiškių.