Į detales nesileidžia

Situacijai sulaukus žiniasklaidos dėmesio, „BaltCap“ į detales nesileido.

„Mūsų finansų direktoriai darė reguliarią patikrą ir rado šituos pažeidimus“, – teigė bendrovės vadovaujantysis partneris Simonas Gustainis.

Gavusi bendrovės skundą, dabar aplinkybes aiškinsis Vilniaus apygardos prokuratūra. Jau yra pradėtas tyrimas, kuriuo siekiama išsiaiškinti, ar stadionui vadovavęs žmogus pasisavino didelės vertės įmonės turto. Už tokį pažeidimą gresia laisvės atėmimas iki 8-erių metų.

„Apie žalą negaliu kalbėti, čia yra tyrimo dalis. Nuostoliai yra baigtiniai, o nuostolius fondo atlygins „BaltCap“, – teigė S. Gustainis.

Simonas Gustainis

Prieš 3 dešimtmečius miesto valdžia pastatyti stadiono pati nepajėgė, todėl prieš dvejus metus buvo pasirašyta koncesijos sutartis ir jis perduotas fondui „BaltCap“.

„Kreipiausi į merą, kad jis artimiausiu metu ir visuomenę informuotų, ir miesto tarybos nariams pateiktų informaciją, kas iš tikrųjų vyksta su šiuo tikrai labai svarbiu projektu, kuris, norėtųsi, kad būtų pagaliau pabaigtas“, – teigė Vilniaus savivaldybės tarybos narys Artūras Zuokas.

Vis dėlto, meras tyli, o savivaldybės darbuotojai apie Š. Stepukonio atleidimą daug pakomentuoti negali.

„Šio klausimo jūs turėtumėte klausti fondo valdytojų, o mes galime pakomentuoti tik tai, kad su mumis buvo susisiekta, informacija apie susidariusią situaciją buvo pateikta ir patikinta, kad tai neturės įtakos daugiafunkcio komplekso projektui“, – tikino Vilniaus savivaldybės administracijos vyr. patarėja Agnė Šataitė.

Tikina, kad darbai nestoja

Dėl to, kad stadiono plėtotojas turi bėdų su pinigais, savivaldybė neketina nieko daryti ir sako, kad su koncesininkų parašais užtvirtinta sutartis – nesikeičia.

„Vykdysime sutartį taip, kaip ji yra pasirašyta, nes duomenų, kad kažkas keičiasi, nėra ir viskas toliau vyksta pagal planą“, – teigė A. Šataitė.

Miesto valdžia tikina, kad nebuksuos ir stadiono statybos, esą generalinis rangovas „Naresta“ statybos darbus ir toliau tęsia.

„Darbai vyksta kaip vykę, sutartis mūsų galioja. Šiuo metu yra išvežinėjamas perteklinis gruntas iš statybvietės, įrenginėjami pamatai, tai yra vyksta ir polių gręžimas, ir pamatų detonavimas“, – pasakojo „Narestos“ vadovas Tadas Grincevičius.

Vilniaus tarybos viduje jau kalbama, kad dėl pastarųjų įvykių gali keistis jau ne kartą keista stadiono kaina.

„Bent jau kiek esame girdėję savivaldybėje, yra noras didinti esamą sąmatą daugiau negu 30 procentų. Čia jau tiksliai galėtų atsakyti meras, nes kol kas jis tos informacijos viešai ar tarybos nariams nėra pateikęs“, – teigė A. Zuokas.

Artūras Zuokas

Tačiau „BaltCap“ tikina, kad daugiafunkcinio komplekso kaina – nesusijusi su Š. Stepukonio atveju.

„Nežinau net kaip suformuluoti. Ji tikrai ne dėl jo kyla. Čia yra atskiros diskusijos, kurios buvo vykdomos su savivaldybe“, – teigė S. Gustainis.

Nacionalinio stadiono statybas perdavus į privačias rankas, skaidrumo ekspertai teigė, kad tai – didžiausias antikorupcinis testas savivaldybei.

„Šita istorija paskatins dar didesnį skaidrumą ir atskaitingumą, kaip yra vykdomi darbai ir kas vyksta, kadangi yra aišku, kad neužtenka vien tik atiduoti darbų vykdymą privačiai bendrovei į rankas. Svarbu nuolat suprasti, koks yra statybų pulsas, kas vyksta ir apie tai papasakoti ir gyventojams“, – teigė „Transperency international“ Lietuvos skyriaus vadovė Ingrida Kalinauskienė.

„BaltCap“ fondai yra investavę į daugiau nei 100 įvairių bendrovių, kurių bendra kapitalo vertė – 700 milijonų eurų. Bendrovė tikina atliksianti vidinį auditą, o Š. Stepukonis įmonės „BaltCap“ puslapyje – jau žmogus inkognito. Bendrovė teigė, kad su juo sąsajų nebėra.

Kaip buvo teigiama LNK žiniose, Š. Stepukonis įmonėje „BaltCap“ dirbo 12 metų.

Šarūnas Stepukonis

Visą reportažą rasite LNK portale: