„Atsižvelgiant į regiono specifiką, viešojo maitinimo bei apgyvendinimo sektoriaus kontrolė pajūrio kurortuose yra viena iš prioritetinių veiklos krypčių, šis prioritetas išlieka ir šiemet“, – DELFI sakė Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) Kontrolės departamento direktorės pavaduotoja Vida Okuličienė.

Planuojama, kad įvairios VMI taikomos priemonės palies apie 80 proc. pajūrio verslininkų.

Vasarą inspektoriai ketina rinkti duomenis iš verslininkų apie užimtumą, kainas, taikomus antkainius, nuolaidas, pajamas, darbuotojų skaičių. Pagal susitarimą su VMI, verslininkai šią informaciją turi pateikti dukart per mėnesį.

Taip pat šiemet, kaip ir pernai, kurortų gatvėse turėtų pasirodyti specialias liemenes dėvintys VMI inspektoriai, kurie stebės verslininkus.

„Taip pat žmogus, negavęs čekio, galės prieiti prie inspektoriaus ir pasakyti, kad valgė tam tikroje kavinėje, bet negavo kvituko. Patys palangiškiai sako, kad ši priemonė yra labai veiksminga“, – teigė V. Okuličienė.

Į šiuos stebėjimus per dieną turėtų išsiruošti 10-20 žmonių, priklausomai nuo poilsiautojų skaičiaus.
Taip pat neatmetama, kad gali būti daromi mokestiniai patikrinimai tam tikrose įmonėse.

Dėmesį traukia išsiskiriantys iš kitų

VMI nebe pirmus metus didesnį dėmesį skiria pajūrio verslui. Pasak pašnekovės, Palangos įmonėse buvo nustatyta atvejų, kai jos gavo neapskaitytų pajamų, jų nefiksavo kasos aparatais, už prekes ir paslaugas mokėjo iš „juodai“ uždirbtų pinigų, nepagrįstai didino prekių savikainą, tuo sumažindamos apmokestinamąjį pelną.

„Buvo ir tokių atvejų, kai viešbučiai, mažindami realų užimtumą, vengė apskaityti visas gautas pajamas, o apyvartinių lėšų trūkumą dengė įmonės akcininkai savo įnašais. Pavyzdžiui, vienas Palangos viešbutis nuslėpė dalį nakvynių, deklaravo 26 proc. mažesnį užimtumą nei tokie patys kiti viešbučiai, neapskaitė 125 tūkst. Lt pajamų“, – sakė V. Okuličienė.

Pasak jos, mokesčius slepiančias įmones nesunku nustatyti palyginus jų ir viso sektoriaus duomenis.

„Kad įmonė galimai slepia mokesčius, signalizuoja tai, kad pajamos, taikomi antkainiai, užimtumas ir panašūs rodikliai gerokai skiriasi nuo kitų įmonių, o dažnais atvejais įmonėms, vengiančioms apskaityti pajamas, trūksta apyvartinių lėšų. Į mokesčių administratoriaus akiratį patenka ir tos įmonės, kurios moka nerealiai mažus atlyginimus arba darbuotojus linkę įdarbinti nevisai darbo dienai ir nepateikia pagrįstų argumentų, taip pat jei įmonėje ne kartą nustatyti to paties pobūdžio pažeidimai, pavyzdžiui, neišduodami kvitai“, – kalbėjo VMI atstovė.

Taip pat pernai inspektoriai aplankė apie 700 būstų nuomotojų pajūrio kurortuose ir priminė apie prievolę metams pasibaigus deklaruoti gautas pajamas.

Panašių priemonių planuojama imtis ir šiemet.

Sumokėjimo milijonus papildomų mokesčių

VMI duomenimis, pernai visi Palangos apgyvendinimo, maitinimo ir gėrimų pardavimo paslaugas teikiantys verslininkai sumokėjo 8,4 mln. Lt mokesčių arba 71 proc. daugiau nei 2011 m.

Iš jų vien apgyvendinimo paslaugą teikiantys mokesčių mokėtojai sumokėjo apie 5 mln. Lt arba 107 proc. daugiau nei 2011 m. Tuo metu maitinimo ir gėrimų teikimo paslaugų atstovai sumokėjo apie 3,4 mln. Lt mokesčių arba 36 proc. daugiau nei 2011 m.

Tuo metu VMI tikrintos įmonės praėjusį sezoną sumokėjo 65 proc. arba 2,8 mln. Lt daugiau nei prieš metus, o, pavyzdžiui, tikrintos apgyvendinimo įmonės sumokėjo 121 proc. arba 2,4 mln. Lt daugiau mokesčių.

„Įvertinus rezultatus, dar kartą patvirtinta nuostata, kad ne tik kontrolė, bet ir nuolatinė mokesčių mokėtojų stebėsena dėl pajamų apskaitymo, o ypač periodiškai atliekama mokesčių mokėtojų veiklos rodiklių analizė turi tiesioginės įtakos mokesčių mokėtojų veiklos rezultatams ir jų mokestinei drausmei“, – sakė V. Okuličienė.

Pasak pašnekovės, apie pažeidimus pajūrio kurortuose sulaukiama ir gyventojų pranešimų, dažniausiai pasitikėjimo telefonu 1882 pranešama apie galimai nelegaliai teikiamas nuomos paslaugas, dėl viešojo maitinimo, prekybos ir kitų paslaugų. Praėjusią vasarą įdiegta ir dar viena priemonė informuoti apie mokesčių pažeidimus – programėlė išmaniesiems telefonams „Pranešk“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)