Už sprendimą didinti vadinamąjį pagalvės mokestį balsavo 17 Palangos tarybos narių, 4 – susilaikė.

„Nebalsuoti už šį sprendimą reiškia būti miesto kenkėju. Opozicija ne visada nori, kad sektųsi, kad būtų gražu, – prieš balsavimą Taryboje kalbėjo Palangos meras Šarūnas Vaitkus. – Visame pasaulyje, Ispanijoje, Portugalijoje, Italijoje, tokių dviejų eurų nebėra. Yra nuo keturių (eurų. – autor. past.) ir ten niekas net nesiginčija.“

„Mes mylime Palangą lygiai taip pat, kaip ją mylite ir jūs. Tik jūs negirdite argumentų. Mes nesakome, kad mokesčio (rinkliavos. – autor. past.) nereikia didinti, mes sakome, kad yra didžiulė skuba“, – merui atkirto opozicinės frakcijos „Palangos opozicija“ lyderė socialdemokratė Svetlana Tučkė.

Opozicija akcentavo, kad Palangos valdantieji konservatoriai elgiasi taip, kaip ir visoje šalyje, kai save pristato kaip vieninteliai, mylintys Lietuvą.

Milijonai išlaidų

Pasak Š. Vaitkaus, pagalvės mokestį mokantys poilsiautojai taip prisidės prie miesto infrastruktūros išlaikymo. Paskaičiuota, kad Palangos biudžetui apie 2,5 milijono eurų per metus kainuoja išlaikyti viešąją poilsiui ir turizmui skirtą infrastruktūrą bei teikti paslaugas poilsiautojams.

„Palangos mokesčių mokėtojai, nors galbūt ir neturi verslo, nesiverčia apgyvendinimu, privalo padengti mokestį už atliekų išvežimą iš bendrų erdvių, nes poilsiautojai už tai nemoka“, – pažymi Š. Vaitkus.

Fantastiškas oras Palangoje per Gintarinį savaitgalį

Todėl miesto vadovas ragina kurorto svečius padėti išlaikyti tą infrastruktūrą, gražinti Palangą.

Praėjusiais metais Palanga surinko apie 800 000 eurų pagalvės mokesčio. Šiemet ši suma turėtų gerokai perkopti 1 milijoną eurų.

Palangos tarybos opozicija taip pat atkreipė dėmesį, kad apie rinkliavos padidinimą nebuvo diskutuota su apgyvendinimo paslaugas pagal individualios veiklos pažymą teikiančiais gyventojais. Rinkliava įvedama metų viduryje, kai dalis poilsiautojų jau užsisakė nakvynes vasarai ir net apmokėjo jas.

Tarybos narė Ingrida Valaitienė sakė, kad klausimas buvo aptartas su Palangos viešbučių ir restoranų asociacija, kuriai ji anksčiau vadovavo. Rinkliavos didinimui buvo pritarta.

Ji taip pat akcentavo, kad Palangos kurortas veikia ištisus metus ir nėra prasmės laukti pusę metų ar ilgesnį laiką.

Tartis nereikia

Palangos miesto taryba atmetė socialdemokratų siūlymą rinkliavą didinti tik nuo kitų metų pradžios.

Š. Vaitkus pastebėjo, kad vietinių rinkliavų įstatymas aiškiai reglamentuoja, kada galima padidinti mokestį.

„Kada nori, tada ir galima padidinti. Mes juk neklausiam žmonių, kada padidinam už automobilio parkavimo vietą, prieš pusę metų nesiderinam su gyventojais, su atvykstančiais svečiais “, – paaiškino Š. Vaitkus.

Taip pat Taryboje nesulaukė palaikymo siūlymas nedidelę dalį, apie 5 proc., pagalvės mokesčio palikti apgyvendinimo paslaugas teikiančioms įmonėms ir asmenis. Taip būtų padengiami bankų mokesčiai ir kitos administravimo sąnaudos, kurias patiria verslininkai.

Konservatorius Dainius Želvys išsakė abejonę, kad ne visi verslininkai ar apgyvendinimu užsiimantys palangiškiai sąžiningai deklaruoja nakvynes ir sumoka pagalvės mokestį.

Jis priminė, kad šiuo metu Seime svarstomos teisės aktų pataisos, kurios įteisins baudas už nesumokėtą pagalvės mokestį.

Tai leis labiau kovoti su vengiančiais mokėti rinkliavą.

Pagalvės mokestis Palangoje buvo įvestas 2012 metais. Tuomet jis buvo 1 litas. Per 11 metų ši rinkliava padidėjo beveik 7 kartus.