Taip pat stebimas ženklus tokių prekių eksporto sumažėjimas iš kitų Europos Sąjungos valstybių. Lietuvos muitinė per mėnesį laiko nuo liepos 3 d. užfiksavo patvirtintame sąraše esančių prekių neišleidimo 117 atvejų, kai jas buvo bandoma eksportuoti (reeksportuoti, gabenti tranzitu) iš Lietuvos per Lietuvos sieną į Rusiją ar Baltarusiją.

Nuo liepos 3 d. Muitinės departamento generalinio direktoriaus įsakymu asmenims, tiesiogiai ar netiesiogiai dalyvaujantiems atliekant muitinės formalumus su sąraše nurodytomis prekėmis (pvz., vežėjams, deklarantams, muitinės procedūros vykdytojams ir pan.), privalu pateikti gamintojo deklaraciją prekėms, kurios eksportuojamos, reeksportuojamos arba gabenamos tranzitu iš Lietuvos per kitų valstybių narių muitinės įstaigas.

Liepos mėnesį buvo užfiksuoti 132 atvejai, kai prekės neišleistos dėl to, jog nepateikta gamintojo deklaracija.

Nuo liepos 17 d. prievolė pateikti gamintojo deklaraciją taikoma ir Lietuvos sienos su Rusija ir Baltarusija perėjimo punktuose veikiančiose muitinės įstaigose tuo atveju, kai sąraše nurodytų prekių eksportas, reeksportas ar tranzitas pradedamas bet kurioje kitoje ES valstybėje narėje, o užbaigiamas Lietuvos pasienyje. Nuo liepos 17 d. iki liepos 31 d. užfiksuoti 24 atvejai, kai, nepateikus gamintojo deklaracijos, prekės buvo neišleistos.

Lietuvos muitinė reikalaudama gamintojo deklaracijos siekia užtikrinti skaidrumą, kad ir eksportuotojas, ir importuotojas žinotų, kaip ir kur keliauja jų prekės ir kad jie nepažeidžia reikalavimų dėl tarptautinių sankcijų.

Lietuvos muitinė informuoja, kad per šiuos metus už tarptautinių sankcijų pažeidimus 449 atvejais pritaikytos poveikio priemonės. Vien per liepos mėnesį dėl sankcijų nesilaikymo fiksuoti 26 atvejai.

Per 2023 m. pirmą pusmetį Muitinės kriminalinė tarnyba pradėjo 24 tyrimus dėl tarptautinių sankcijų pažeidimų (pagal Baudžiamojo kodekso 123-1 str.). Per liepos mėnesį pradėti dar 7 ikiteisminiai tyrimai dėl sankcijų pažeidimų. Iš viso – 31 per šiuos metus.

Lietuvos muitinės vertinimu, nacionalinės priemonės pasiteisino ir padeda išvengti sankcijų apėjimo atvejų. Tikėtina, kad esant poreikiui bus pasiūlyta ir toliau stiprinti rizikos dėl sankcijų apėjimo valdymo patikrą, plėtojant gamintojo deklaracijų pateikimo atvejus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją